Redaktøren har ordet

MENER DET ER PÅ TIDE Å TENKE FREMOVER: – Vi må tenke proaktivt og bidra alle sammen, skriver Oppegård Avis-redaktør Anders Nordheim Dahl i ukens leder. Enig eller uenig? Delta i debatten!
MENER DET ER PÅ TIDE Å TENKE FREMOVER: – Vi må tenke proaktivt og bidra alle sammen, skriver Oppegård Avis-redaktør Anders Nordheim Dahl i ukens leder. Enig eller uenig? Delta i debatten!

Fram-ad marsj!

Det er på tide å legge diskusjonen om den nye storkommunen død, og begynne å se på hvordan vi kan bidra til at dette skal gå så smertefritt som mulig.

Publisert

Dette har vært en hektisk uke, ikke bare for oss i redaksjonen, men også for ordførerne og adminstrasjonene i kommunene.

Forhandlingene har foregått om den nye storkommunen på Gardermoen. Side på side med dokumenter har blitt gjennomgått, og en avtale for den nye, sammenslåtte kommunen er på trappene. Nå bygges grunnsteinene for nye Nordre Follo kommune. Man kan mene hva man vil om navnet. Jeg sovner litt, men ok. Nå er det vedtatt.

Mye negativitet

En ting har slått meg gjennom dette: Hvorfor er vi så himla
negative nå? Kommunereformen har blitt debattert i det lange og det brede i flere år. Faktum er at nå er den her. Vi står derfor ved et veiskille. Det er ingen vel tilbake her, enten vi liker det eller ikke. Nå må vi ta et valg: Skal vi fortsette å surmule? Eller skal vi tenke fremover?

ENIGE: Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (t.v.) og Ski-ordfører Tuva Moflag kan nå begynne arbeide med å smelte sammen de to kommunene.
ENIGE: Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (t.v.) og Ski-ordfører Tuva Moflag kan nå begynne arbeide med å smelte sammen de to kommunene.

Jeg er alltid tilhenger av at man skal tenke proaktivt og konstruktivt, og er av den oppfatning at tiden nå er inne for å se framover, og rett og slett bare innfinne seg med situasjonen. Sammenslåingen vil skje, og nå er tiden inne for å tenke på hvordan vi vil imøtekomme denne store reformen. Skal vi være bakstreberske og tviholde på diskusjonen om at alt var bedre før?

Skal vi male oppunder gamle argumenter og stille oss med armene i kors og nedovermunn? Eller skal vi innfinne oss med situasjonen, og tenke hvordan vi kan imøtekomme dette, se mulighetene og gjøre det beste ut av det.

Selvfølgelig er det mye følelser rundt dette  men det blir mer følelser enn fornuft. Jeg personlig føler ingenting overfor en kommuneadmistrasjon. Jeg føler for mitt nærområde. Og jeg måler bokvalitet i gode tjenester og muligheter. Ikke hva kommunen heter. 

Forandringer betyr ikke dommedag

Mye har alltid vært bra her i Oppegård, og slik kommer det også til å bli i fremtiden i Nordre Follo. Men selv om noe alltid har vært sånn, trenger det ikke alltid forbli sånn, og forandringer trenger ikke nødvendigvis automatisk å være til det verre. 

Dagens kommunestruktur er ufornuftig, og det er bedre å ta kontrollen på det selv, fremfor å bli tvunget inn i en konstellasjon vi ikke ønsker å være i. Hvis vi f.eks hadde blitt tvunget sammen med Nesodden, skal jeg love deg at Oppegård-fokuset hadde blitt langt mindre. 

Nordre Follo byr på mange nye muligheter, og jeg tror vi raskt kommer til å merke det i vår egen hverdag. 

Jeg synes også at avtalen virker fremoverlent og gjennomtenkt. 

Klikk her for å lese hele Nordre Follo-avtalen

La det være sagt: Jeg elsker ALT som har med min hjemplass å gjøre. Jeg elsker nærheten til naturen. Jeg elsker folkene. Jeg elsker alt som skjer. Jeg elsker kulturhuset. Jeg elsker restaurantene. Jeg elsker badestrendene. Jeg elsker fritidstilbudene. Jeg elsker skiløypene. Jeg er aktivit med og elsker begge våre flotte idrettslag og all aktiviteten som skjer der. Jeg elsker luktene. Jeg elsker hver millimeter av denne bittelille, idylliske plassen på Østlandet.

Kort sagt, jeg elsker alt med dagens Oppegård. Men jeg tror ikke noe av alt jeg elsker kommer til å blåst av kartet og forsvinne. Dette er verdens beste boplass, men jeg tror ikke det kommer til å bli noe verre i en ny storkommune. Kanskje heller tvert imot. 

I det minste bør vi forsøke å se hvordan dette går, før vi setter oss ned og lager dommedagsprofetier. Jeg bor selv på Sofiemyr, og kan ikke helt se hvordan det å bytte navn på en paraplyorganisasjon skal kunne forringe livskvaliteen vår her. 

De få gangene jeg privat er i kommunen i året, er når jeg jeg trenger å fylle ut en byggesak eller lignende. Det kan man vel strengt tatt også snart gjøre digitalt.

Tiden er inne for å gå videre

Jeg er overbevist om at det siste er det beste. Jeg tror tiden nå er inne for å «la det gå», som de synger i Disneys «Frost», og være med på å gjøre overgangen så smertefri som mulig. Hvis vi fram-snakker og tenker positivt, tror jeg vi både får en bedre hverdag, og overgangen vil bli lettere i det store som nå skal skje. Vi velger selv hvordan fremtiden vår skal bli, og jeg tror ikke overgangen blir noe bedre av å være konsekvent negativ til alle endringer av prinsipp.

Alt i alt er det viktigste gode tjenester, og at vi står bedre rustet. Det vil nok ta noen år før alt er på plass og alt går på skinner, men ved positiv tankegang, får man til det meste. Jeg er ganske sikker på at om noen år, vil vi neppe bry oss spesielt om annet enn å trives i den nye kommunen også.

For Tårnåsen, Sofiemyr, Kolbotn, Solbråtan, Svartskog, Mastemyr, Myrvoll, Greverud, Oppegård syd og Trollåsen vil likefullt bestå også i fram-tiden. Vi, og jeg inkludert, kan ha mange meninger om kommunesammenslåingen. Det er mye som kunne vært gjort annerledes. Men nå er det vedtatt. Det er på tide å spørre seg selv om hva man kan bidra med for å gjøre overgangen bedre. Det er på tide å fram-snakke.

Les deg gjennom avtalen, som vi har lagt ut i sin helhet på oavis.no. Dette vil nok også kanskje bidra til å snu vinden litt, for det er ikke slik at flyttebilene kommer fra Ski nå for å ta alt vi elsker i Oppegård i dag. Kanskje heller tvert imot.

Jeg siterer vår leser Thor Mamen fra diskusjonene på vår Facebook-side: De må gjerne kalle det for SkihOpp for alt jeg bryr meg. Det viktigste er at jeg får tjenester som i dag eller bedre. Det er amen og halleluja for min del!

Selvfølgelig skal vi ikke sluke alt rått og bare glise. Jeg lover både Sjøvold og Moflag at Oppegård Avis skal følge prosessen med argusøyne, og vi skal stille kritiske spørsmål  Men ingenting blir bra av å automatisk tenke dommedag.

Så får tiden vise om dette er et godt valg eller ikke.

PS: Er du enig eller uenig med vår redaktør? Send oss et innlegg på inntil 3000 tegn til [email protected] Fullt navn kreves.