STENGT: Skolene i Nordre Follo, som her på Greverud, vil fortsatt være stengt etter påske. Småskolen fra 1-4. trinn vil gjenåpnes 27. april.
STENGT: Skolene i Nordre Follo, som her på Greverud, vil fortsatt være stengt etter påske. Småskolen fra 1-4. trinn vil gjenåpnes 27. april.

Barnehager og skoler fortsatt stengt etter påske

– Det er gledelig å høre at myndighetenes tiltak og innbyggernes innsats har bidratt til at spredningen av viruset har flatet ut, sier ordfører Hanne Opdan.

Publisert

Nordre Follo kommune planlegger en kontrollert gjenåpning av barnehagene mandag 20. april og skolene for 1. - 4. trinn 27. april. Myndighetene skal lage veileder og gi opplæring i smittevern for å ivareta sikkerheten til barn og voksne. Nærmere informasjon kommer etter påske og senest fredag 17. april, skriver kommmunen i en pressemelding tirsdag kveld. 

– Det er gledelig å høre at myndighetenes tiltak og innbyggernes innsats har bidratt til at spredningen av viruset har flatet ut. Når utviklingen har vært såpass god, er det positivt at regjeringen nå foreslår en forsiktig gjenåpning av barnehager og skoler. Nordre Follo kommune vil følge regjeringens anbefalinger, sier ordfører Hanne Opdan i pressemeldingen som ble sendt ut etter at kommunens krisestab hadde møte etter regjeringens pressekonferanse. 

Skal være trygt

Statsminister Erna Solberg offentliggjorde i ettermiddag hva som skjer videre med de mange restriksjonene, smitteverntiltakene og forbudene som har blitt innført som følge av koronaviruset.

De aller fleste restriksjonene for å hindre smitte, blir videreført. Myndighetene ser en utflating i antall smittetilfeller, men understreker at kampen mot viruset langt fra er vunnet. Pandemien vil gå i bølger og det kan bli aktuelt å stramme inn igjen på tiltak dersom det blir nødvendig.

- Foreldre og foresatte kan være trygge på at vi ikke åpner barnehager og skoler før det er trygt og forsvarlig, sier Opdan.

På dagens pressekonferanse redegjorde regjeringen for noen endringer som gjøres i restriksjonene.

Alle landets barnehager og skoler holdes fortsatt stengt den første uka etter påske. Deretter ønsker regjeringen en gradvis gjenåpning, forutsatt at hensynet til smittevern er godt ivaretatt.

Kontrollert gjenåpning

Kommuneoverlegen i Nordre Follo støtter regjeringens beslutning og mener den gir god tid til å planlegge en trygg gjenåpning der smittevern er godt ivaretatt.

– Dette gir oss tid til å planlegge og være godt forberedt på en kontrollert gjenåpning, sier Kerstin Myhrvold, kommuneoverlege i Nordre Follo.

Nordre Follo kommune har helt siden stengingen 13. mars gitt barnehage- og skoletilbud til barn med foresatte i samfunnskritiske stillinger, slik at disse har kunnet gå på jobb. Dette vil fortsette gjennom påsken og i de påfølgende ukene.

Fortsatt viktig med smittetiltak

Regjeringen understreker at vi ikke kan senke skuldrene ennå. Det er svært viktig at alle fortsatt følger anbefalingene fra myndighetene om å holde minst to meters avstand og ikke være i grupper på mer enn fem personer. Reglene om reiserestriksjoner, karantene og isolasjon gjelder også som tidligere.

Kommunale tjenester vil fortsatt bære preg av at vi er i starten av pandemien, med særlig press på våre helsetjenester. Vi forbereder oss blant annet på et økende behov for helse- og omsorgstjenester.  

- Det er veldig viktig at vi ikke nå tror faren er over og glemmer rådene som begrenser smitte. Da risikerer vi at spredningen av viruset igjen øker og kommer ut av kontroll, sier kommuneoverlege Myhrvold.

Her er  andre viktige punkter fra regjeringens pressekonferanse:

  • Idretts- og kulturarrangementer, som ikke kan oppfylle kravene om to meters avstand og maks fem personer samlet, er forbudt fram til 15. juni. Videre avklaring kommer innen 1. mai.
  • april vil helsefaglige virksomheter, som blant annet fysioterapeuter og psykologer kunne åpne.
  • april vil tjenester med en-til-en-kontakt som frisører og hudpleiere kunne holde åpent hvis de oppfyller krav om smitteverntiltak.
  • april er det igjen tillatt å overnatte på fritidsbolig, men oppfordringen om å begrense unødvendige fritidsreiser opprettholdes.
  • Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.
  • De som kan jobbe på hjemmekontor oppfordres fortsatt til å gjøre det.
  • Regler om karantene og isolasjon må respekteres like strengt som før.
  • Regler om avstand må fortsatt holdes.
  • Regler om håndvask og hosting i albuekroken gjelder fortsatt.
  • Alle som opplever symptomer på smitte, må fortsatt holde seg hjemme.
Powered by Labrador CMS