REISEKLARE: På bildet som Oppegård Avis tok på mandag, kan du se noen av de reiseklare elevene med vikarlærer Elena Sapova (46). Lærer Elena Shalneva og en foresatt er med på turen.
REISEKLARE: På bildet som Oppegård Avis tok på mandag, kan du se noen av de reiseklare elevene med vikarlærer Elena Sapova (46). Lærer Elena Shalneva og en foresatt er med på turen.

Привет, Питер!

I går dro 14 elever fra Roald Amundsen videregående skole (RA) på studietur til Russland.

Publisert Sist oppdatert

De valgte å entre Russland gjennom landets vindu mot vest, som St. Petersburg ble kalt etter at Peter den store grunnla byen i 1703.

Med ankomst onsdag ettermiddag har de bare tre dager til å utforske den vakre byen før de må hjemover igjen søndag morgen.

Mer enn å være turist

– Det var lærer Elena Shalneva som tok initiativ til denne turen i mars i fjor. Siden den gang har hun jobbet jevnt og trutt med planlegging, sier Ingvild Eriksen Rognmo (45), avdelingslederen for fremmedspråk på skolen.

Hun sier målet med turen er å oppleve russisk kultur.

– Det blir mer enn å være turist. Det blir en ordentlig studietur. Elevene våre vil blant annet møte like gamle elever på et gymnasium i St. Petersburg. De får innblikk i deres hverdag og skal være med på et par undervisningstimer der, sier Eriksen Rognmo.

Hun forteller at elevene har hatt russisk i fire timer i uken, siden i fjor høst. De er i stand til å forstå en del russisk, og kan prate og skrive litt russisk.

Seks år med russisk

RA er en av svært få skoler i landet som har undervisning i russisk språk og kultur. Skolen har også tilbud om spansk, tysk og fransk.

Ifølge Eriksen Rognmo er det obligatorisk med fremmedspråk på studiespesialisering frem til VG2, men flere elever ønsker å gå videre på nivå tre i enkelte språk.

– Det er en viktig kulturell og praktisk kompetanse å kunne andre språk enn engelsk. Vi begynte med russisk i 2012. Det er jo litt i Roald Amundsen-ånden, men også fordi vi ønsker å tilby et ekstra språk å kunne velge blant. Vi ser at interessen for russisk er stor. Vi har 26 elever som har valgt dette språket på første trinn, sier hun.

Spennende program

– Vi skal besøke et gymnasium og snakke med russiske elever. Vi skal også på ekskursjon til Peterhof og møte en polarforsker på et museum om Arktis og Antarktis. Det blir også båtturer med guide og muligheter til å utforske byen på egen hånd, sier Bella Tryland-Rognerud (17) fra Sofiemyr.

Karina Nordahl (17) fra Kolbotn har en familie i St. Petersburg og besøker denne byen hvert år. Selv om hun snakker russisk flytende, valgte hun å satse på dette språket på videregående.

– Jeg snakker russisk hjemme, men har aldri lært dette språket ordentlig. I tillegg ville jeg ha bra karakterer på skolen, sa 17-åringen.

David Birkeland (17) gledet seg også mye.

– Det blir spennende å oppleve en annen kultur og et annet land. Det blir også litt annerledes enn å dra på tur med familien, sier han.

Les også: Dyrker fremtidens gründere