FRA SPRETT TIL PADEL: Prosjektleder Kenneth Strandli og daglig leder Richard Larsson i PurePadel Kolbotn gleder seg til å åpne kommunens første padelsenter i Fløisbonnveien 5 på Sofiemyr. Alle foto: Yana Stubberudlien

Fra Sprett til kommunens første padelsenter

Om en måned skal det åpnes et døgnåpent innendørs padelsenter med fem baner i de tidligere lokalene til Sprett aktivitetspark på Fløysbonn.

Publisert Sist oppdatert

Slik spiller du padel:

 • Første serve starter fra høyre del av banen og må treffe den motsatte serveruten på andre banehalvdel.
 • Spillet starter med en underarmsserve. Det er ikke lov å serve over hoftehøyde. Man har to forsøk på serven.
 • Serven skal sprette i bakken før den kan spilles videre fra motspiller eller treffe veggen.
 • Serven kan ikke treffe sidegjerdet, kun glassveggen.
 • Ballen kan kun sprette én gang i bakken på hver side.
 • Ballen må først sprette i bakken før den treffer veggen.
 • Du kan slå ballen i veggen (ikke gjerdet) på din egen side før den går over til motstanderens halvdel.
 • Når ballen spretter to ganger på motstanders halvdel, får ditt lag poenget.
 • Ballen kan smashes så den går ut av banen etter sprett.
 • Motstanderen har lov til å løpe ut av banen for å få ballen i spill igjen.
 • Poeng telles likt som i tennis (15/30/40/game).
 • Set vinnes av laget som først får seks games. Set må vinnes med to games.
 • Ved seks like i game spilles tie-break, først til syv poeng (må vinnes med to poeng).
 • Det spilles best av tre set.
FLØISBONNVEIEN 5: Padelsenteret skal åpnes i de tidligere lokalene til Sprett aktivitetespark og Hurlumheihuset, som ligger like ved Fløysbonn gård på Sofiemyr. Foto: Yana Stubberudlien.

– Dette blir stort! lover daglig leder Richard Larsson (47) og prosjektleder Kenneth Strandli (39) fra PurePadel Kolbotn AS.

Søndag 1. november åpner de et innendørs padelsenter i den gamle næringsbygningen i Fløisbonnveien 5 på Sofiemyr, som trolig blir starten på et padeleventyr i vår kommune.

– Man må ha lokaler med minst seks meters høyde for å kunne spille padel. Vi har vært på jakt etter ledige lokaler i et par år, og har nå endelig funnet det vi trenger på Sofiemyr, like i nærheten av et flott og stort idrettslag med rundt 4.000 medlemmer, sier Larsson og Strandli, som har tegnet en leiekontrakt med Solon Eiendom for fem år med mulighet for å fortsette leieforholdet i fem ytterligere år.

Sjekk også videoen der daglig leder Richard Larsson gir deg en kort introduksjon av planene.

Fire spillere per bane

Padel, som er den mest voksende racketsporten i Europa, har sin opprinnelse i Mexico (red. anm.: oppstod i Acapulco på 60-tallet) og ble tatt opp som gren i Norges Tennisforbund i 2015.

– Det er det en slags blanding av squash og tennis. Padelbanen utgjør kun en tredjedel av en tennisbane, og er utformet med vegger som i squash, men poengsystemet er som i tennis, sier Strandli.

39-åringen sier padel spilles vanligvis i double-format, det vil si med to spillere på hvert lag, og reglene er enklere enn i squash og tennis (red. anm.: Les om reglene i faktaboksen). Vegger rundt banen betyr at ballen kan sprette i uventede retninger for å krydre opp spillet.

Racketene er også enklere å håndtere, de er strengeløse og mindre enn squash- og tennisracketer, og ballen er mykere enn i tennis.

POPULÆR RACKETSPORT: Padel er en populær racketsport for tiden. Foto: PurePadel Kolbotn

Får fem baner fra Spania

– Vi flyttet inn tirsdag forrige uke. Nå har vi malt veggene og driver med å pusse opp gulvet. De fem banene (20x10 meter hver bane har en størrelse på) kom fra Spania i går kveld og skal settes opp i lokalene førstkommende mandag når gulvet er klart, sier prosjektlederen.

