SLIK SER DET UT I DAG: Skogen er ikke akkurat et fruktfat etter skogsmaskinenes arbeide. Beklageligvis blir det liggende akkurat som det ligger i dag fremover også.

Ingen ryddeplaner her

Mange turgåere har reagert på hvordan det ser ut i skogen langs Kongeveien. Bymiljøetaten kommer til å la det bli liggende som det er.

Publisert

Mange turgåere har lurt på om det blir noe mer opprydding i skogen langs Kongeveien på Tårnåsen og Sofiemyr, etter at Bymijøetaten i Oslo foretok kraftig hogst tidligere i vinter.

Formålet med arbeidene i utgangspunktet var å hogge ut en planlagt lysløypetrase for Oppegård kommune, samt å tynne ut eldre granskog og annen skog som var i ferd med å bli svært gjentettet. 

På sikt kommer det nok til å bli flott, men det blir først om mange år, for huggeriet kommer ikke til å bli fjernet. Naturen skal rett og slett rydde opp i dette selv.

PS: Hva synes du om saken? Si oss din mening nederst i saken i kommentarfeltet.

Blir som det er

SLIK SER DET UT I DAG: Skogen er ikke akkurat et fruktfat etter skogsmaskinenes arbeide. Beklageligvis blir det liggende akkurat som det ligger i dag fremover også.

For Bymiljøetaten har nemlig ingen planer om å gjøre noe med hvordan det ser ut langs de populære turveiene.

– Grener, topper og småtrær som ligger igjen på  bakken er i stor grad lagt som en matte som skogsmaskinene kan kjøre på slik at vi får minst mulig spor i bakken. Dette er viktig for å minimere sporskader. Samtidig pakker det grener og topper slik at det kommer i kontakt med bakken og prosessen med omdanning til jord går mye raskere, faktisk veldig mye raskere enn de fleste forestiller seg, sier Monica T. Olsen, presseansvarlig i Bymijøetaten.

Hun beroliger likevel dem som lurer på hvordan dette blir. 

– Allerede kommende sommer vil det være synlige endringer, og i løpet av to-tre år har de mindre grenene falt til bakken og inngått i humusmatten samtidig som ny bakkevegetasjon har etablert seg og skogbunnen får et helt annet preg, sier hun.

MYE SOM ER HUGGET: Sett fra fugleperspektiv, ser man at det er gjort et ganske stort innhogg i skogen, men på sikt skal det bli fint!

Fjerner det ikke

Dermed må du som lurte på om det ble noen opprydding, dessverre måtte se avkappet i lang tid fremover.

–  Vi fjerner generelt ikke grener og topper som ligger igjen i skogen, både for å unngå skjemmende kjørespor og fordi det har en høy kostnad. Men større stier ryddes slik at disse skal være like tilgjengelige for friluftsliv også etter skogsdriften, sier hun. 

– Vi driver denne uken med finpussen av stiryddingen i området ved Tårnåsen. Der det er lagt opp til fremtidig lysløypetrase vil Oppegård kommune rydde i forbindelse med opparbeidelse av løypa. Bymiljøetaten vil også legge til rette for selvhogst av ved i området, ved at privatpersoner kan få tillatelse til å hente ved ut av grener, topper og småtrærne som ligger på bakken, sier hun.

Skal bli bra

Når det står ferdig, vil det imidlertid bli en helt annen turopplevelse, ifølge Kristian Moen,pressekontakt i Bymiljøetaten i Oslo.

– Kvaliteten for publikum vil være en ny skiløype og lysløype. Etter hvert blir nok denne knyttet sammen med lysløypa i Grønliåsen. I de fleste områdene som blir hogd i dag vil det bli en mer åpen skog med mer blåbærlyng og, i en periode, mer sopp. I noen år etter hogst vi det derimot være mye kvist som gjør områdene mer utilgjengelige. For mange av områdene vil denne perioden være kortvarig. Når vi behandler skogen jobber vi langsiktig, og de nåværende arbeidene vil gi en åpnere og triveligere skog for de fleste på sikt, avslutter Kristian Moen.

Powered by Labrador CMS