Varsler nye koronatiltak

INNFØRTE NYE TILTAK: Flere virksomheter skal stenges fra klokken 18:00 i dag. På bildet kan du se kommuneoverlege Kerstin Myhrvold, assisterende rådmann Jane Short Aurlien og varaordfører Hans Martin Enger.
INNFØRTE NYE TILTAK: Flere virksomheter skal stenges fra klokken 18:00 i dag. På bildet kan du se kommuneoverlege Kerstin Myhrvold, assisterende rådmann Jane Short Aurlien og varaordfører Hans Martin Enger.

Stenger skoler, barnehager og flere kommunale virksomheter: – Vi opplever at vi har en alvorlig situasjon med ukontrollerbar spredning

Nordre Follo kommune stenger flere kommunale virksomheter fra klokken 18:00 i dag. – Vi innfører også flere andre tiltak for å bidra til begrensning av koronaviruset, sier varaordfører i Nordre Follo, Hans Martin Enger.

Publisert

Under pressekonferansen, holdt i Oppegård rådhus klokken 15:00 i ettermiddag, ble det opplyst om innføring av flere lokale tiltak for å bidra til begrensningen av koronaviruset i Nordre Follo kommune. 

Følgende tilbud i kommunen stenger fra og med i dag:

– Det er en dramatisk situasjon for oss alle. Jeg har stor forståelse for at stenging av barnehager og skoler skaper store vanskeligheter og har en stor innvirkning for svært mange.

Hans Martin Enger, varaordfører i Nordre Follo

 • Barnehager
 • Skoler
 • SFO-tilbud
 • Voksenopplæring
 • Kulturskoler
 • Bibliotekene, inkludert BUA
 • Seniorsentre
 • Dagsentre
 • Fritidsklubber
 • Organisert idrett
 • Svømmehaller
 • Kaféer på institusjoner
 • Publikumsmottak på NAV
 • Publikumsmottak på boligkontor
 • Publikumsmottak på byggesakskontor

– Det er en dramatisk situasjon for oss alle. Jeg har stor forståelse for at stenging av barnehager og skoler skaper store vanskeligheter og har en stor innvirkning for svært mange, sa varaordfører Hans Martin Enger under pressekonferansen.

Nye tiltak fra regjeringen frem til 26. mars

Statsminister Erna Solberg presenterte nye tiltak på en pressekonferanse klokken 14:00 i ettermiddag.

– Alle barnehager og skoler i Nordre Follo blir nå stengt. Kommunen har planer for hvordan man kan gjennomføre alternativ undervisning når skolene er stengt.

Hans Martin Enger, varaordfører i Nordre Follo kommune

Regjeringen har bestemt at alle landets barnehager, skoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges fra og med i dag klokken 18.00 til og med 26. mars 2020.

Barn i barnehage og småskole, som har foreldre som har samfunnskritiske jobber, skal få et omsorgstilbud i sin barnehage og skole. Regjeringen utvider samtidig ordningen for sykedager for barn.

Nye landsdekkende tiltak (gjelder fra 12. mars):

 • Alle landets skoler, barnehager og høyskoler stenges inntil videre.
 • Alle kultur- og idrettsarrangementer (både innendørs og utendørs) avlyses inntil videre.
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat (det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand) stenges inntil videre. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og liknende stenges inntil videre.
 • Alle treningssentre stenges inntil videre.
 • Alle svømmehaller, badeland og liknende stenges inntil videre.
 • Det innføres forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling.
 • Les mer om de ulike tiltakene på koronasiden til Helsenorge.no

– Det betyr at alle barnehager og skoler i Nordre Follo nå blir stengt. Kommunen har planer for hvordan man kan gjennomføre alternativ undervisning når skolene er stengt, sier Enger.

Hjemmekarantene for reisende utenfor Norden fra 27. februar

Det har foreløpig blitt registrert to tilfeller av koronasmitte i Nordre Follo.

– Omfanget av smittede i vår kommune er foreløpig lavt, men antall smittede vil øke, sier konstituert kommuneoverlege Kerstin Myhrvold.

Ifølge henne har 70 personer blitt testet for koronasmitte i Nordre Follo og flere innbyggere er satt i karantene.

Regjeringen har i dag innført et nytt tiltak når det gjelder karantene: Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene - uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Karantene etter utenlandsreiser har tilbakevirkende kraft fra 27. februar.

Les mer om karantene etter reiser utenfor Norden her

Som følge av regjeringens nye regler for karantene etter reiser utenfor Norden, er ordfører Hanne Opdan, som var i Sør-Frankrike, skal være i karantene i dag. De nye tiltakene om hjemmekarantene skal også være gjeldende for deler av rådmannens ledergruppe.

– Situasjon med ukontrollerbar spredning

–  Jeg er glad for at regjeringen i dag har initiert viktige tiltak for å begrense ytterligere smitte av koronaviruset. Vi opplever at vi har en alvorlig situasjon med ukontrollerbar spredning. For meg er det viktig at vi som lever våre liv, jobber og ferdes i Nordre Follo kommune gjør hva vi kan for å hindre smitte, sier varaordfører Hans Martin Enger.

Assisterende rådmann Jane Short Aurlien har påpekt at det er ekstra viktig å opprettholde driften av helse- og omsorgstjenestene i kommunen.

– Vi jobber med planer for å ivareta kritisk bemanning, det vil si 40 prosent fravær, i henhold til retningslinjer fra Direktoratet for sivil beredskap.

Politiske møter og idrett

– Mandat og myndighet til å fatte dramatiske beslutningene i en sånn situasjon ligger hos kommuneoverlegen, sier varaordføreren.

Han sier ordføreren har i dag satt en krisestab i kommunen. Kommunens ledelse møtes hver dag. Det er besluttet at alle politiske møter unntatt formannskapsmøter er avlyst. Formannskapet er delegert fullmakter for å fatte nødvendige tiltak.

– Det er viktig å sørge for at smitten begrenses slik at sårbare grupper i størst mulig grad ikke utsettes for smitte, sier Enger.

Stenger publikumsmottakene

Publikumsmottakene på NAV, boligkontoret og byggesakskontoret stenger, men kommunen vil ta imot henvendelser på telefon eller gjennom digitale kanaler.

Plakat: Vaner som forebygger smitte.
Plakat: Vaner som forebygger smitte.

Alle kommunalt ansatte som har oppgaver som er mulige å gjøre fra hjemmekontor, vil jobbe hjemmefra fra og med fredag 13. mars.

– Vi stopper også utleie av alle kommunale bygg for å begrense smitte. Dette innebærer at det ikke vil være noen aktivitet i kommunens idrettsanlegg, kulturbygg og lignende, sier Enger.

Egen koronatelefon i Nordre Follo

Det er åpnet en egen koronatelefon i kommunen med telefonnummer 33 200 993.

– Denne er betjent fra klokken 08.00 til 15.30. Hit kan du ringe dersom du mistenker at du er smittet, men forsøk først å ringe fastlegen din. Hvis det er akutt så ring legevakten på 116 117. Hvis du har generelle spørsmål, skal du ringe informasjonstelefonen til Folkehelseinstituttet på 815 55 015, opplyser kommuneoverlegen.

Se videoen av hele pressekonferansen på Facebook-siden til Oppegård Avis.

Les også: – På et tidspunkt langt frem i tid kan vi kanskje ikke teste alle