Korona stengte sykehjemmet, men det stoppet ikke Per Spillemann

Se video fra da trekkspilleren underholdt de eldre fra utsiden.

Publisert

Unge og eldre sang med da Per Holger Andersen (62), også kjent som Per Spillemann, bokstavelig talt gikk runden på Høyås bo- og rehabiliteringssenter på Tårnåsen tirsdag denne uken.

Per, opprinnelig fra Ski, men bosatt på Hvaler, skullle egentlig holdt konsert innendørs for beboerne, men innskjerping av korona-restriksjonene førte til at alle sykehjem og omsorgsboliger ble stengt for besøk fra sist helg.

– Det hender at jeg spiller ute om sommeren, men jeg har aldri hatt konsert utendørs i mars tidligere, sier Per og smiler.

Slagere på rad

Han er akkurat ferdig med første konsert like ved inngangen til Høyås. Deretter går turen til baksiden av bygget. Slagere som «Tango for to», «Marina» og «Tio tusen röda rosor» høres godt igjen på Tårnåsen.

BLE MED: Beboer Odd Holmen ble så bergtatt av musikken at han likegodt fant frem munnspillet på balkongen.

Unge og eldre på tur langs Kongeveien stopper opp, lytter og trekker på smilebåndet over stuntet som ble gjennomført tirsdag.

Per Holger Andersen har som heltidsjobb å underholde på institusjoner, i lag og foreninger. Tidligere jobbet han som kulturarbeider på Langhus bo- og servicesenter, men for tre år siden startet han som trubadur på heltid.

Tenkte alternativt

Håkon Navestad er avdelingsleder for dagsenter, kultur og frivillighet på Høyås. Fra sist helg fikk ingen besøkende komme inn på verken Høyås og de andre sykehjemmene i Nordre Follo.

– Dermed måtte vi tenke litt alternativt. Vi så flere filmer i sosiale medier med underholdning fra balkonger. Det satte oss på ideen om å få Per til å holde minikonserter rundt Høyås.

Arrangementene tirsdag ble dermed et prøveprosjekt, og gleden Oppegård Avis kunne spore blant både ansatte og brukere fører nok til at det blir flere konserter på Per Holger Andersen i dagene fremover. De som ikke kom seg ut på balkongene på Høyås, kunne høre musikken inn på rommene sine.

Mistet jobber

Per Holger Andersen forteller at arbeidsplanene hans nærmest forsvant over natta da koronaviruset angrep Norge for fullt forrige uke.

– Mange jobber er blitt avlyst. Jeg har ikke helt våget å tenke på det ennå, men det vi gjør her i dag, kan nok bli et veldig godt alternativ fremover, sier Per Holger Andersen, som har stor glede av å spille for eldre.

– Det å føle at du kan gi noe og skape en glede, det er i enkelte øyeblikk ganske magisk. Spesielt husker jeg mange møter med demente, som gjerne sitter og ikke sier et ord. Så kommer sangen de husker, og plutselig synger de med. Det er ganske rørende. Jeg husker så godt en bruker som en gang uttalte: «Jeg husker ikke hva jeg var med på, men det var et godt øyeblikk»

– Magisk

Det er magisk å møte personer som ikke lenger kjenner sine nærmeste, men den gamle slageren sitter som støpt i minnet, forteller Per H. Andersen.

Et stykke ut i minikonsertene på Høyås kom også ordfører Hanne Opdan for å få med seg litt av underholdningen til Per Spillemann.

– Det er så flott med kreative medarbeidere som kommer på ideer som dette. Nå gjør vi alt for å hindre smittespredning, og da er det kjempeflott å brignge musikken og gleden ved den ut til brukerne her på Høyås, sier Opdan.

Powered by Labrador CMS