BEPLANTNING I NORDRE FOLLO

FARGERIKT: I år ble de tropiske blomstene erstattet med de fargerike stemorsblomstene. Foto: Sigbjørn Vedeld

Ble for dyrt med tropiske planter

Minnelunden på Jan Baalsruds plass fikk flere hundre stemorsblomster istedenfor de tropiske sommerblomstene, men om en drøy måned skal stemorsblomstene erstattes med stauder.

Publisert Sist oppdatert

Kommunen skulle bruke omtrent 530.000 kroner på årets beplantning i hele Nordre Follo.

SLIK SÅ DET UT I FJOR: Bildet viser beplantningen i minnelunden på Jan Baalsruds plass i fjor. Også i år skulle det plantes flere planter av Cordyline australis "Red Star" (Cabbage Palm), som du ser på bildet.

Listen over plantene hadde alt fra de tradisjonelle stemorsblomstene til noe mer eksotisk som for eksempel den tropiske planten Cordyline australis "Red Star" (Cabbage Palm), som du ser på bildet til venstre.

Den sistnevnte planten er opprinnelig fra New Zealand og kan i utgangspunktet bli et stort tre, men i Norge brukes den som en stueplante eller som en sommerblomst som må overvintres frostfritt.

I fjor plantet kommunen rundt 15 av slike dekorative planter på minnelunden på Jan Baalsruds plass, men ingen av disse plantene har klart seg ute i de kalde norske vinterforholdene.

Etter at snøen smeltet og helt til slutten av april kunne vi observere rester av de visne plantene på minnelunden.

SLIK SÅ MINNELUNDEN UT I SLUTTEN AV APRIL: Minnelunden på Jan Baalsruds plass skulle bli beplantet med tropiske sommerblomster som i fjor. Cordyline australis "Red Star" (Cabbage Palm) tåler ikke frost og må derfor overvintres frostfritt. På bildet fra slutten av april kan du se restene av de fjorårets plantene før de ble erstattet med stemorsblomstene for en uke siden. Foto: Yana Stubberudlien

Skulle kjøpe 50 stk. i år

Også i år skulle det brukes 50 Cordyline australis "Red Star" for å pynte flere av blomsterbedene i kommunen.

Noen av disse dekorative plantene skulle nok en gang plantes på minnelunden på Jan Baalsruds plass. Det gamle rådhuset på Kolbotn, skulle også få noen av disse plantene, for å stå i kontrast til de fargerike stemorsblomstene.

Men så ble planen endret og plutselig dukket det opp flere hundre stemorsblomster istedenfor de tropiske blomstene. Se hovedbildet i artikkelen.

– Veldig dyr i år

SKAL INNVIES: Minnelunden skal innvies av ordfører Hanne Opdan klokken 09.00 førstkommende lørdag.

Det viser seg at de tropiske blomstene ble fjernet fra årets beplantningsliste i Nordre Follo kommune.

– Det er fordi at denne planten ble for dyr, sier virksomhetsleder Gry Larsen i Vei og park Nordre Follo.

Videre forklarer hun at i år var Cordyline veldig dyr i innkjøp som følge av stor etterspørsel.

5.500,- pluss stauder istedenfor 12.500,-

– Prisen var over 250 kroner per plante, og vi hadde planlagt å bruke 50 slike planter rundt omring i kommunen (12.500 kroner til sammen, mens 15 planter til minnelunden ville koste 3.750 kroner). På grunn av prisen gikk vi bort fra denne planen og erstattet den med 500 stemor til 11 kroner per stykk (5.500 kroner til sammen), sier Larsen.

Hun sier det ble plantet storblomstret stemor som står til midten av juni. Deretter skal stemorsblomstene fjernes og erstattes med stauder.

– Det er foreløpig ikke avklart hvilke stauder som skal plantes på stedet, sier Larsen.

Oppegård Avis følger opp saken.

PS: Minnelunden skal innvies av ordfører Hanne Opdan klokken 09.00 førstkommende lørdag.

Powered by Labrador CMS