FLATT: Anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen viser oss hvordan vi kan legge vår egen gangsti, steg for steg. Her har har lagt to rette stokker som viser hvor gangveien skal gå. Det han gjør nå, er så rette av singelen, slik at den blir så flat som mulig.

Lag din egen gangsti

Anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen viser deg steg for steg hvordan du kan lage din egen, vakre gangsti hjemme.

Det er vår i luften, og flere av oss ønsker å gjøre det vakkert både inne og ute.

Nå får du din helt egen guide til hvordan du kan lage en flott gangsti fra for eksempel garasjen til inngangsdøren. Oppegård-mannen demonstrerer for oss steg og steg.

Les også: Å nei! Brunsneglene er tilbake!

PS: Det er nok lurt å søke profesjonell hjelp hvis du skal gjøre dette for alle første gang, men vi håper dette kan være til inspirasjon!

Det kan også være lurt å lese seg gjennom hele saken før man eventuelt går til verks.

Saken fortsetter under bildet. 

1. Oppmåling

TO METER: Her holder Nilsen opp et vater på to meter som er fint å bruke for å sjekke at man lager en flat sti.

Først må du bestemme deg for hvor gangstien skal gå og hvor bred den skal være. Det gjør ingenting om den svinger, stien må ikke gå rett frem. Marker området med en hyssing som du fester mellom to festepunkter, der veien starter og slutter.

2. Graving/utsjakting

Grav så ut gangsti-området. Du kan enten leie inn maskiner, eller grave for hånd dersom du har rygg til det (eller ansette svigersønnen din på dugnad). Du skal grave 20 cm dypt.

RESULTAT: Slik kan det se ut når man er ferdig. Man må ikke ha asfalt eller mur, på siden, man kan ha plen.

Saken fortsetter under bildet. 

3. Jevn ut gravebunn

Rett ut bunnen med spaden, bruk gjerne ei krafse for å rette ut. Gjør bunnen så flat og jevn som overhode mulig.

4. Pukk-fundament

Fyll på med pukk-fundament. Dette skal være 11-22-singel, altså singel som er på 11-22 millimeters størrelse. Fyll på 10 cm høyde med denne singelen.

Les også: Blomstertips som fryder

BETONG: Materialer må man ha! Her bærer Nilsen betong-stien, men man kan bruke annen type stein/murstein også.

5. Komprimering

Dette er viktig. Fundamentet skal nå komprimeres godt. Det beste er å leie en komprimeringsmaskin. Viktig: fundamentet bør komprimeres hele tre ganger! Singelen er såpass stor at det må flere runder til før den komprimerer seg skikkelig.

6. Avretningslag

Oppå den grove, komprimerte singelen skal det legges et lag på 5 cm med finere singel som er 2-6mm-størrelse. Dette kalles et avretningslag.

Saken fortsetter under bildet. 

 

7. Komprimering

FLATT: Anleggsgartner Jan Gaarde Nilsen viser oss hvordan vi kan legge vår egen gangsti, steg for steg. Her har har lagt to rette stokker som viser hvor gangveien skal gå. Det han gjør nå, er så rette av singelen, slik at den blir så flat som mulig.

Også dette laget med singel må komprimeres! Det holder å komprimere én gang. Nå har du et lag på 15 cm med singel, og de siste 5 cm er selve steinen.

8. Avretting

Nå som all singel er lagt, skal du rette den slik at den blir helt flat.

PS: På bildene i artikkelen er det brukt en grovere singel enn den som egentlig skal brukes. Nilsen anbefaler å bruke rette, tynne stokker til å til å rette av finsingelen.

Les også: 10 frydefulle år!

For å avrette, kan du kjøpe et stort vater (helst på to meter). Legg så vateret over de to parallelle, rette stokkene du har lagt i samme retning som veien går. Dra så vateret langs lirene og skrap ut singelen, slik at den rettes helt ut. Lirene fjernes og rommet etter lirene fylles. Gå over flere ganger til flaten er helt jevn og fin.

