FLYTTET FRA TARALDRUD: Tirsdag denne uken ble minnesmerket flyttet fra Taraldrud til kommunens lager på Sofiemyr.
FLYTTET FRA TARALDRUD: Tirsdag denne uken ble minnesmerket flyttet fra Taraldrud til kommunens lager på Sofiemyr.

Minnesteinen er flyttet til Oppegård

Minnesmerket fra Taraldrud gård er nå tatt opp og flyttet til midlertidig oppbevaring hos kommunen.

Publisert

Minnesmerket ble reist på Taraldrud gård i Ski kommune i 2003 av Oppegård hjemmevernsforening (HV-forening) og Milorg-veteraner som takk til dem som «gjorde jobben» under andre verdenskrig, og en spesiell takk til familien Holum fra Taraldrud gård i Ski som bidro mye og risikerte livet.

I den siste perioden var det uenighet mellom flere parter i Oppegård og Ski vedrørende den fremtidige plasseringen av minnesteinen.

Staten ved Justis- og beredskapsdepartementet (JD), som er ny grunneier av Taraldrud gård i forbindelse med etablering av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB) på tomten, har ikke lyktes med å finne en minnelig løsning. Til slutt har JD sagt opp avtalen mellom Oppegård HV-forening og daværende grunneier, Einar Bjørn Holum, om oppsetting av minnestein på Taraldrud gård. Oppegård HV-forening fikk deretter lov til å bestemme hvor steinen skulle stå.

Skal settes opp i Oppegård

TOK OPP MINNESTEINEN: Egil Bakke og Einar Bjørn Holum fikk hjelp av Skanska.
TOK OPP MINNESTEINEN: Egil Bakke og Einar Bjørn Holum fikk hjelp av Skanska.

Egil Bakke (85), som er den siste formannen i HV-foreningen, sammen med Einar Bjørn Holum (65) var på Taraldrud tirsdag denne uken og tok opp minnesmerket.

De fikk hjelp av anleggsarbeidene fra Skanska.

– Minnesmerket ble deretter kjørt til kommunens lager til midlertidig oppbevaring, sier Bakke.

Les også: – En seier for Oppegård

Byste av Jan Baalsrud

Oppegård Avis har nylig skrevet at bautaen skal settes opp på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum. Forhåpentligvis vil den komme på plass til den 8. mai.

– Kommunen har planer om å lage en minnepark på Jan Baalsruds plass til våren. Minneplatene fra rådhusplassen skal også flyttes hit. Samtidig jobber komiteen for minneparken, i samarbeid med den nasjonale kunstforeningen, med et prosjekt om en byste av Jan Baalsrud, slik at den kommer på plass til 8. mai, sier Bakke.

Han sier det skal forestas en pengeinnsamling i forbindelse med dette.

– Ulike lag, foreninger og privatpersoner oppfordres til å bidra, sier Bakke.

Les også: Planer om minnepark i sentrum