KJØRTE I GRØFTEN: Flere bilister fikk et ublidt møte med poltitet tirsdag formiddag. Bildet ble tatt ved veien fra Taraldrud mot Sofiemyr rundt klokken 10:00.
KJØRTE I GRØFTEN: Flere bilister fikk et ublidt møte med poltitet tirsdag formiddag. Bildet ble tatt ved veien fra Taraldrud mot Sofiemyr rundt klokken 10:00.

Flere kjørte ut på sommerdekk – fratatt førerkortet og anmeldt

Politiet har hatt det hektisk etter at den første snøen kom. Nå advarer de mot bruk av sommerdekk.

Publisert

Snøværet skaper problemer for dem som ennå ikke har skiftet til vinterdekk.

 I løpet av formiddagen i dag har det vært flere utforkjøringer som følge av snø og dårlig skodde biler.

 – Vi måtte rykke ut til flere trafikkulykker som hadde direkte sammenheng med bruk av sommerdekk. Flere bilister ble anmeldt og førerkortene til disse ble beslaglagt da politiet registrerte bruk av sommerdekk, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Kari Monsen.

 Det er fremdeles mange som kjører med sommerdekk, ifølge politiet.

 – Man skal kjøre etter forholdene. I dag er det åpenbart at man måtte ha vinterdekk istedenfor sommerdekk. Noen minusgrader og litt snø burde ikke ha kommet som en overraskelse på noen, sier Monsen.

 Hun oppfordrer bilistene til å ferdes etter forholdene, og kjøre forsiktig.

 – Er ikke bilen skodd for føret, må den stå, sier Monsen.

 Les også: Snøkaos i Skiveien

Sett dekkene på riktig vei

Vinteren er kommet over store deler av landet, og har du ikke satt på vinterdekk allerede, er det absolutt på høy tid å gjøre det nå.

 – Mange vinterdekk har en bestemt rotasjonsretning. Hvis du har slike dekk er det viktig å sette dekkene på riktig side av bilen slik at de roterer riktig vei, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Pil og V-form

Rotasjonsretningen er markert med en pil på siden av dekket. Hvis dekket har rotasjonsretning kan du ofte se det på selve dekkmønsteret som har en slags «V-form». Da skal spissen på V-mønsteret peke i kjøreretningen. 

 – Dekk med rotasjonsretning er designet slik at en bestemt rotasjonsretning gir det beste veigrepet og best drenering av vann og snø ut av mønsteret, sier Island.

 Det er imidlertid ikke alle dekk som har rotasjonsretning markert, så hver enkelt må sjekke hva slags dekk de har. 

 – Vi ser av og til at også de som får dekkene montert på dekkhotell eller verksted får dekkene montert feil vei. Så selv om du kjøper denne tjenesten er det ingen garanti for at jobben blir gjort korrekt, sier Island.

Piggdekk

Hvis du bruker piggdekk er det viktig at dekket roterer samme vei hele sin levetid. Hvis dekket sto montert på høyre side i fjor, skal det også stå på høyre side i år. 

 – Grunnen til det er at piggene setter seg i fartsretningen. Hvis dekket roterer andre vegen vil piggene løsne mye tidligere, sier Island.

Powered by Labrador CMS