Kommunevåpen: Havreakset vs. salamanderen

ETTERLYSER ÅPEN OG INKLUDERENDE DEBATT: "Jeg opplever at rådmannens saksfremlegg til torsdagens møte er mangelfullt. Vi fortjener en åpen og inkluderende debatt om kommunevåpenet", skriver kommunestyrerepresentant for MDG i Nordre Follo, Jens Nordahl.

Salamanderen som Nordre Follos kommunevåpen?

"Det ville vært som et lite julemirakel om Salamanderen – folkets favoritt – gjenoppstod fra de døde og likevel ble Nordre Follos kommunevåpen", skriver kommunestyrerepresentant for MDG i Nordre Follo, Jens Nordahl, i sitt debattinnlegg.

Publisert

Dette kan faktisk skje, for kommunestyret i Nordre Follo skal faktisk behandle saken for siste og avgjørende gang torsdag 12. desember.

Samtidig innser jeg at løpet kan være kjørt for salamanderen, at det hverken er økonomisk forsvarlig eller praktisk mulig å endre kommunevåpenet nå helt på tampen av året.

Jeg opplever at rådmannens saksfremlegg til torsdagens møte er mangelfullt. Vi fortjener en åpen og inkluderende debatt om kommunevåpenet. Dette er tross alt en beslutning som kommer til å følge oss i mange år fremover.

Les også: Havreakset slo salamanderen

Folkets favoritt

Tilbake i februar i år så det ut til at den vakre, sjeldne og utrydningstruete salamanderen skulle bli Nordre Follos kommunevåpen.

Av de ti finalistene hadde folket gitt flest stemmer til salamanderen.

Rådmann Gro Herheim foreslo også salamanderen som kommunevåpen i sak 1/2019 til Fellesnemdas møte 5. februar.

Men av årsaker som ikke fremgår av møteprotokollen ville Høyre det annerledes. Høyre trumfet gjennom havreakset som kommunevåpen.

Les også: – Vi har fått inn nesten sytti forslag til kommunevåpen

Et perfekt symbol

Havreakset er pent og tekkelig, men dørgende kjedelig. Nordre Follo fortjener en «logo» som skaper energi, vekker oppsikt og nysgjerrighet. Som vi kan være stolte av. Som i seg selv er historiefortellende.

Salamanderen er kvikk og tilpasningsdyktig – i seg selv et lite mirakel som vi er svært heldige å ha i vårt nabolag.

Med salamanderen som kommunevåpen får Nordre Follo en tydelig identitet, en samtaleåpner i møtet med omverden. Salamanderen signaliserer ydmykhet overfor naturen, en helt sentral verdi for oss mennesker å dyrke i årene fremover.

Rådmann Herheim argumenterte godt for salamanderen som kommunevåpen i saken til Fellesnemda:

"Salamanderen er et symbol på at vi må ta vare på og huske de mest sårbare og utsatte. Den kan også tjene som et symbol på klima og miljøvern", skrev hun.

Les også: Ett av disse tre blir vårt nye kommunevåpen

Urinnvåner

Og videre: "Salamanderen er en urinnvåner i Nordre Follo. Den er fredet og vi har et spesielt ansvar for å ta vare på dette historiske dyret. Den representerer noe lite, smått og meningsfylt i den store sammenhengen. Salamanderen er i kommunevåpensammenheng unik", skrev rådmannen.

Det gjenstår å se om dette fortsatt er en viktig sak for folket. Personlig skulle jeg gjerne sett salamanderen som kommunevåpen. Den eventuelle debatten i dagene fremover vil vise om det er noe håp for salamanderen som kommunevåpen.

Les også: – Salamander vil være perfekt

Powered by Labrador CMS