JUBLER: Sturla K. Johansen er styremedlem for Tårnåsen skolekorps og mannen bak Facebook-gruppen «Vi som ønsker saftisen Kjempe-Yes tilbake på markedet». På bildet kan du se ham sammen med det lokale korpset under den siste øvelsen på Kolbotn tirsdag kveld.

Kjempet for Kjempe-Yes i ti år

Det finnes trolig ingen andre som er så glad i Kjempe-Yes som Sturla K. Naas Johansen (46) fra Solbråtan.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en saftis som kanskje minner litt om dagens Lollipop, men isen har jordbær- og appelsinsmak istedenfor bringebær og appelsin, og konsistensen er annerledes. Den er mer kremete, som en sorbet, sier Sturla K. Naas Johansen.

Han bodde med familien på Tårnåsen i 14 år før han flyttet til Kolbotn i 2015 og videre til Solbråtan i 2020, men er opprinnelig fra Oslo.

– Det var Drammens is som hadde Kjempe-Yes, men de solgte is over hele Østlandet. For meg som er Oslo-gutt, forbindes denne isen med kjære barndomsminner, sier 46-åringen.

TILBAKE ETTER 25 ÅR: Kjempe-Yes, som ble opprinnelig produsert av Drammens is og kostet fem kroner på 1990-tallet, er en myk saftis med smak av appelsin og jordbær. Den har en luftig konsistens som gir en «sorbetaktig» spiseopplevelse, skriver Diplom-is.

Primus motor i ti år

For ti år siden startet den engasjerte 46-åringen fra Solbråtan Facebook-gruppen «Vi som ønsker saftisen Kjempe-Yes tilbake på markedet».

Siden den gang har den ovennevnte Facebook-gruppen fått over 25.700 følgere. Det ble også sendt mange brev til Diplom-is, med ønske om å få den nostalgiske isen tilbake.

Dette ble oppfattet av Norges største iskremprodusent som en ekte kjærlighetserklæring til Kjempe-Yes, og førte til at den populære saftisen ble relansert av Diplom-Is i våres etter å ha vært borte fra markedet i over 20 år.

Bomben som stoppet Kjempe-Yes

Visste du at i år er det 25 år siden hendelsen som til slutt skulle føre til at Kjempe-Yes forsvant fra markedet?

FAVORITTEN FRA 90-TALLET: Kjempe-Yes er en saftis som ligner på Lollipop, men er større og har en helt annen konsistens og smak (appelsin og jordbær istedenfor appelsin og bringebær).

Det finnes mange lunefulle vendinger i historien, men at en bombeaksjon rettet mot en motorsykkelklubb til slutt skulle bety slutten for en iskremprodusent, er vel blant de mer spektakulære.

Klokken 23:44 den 4. juni 1997 ryster et voldsomt bombesmell Nybyen og høres over hele Drammen. Bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata er sprengt. En kvinne i 50-årene som tilfeldigvis kjørte forbi, ble drept av eksplosjonen. Hennes ektemann ble alvorlig skadet. Hus og leiligheter i nesten én kilometers omkrets fikk store skader. 38 mennesker evakueres på grunn av fare for ammoniakklekkasje og fordi boligene deres er ødelagt.

Bygningen der Bandidos hadde sitt hovedkvarter ble pulverisert. Bygninger er skadet i en omkrets på flere hundre meter rundt bombestedet, vinduer er knust, dører og vegger er skjeve etter trykkbølgen. Nabobygget Drammens Is sto i flammer i timevis etter eksplosjonen.

Var borte i 25 år

Politiet mente attentatet mot Bandidos' klubblokaler i Konnerudgata var et velregissert, nøye planlagt terrorangrep der hensikten var å oppnå anerkjennelse og aksept hos Hells Angels internasjonalt. Først fire og et halvt år senere ble syv personer tilknyttet Hells Angels tiltalt.

For Drammens Is ble konsekvensene av Bandidos-bomben store. Mer enn 60 års tradisjon med iskremproduksjon i Drammen ble byhistorie.

– Produksjonen ble flyttet og videresolgt, og etter noen år forsvant hele Drammens Is-navnet fra butikkene, og med det forsvant også til slutt min elskede Kjempe-Yes, sier Naas Johansen.

Issalg på 17. mai

Mange i lokalmiljøet kjenner Sturla for hans engasjement i blant annet Tårnåsen skolekorps, hvor han sitter i styret.

– Som mange andre skolekorps gleder vi oss veldig til endelig å kunne feire en skikkelig 17. mai igjen, med glade barn i tog og masse folk i gatene, og ikke minst marsjerende musikanter, sier han.

Etter ti års lang kamp for å få Kjempe-Yes tilbake på markedet, kan 46-åringen fra Solbråtan endelig slippe jubelen løs. Tirsdag 17. mai benytter han anledningen til å promotere favoritt-isen for lokalbefolkningen når Tårnåsen skolekorps inviterer til ettermiddagsaktiviteter ved Tårnåsen skole.

Fra klokken 15:00 til 17:00 blir det nemlig Lekeland på Tårnåsen skole hvor korpset skal ha kiosk med salg av blant annet brus, pølser og is til inntekt for videre korpsaktiviteter. Og det skal selvfølgelig også selges Kjempe-Yes, ifølge Naas Johansen.

– Setter alle andre i skyggen

– Jeg er veldig glad for muligheten til å introdusere denne isen for lokalmiljøet. Etter ti års iherdig innsats kan jeg til slutt dele dette sommerminnet med alle andre, sier Naas Johansen fornøyd.

Noen husker kanskje isen fra sine egne barndoms somre, mens andre er for unge, og for dem blir isen en helt ny opplevelse, mener han.

– Spesielt gleder jeg meg til å få dele dette med mine to sønner, som endelig kan få smake på denne fantastiske sorbet-isen som setter alle andre saftiser i skyggen! slår 46-åringen fast.

Superkorps

– Alle musikantene har øvd iherdig, og det blir veldig spennende å endelig kunne marsjere i gatene og spille musikk igjen! Enkelte nye medlemmer av korpset har faktisk aldri før fått oppleve dette, så 17. mai i år kommer virkelig til å bli en skikkelig folkefest! sier lederen av Tårnåsen skolekorps, Christoffer Heie.

Tårnåsen skolekorps samarbeider ofte med Kolbotn Pike- og Guttemusikkorps, og i anledningen Kolbotn skoles 100-årsjubileum, slår korpsene seg sammen til et superkorps og marsjerer foran denne skolen i barnetoget i år.

I tillegg til alt det ovennevnte skal det også spilles ved flaggheising på Tårnåsen skole klokken 08:00, og på ulike tilstelninger rundt om i nærmiljøet i løpet av dagen.

Powered by Labrador CMS