Østfoldbanen

STENGT I ÅTTE UKER: Østfoldbanen på strekningen Kolbotn–Ås/Kråkstad har vært stengt siden 27. juni. Foto: Yana Stubberudlien

Oppgitt over lang og kronglete reisevei til skolen

Det er fortsatt usikkert om Østfoldbanen kan åpnes for togtrafikk på mandag. Flere elever i videregående opplæring rammes hardt av dette.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra foresatte til VGS-elevene som er avhengig av tog for å komme på videregående skoler i Ås, Vestby, Ski og på Drømtorp. Foresatte forteller at løsningen med buss for tog fungerer dårlig, både med tanke på smittevernstiltakene, kronglete reisevei og unødvendig lang reisetid til og fra de enkelte skolene.

Grethe Bagger Ekrol fra Kolbotn er blant de foresatte som er oppgitt over situasjonen. Hun reagerer på dårlig planlegging, men også på manglende informasjon fra fylkeskommunen, som har ansvar for videregående opplæring og skoleskyss gjennom Ruter.

Bruker halvannen time til skolen

Jeg er redd for at dette kan gå utover motivasjonen til elevene.

Grethe Bagger Ekrol, foresatt til elev ved Vesby videregående skole

Sønnen til Grethe Bagger Ekrol er førsteklassing ved Vestby videregående skole. Som følge av manglende togtilbud på strekningen fra Kolbotn til Ås må han bruke halvannen time til skole hver dag.

– Da vi i forbindelse med skolestart denne uken sjekket appen til Vy for å planlegge skolereisen, ble det anbefalt å reise inn til Oslo for så å ta buss for tog til Vestby derfra. For å slippe å reise til et «koronarødt» Oslo, kjører vi ham først til Solbråtan stasjon med bil. Etterpå tar han buss for tog til Ski og så buss for tog til Ås, og så tar han toget til Vestby til slutt, sier Bagger Ekrol skuffet.

Hun og de andre foresatte som har kontaktet Oppegård Avis i forbindelse med saken er redd for motivasjonen til elevene som følge av dette.

– Vi hadde håpet at fylkeskommunen kunne informere elevene om alternativ reisevei og ikke minst sette opp skolebusser frem til Vy og Bane NOR sørget for togforbindelsen fra Kolbotn til Ås, sier Kolbotn-kvinnen.

Beklaget den uheldige situasjonen

Oppegård Avis har vært i kontakt med rektor Brit Marie Helle ved Vestby videregående skole og John Hatland i Ruter. Ifølge rektoren var hun ikke informert om de ovennevnte utfordringene med lang reisevei til skolen.

John Hatland, som jobber med skoleskyss til og fra videregående skoler i Viken fylkeskommune, beklaget den uheldige situasjonen.

– Dette var ikke planlagt. Vi regnet ikke med at Østfoldbanen skulle bli stengt i ytterligere en uke, sier han.

Vil ikke sette opp skolebusser

Bane NOR er heller interessert i å sørge for et alternativt reisetilbud i perioden Østfoldbanen er stengt på den aktuelle strekningen.

– Det settes ikke opp et eget tilbud for skolereiser utover det ordinære tilbudet, og det er også noen færre avganger morgen og ettermiddag, sier Nina Aasmundsen, som er leder for ekstern kommunikasjon i Bane NOR.

Oppegård Avis har skrevet at Østfoldbanen skulle etter planen åpnet for togtrafikk på strekningen Kolbotn–Ås/Kråkstad mandag 10. august etter å ha vært stengt i seks uker siden 27. juni, men den aktuelle strekningen holdes fortsatt stengt for togtrafikk.

Les også: Varsler om lav fart og forsinkelser

Stengt i åtte uker

Årsaken til utsettelsen i ytterligere to uker er behov for testing av det nye fjernstyringssystemet i forbindelse med åpningen av den nye togstasjonen i Ski, ifølge Bane NOR.

– Selv om færre reiser med kollektivtransport på grunn av covid-19-situasjonen, medfører denne utsettelsen at mange kommer i en vanskelig situasjon. Det beklager vi, sier Stine Undrum, konserndirektør i Bane NOR.

Les også: Fortsatt stengt for togtrafikk – Utsetter åpning av Østfoldbanen

Jobber for å åpne 24. august

– Det er Bane NOR som er ansvarlig for dette arbeidet og som nå jobber natt og dag for å rette opp feil slik at togtrafikken kan komme i gang igjen, sier Aasmundsen i Bane NOR.

Hun sier de jobber for en gradvis gjenåpning av togtrafikken på Østfoldbanen mandag 24. august.

Det er fortsatt forstyrrelser i kommunikasjonssystemet, og derfor er endelig beslutning satt til i morgen, fredag 21. august.

– Den nye stasjonen i Ski er ferdig, og vi hadde gledet oss til å åpne den og ønske de reisende tilbake etter arbeidet vi har gjort på jernbanen i sommer. Vi har alle menn og kvinner til pumpene. Folk er hentet tilbake fra ferie og det jobbes for fullt med feilsøking og feilretting, sier Aasmundsen.S

ÅPNER NESTE UKE: Vestsiden av nye Ski stasjon er den første ferdige delen av Follobaneprosjektet. Stasjonen i Ski skulle åpnes 10. august, men åpningen har blitt utsatt i to uker. Stasjonen blir et signalbygg og et landemerke i Ski. (Foto: Bane NOR/Nicolas Tourrenc)

Aasmundsen påpeker at Vy setter opp alternativ transport for de togene som skulle kjørt denne uken.

– Vys reiseplanlegger kan gi flere treff, som viser raskeste reise og reise med færrest bytter. Derfor er det lurt å se på de forskjellige alternativene som planleggeren viser for å finne det beste tilbudet, sier Aasmundsen.

Hun anbefaler å kontakte Vys kundesenter for å spørre om detaljene.

Les også: Oppgitt over tog- og bussforbindelser mellom Ski og Kolbotn

Powered by Labrador CMS