LÆR OM LOKALHISTORIE: Ruinen Harald Lundstedt sitter ved er trolig Norges eldste sagfundament (fra cirka 1500). Foto: Inger Indset
LÆR OM LOKALHISTORIE: Ruinen Harald Lundstedt sitter ved er trolig Norges eldste sagfundament (fra cirka 1500). Foto: Inger Indset

– Bli med på historisk vandring

Førstkommende søndag kan du bli med på en historisk vandring i barokkhagen i Hvervenbukta med den nyrestaurerte grunnmuren til Stubljan, Gjersjøelvas industrihistorie og de gåtefulle terrassene i Sandbuktskogen.

Publisert

Oslofjordens Friluftsråd og Gjersjøelva natur- og kulturpark inviterer til et felles turarrangement søndag 18. oktober. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Nok en gang blir det en historisk vandring. Turen starter fra parkeringsplassen i Hvervenbukta klokken 11.00 i Hvervenbukta før vi vandrer gjennom barokkhagen og ser den nyrestaurerte grunnmuren etter Stubljan som brant i 1913.

Deretter går vi forbi Langbygningen som lokalhistorisk museum og ned til Gjersjøelva der vi går forbi lokomobilsag, oppgangssag og kvernhus.

Videre fortsetter vi oppover elva der vi har Norges eldste sagfundamenter, og videre forbi rester etter kruttverk, oppgangssager, kornmøller, kraftstasjoner og gamle nyoppdagede veifar.

Fra Gjersjøelva følger vi naturstien forbi steinalderlokaliteter og strandavsetninger fra istiden før vi går videre til de gåtefulle jernalderterrassene i Sandbuktskogen. Er vi heldige, ser vi laks og sjøørret som har gått opp i elva for å gyte.

Harald Lundstedt vil fortelle om Ljansgodsets historie og alt vi opplever underveis.

Turen tar cirka fem timer. Ta med mat og drikke og husk godt fottøy!

På grunn av koronasituasjonen må alle registreres før start. Send melding til turledere for dagen, Anne Lise Bekken (mobilnummeret er 954 79 421) eller Harald Lundstedt (mobilnummeret 970 70 430).