Han forklarer at padel spilles på en kunstgressbane omgitt av pleksiglass, og det blir satt opp gitter mellom de fem banene som skal ligge inntil hverandre.

– Det er mulig vi får også en utendørs bane til sommeren, sier Strandli.

FEM PADELBANER: De fem banene skal ligge inntil hverandre, men skal skilles med gitter. Foto: Yana Stubberudlien
FLERE PLANER: PurePadel har også mulighet til å åpne en utendørs padelbane til sommeren. Foto: Yana Stubberudlien

440 kroner per time

Padelsenteret skal være døgnåpent. For å kunne spille padel må du booke en time på forhånd, og det må gjøres digitalt. En time koster 440 kroner fordelt på fire spillere. Har du ikke egne padel-racketer, kan de leies inn i egne automater på stedet.

– Etter at du har booket timen, får du tilsendt en kode til inngangsdøren. Du må komme til avtalt tid. Lysene på banen slås på automatisk når timen din starter og skrus av når timen er slutt, sier prosjektlederen.

Han sier padel er en gøyal form for trening og passer for alle, men passer best for aldersgruppen fra 14 til 60 år.

– Det er sosialt og gøy, med en konkurranse og mosjon i ett, sier Strandli.

Padelsenter med mye innhold

Strandli sier at den gamle resepsjonen og kafeen ved inngangen til lokalene blir forvandlet til en lounge med gode sitteplasser. Til høyre for inngangen skal det lages et møterom med et stort tv-skjerm og gode sitteplasser. Like ved skal det settes opp noen biljard- og tennisbord.

FRA RESEPSJON TIL LOUNGE: Her skal det etableres en lounge med gode sitteplasser. Foto: Yana Stubberudlien

– Det blir også en smoothiebar, en kantine, en liten sportsbutikk (proshop), to rom med dusjer og garderober og et massasjesenter fordelt på to rom, sier 39-åringen fra Sofiemyr.

ROM MED TV-SKJERM: Her kan man slappe av og følge med på idrettsarrangementer på tv om man vil. Foto: Yana Stubberudlien
SKAL GJØRES OM TIL MASSASJEROM: Bursdagsrommene til Sprett skal nå gjøres om til et massasjesenter. Like ved skal det etableres en kantine med en probutikk.

To av fire er proffe squashspillere

Senteret skal drives av totalt fire personer hvorav to er proffe squashspillere.

Snorre Erlandsen fra Drammen er en av disse. Han har også deltatt i verdenscupen i windsurfing.

Daglig leder Richard Larsson, som er bosatt på Nordstrand, har spilt squash profesjonelt i mange år og har 28 NM-medaljer siden 1998, hvorav 13 er gull. I 25 år har han drevet et squash-senter i Oslo sentrum, men har nå valgt å satse for fullt på padel.

Tidligere Vålerenga-fotballtrener Martin Andresen fra Kråkstad, kjent også som Larssons makker i squash, er ikke med på PurePadel-prosjektet, men han kommer til å spille padel på Sofiemyr, ifølge prosjektlederen.

Stort i Sverige

Larsson sier interessen for padel er størst i Mexico, Argentina og flere andre land i Latin-Amerika. I Europa er interessen størst i Spania, men i nabolandet vårt, Sverige, er padel den hurtigst voksende sporten per i dag, med mellom 1200 og 1500 padelbaner.

– I Sverige har det tatt fullstendig av, mye takket være fotballspilleren Zlatan Ibrahimović, som har satset mye på å utvikle en hel kjede med padelsentre (Padel Zenter) i flere svenske byer. Norge ligger langt bak, vi har kun 40 padelbaner per i dag, men interessen for denne sporten har økt i det siste, sier Larsson.

Det satses på padel også i tidligere Ski kommune. Allstar Padel, som driver et padelsenter på Økern, skal åpne Norges største padelpark i de gamle lokalene til elektrogrossisten Berggård Amundsen i Grenseveien 10 i Ski tirsdag 1. desember.

Powered by Labrador CMS