RULLSKIFT: Dette er et rulleskift, altså borden til gangstien. Denne ligger langs ytterkantene, og kan enten være i normal størrelse, eller i mindre steiner. Det er kun for det estetiske.

Saken fortsetter under bildet. 

 

9. Steinlegging

Nå skal du legge stein! Du kan for eksempel bruke lysegrå betongstein som vist på bildet. Det du skal gjøre først, er å legge selve gangstien. Steinene bør du legge i et forbandt mønster, det typiske «murmønsteret».

10. Rulleskift

FORBANDT: Dette er forbandt mønster, altså mønsteret hvor de loddrette linjene ikke møtes.

Når det er gjort legger du rulleskiftet, altså veiens ytterkanter, oppå de steinene som er lagt. Legg dem langs hele veien fra A til B. Rulleskiftet, altså «borden», kan godt være i en annen størrelse enn resten av steinene. Det er for øvrig kun for det estetiske.

Les også: – Vi advarte mot at banen ikke kom til å være klar

Hvis du får et mellomrom mellom rulleskiftet og resten av steinene, må du kappe til steinen med en vinkelsliper med diamantblad. Denne deler steinen opp i den størrelsen du ønsker. Men pass på! Dette er farlige greier, så la en erfaren gjøre det første gang.

Saken fortsetter under bildet. 

RESULTAT: Slik kan det se ut når man er ferdig. Man må ikke ha asfalt eller mur, på siden, man kan ha plen.

11. Fuging

Når alle steinene er skjært til og ligger på plass, må du fuge med fugesand. Å fuge er å fylle alle tomrom. Fyll først én gang, deretter bruker du vibrasjonsplaten (komprimeringsmaskin), for å sørge for at sanden faller så langt ned som mulig. Gjør dette til du har fylt helt opp. Kost ikke bort det overflødige, men fordel det godt.

TIPS: La det ligge igjen sand på overflaten, slik at når det regner, trekker vannet den siste sanden ned mellom steinene.

12. Støpe kanter

Kantene på yttersiden av rulleskiftet skal fylles med betong. Fyll slik at det er et par centimeter igjen opp til kanten av steinen, og la betongen skrå nedover helt til den når bakken – 10 cm ut fra steinkanten.

For å lage betong, trenger du B20-mørtel. Mørtelen blandes med vann i f.eks. en trillebår.

Saken fortsetter under bildet. 

13. Komprimering

Komprimer hele belegget med vibrasjonsplaten. Dobbeltsjekk at fugingen fortsatt er helt opp til overflaten.

Det er veldig viktig at det ikke kommer moll, blader eller andre organiske materialer ned mellom stiene, for hvis er lite frø lander her, får du vekster i gangstien din. Napp det bort grønne vekster så snart du ser dem.

14. Fyll jord inntil rulleskifte

Legg så et lag med jord slik at den dekker betongkanten, men ligger litt under toppen av belegget. Så til jorden med det den gresstypen du måtte ønske.

15. Etterfuging

Etterfug med sand opp til 3-4 ganger i løpet av sommeren/høsten, litt avhengig av hvor mye det regner. Jo mer regn, jo raskere synker fugesanden.

Øvrig informasjon

  • Gangveien kan være 1 m bred. Ytterkantene skal være på 10 cm på hver side (som senere støpes).
  • Viktig! Denne artikkelen handler om hvordan man kan lage gangvei som skal gås på, og ikke kjøres på.
  • Hvis du vil skal lage vei hvor bilder skal kjøre, må du bruke andre fremgangsmåter og fundament.
  • Viktig! Etter graving må bakken være rett, og helle skrått i én retning hvor vannet kan renne så det ikke fryser og utvider seg på vinteren, og lager sprekker.
Powered by Labrador CMS