TOMT PÅ APOTEK 1: – Vi har gått tomme for årets influensavaksine. Den forsvant hos oss før sesongen har startet og vi får dessverre ingen nye forsyninger i år, men Apotek 1 på Bryn og Apotek 1 i Drøbak har noen vaksiner igjen. Disse gis kun til pasienter i risikogrupper, etter henvisning fra lege, sier sykepleier Meliha Halilcevic ved Apotek 1 Kolbotn (til høyre på bildet). Foto: Yana Stubberudlien
TOMT PÅ APOTEK 1: – Vi har gått tomme for årets influensavaksine. Den forsvant hos oss før sesongen har startet og vi får dessverre ingen nye forsyninger i år, men Apotek 1 på Bryn og Apotek 1 i Drøbak har noen vaksiner igjen. Disse gis kun til pasienter i risikogrupper, etter henvisning fra lege, sier sykepleier Meliha Halilcevic ved Apotek 1 Kolbotn (til høyre på bildet). Foto: Yana Stubberudlien

Tre av fem legesentre har gått tomme for influensavaksine

Publisert Sist oppdatert

Hadde du tenkt å vaksinere deg mot influensa i desember? Det kan bli vanskelig.

oavis.no skrev vi forrige uke at frem til 1. desember skal influensavaksiner forbeholdes målgruppene som blant annet omfatter personer i risikogrupper, de med nedsatt immunforsvar og de over 65 år, samt helsepersonell som er i kontakt med pasienter. Det er de som blir sykere enn andre av influensa. Og det rådet er blitt fulgt.

Mangel på influensavaksine

  • Oppegård Avis har vært i kontakt med flere fastlegekontorer og apoteker i kommunen, som bekrefter at Helsedirektoratet har gitt en faglig anbefaling om at leger og farmasøyter kun skal ordinere og rekvirere influensavaksine til personer i målgruppene frem til 1. desember.
  • Det er heller ikke gitt noen anbefaling om prioritering av personer i såkalte kritiske samfunnsfunksjoner.
  • De innførte begrensningene med rasjonering av vaksinene gjelder over hele landet etter at Folkehelseinstituttet (FHI) har meldt at de ikke har nok influensavaksiner til å dekke det nasjonale behovet i år.
  • FHI anslår at målgruppen for vaksinen - helsepersonell med pasientkontakt og de i risikogruppen - er omtrent på 1,9 millioner mennesker, men kun to tredeler (1,2 millioner doser) av behovet kan bli dekket i år.
  • Grunnen til at det er mangel på influensavaksine i markedet er at den globale etterspørselen er større på grunn av covid-19-utbruddet.

Årets influensavaksine skulle koste 50 kroner, eller ingenting for dem som hadde nådd egenandelstaket. "Prisen er ekstra rimelig i år, blant annet fordi det er viktig å holde influensabølgen nede", uttalte helseminister Bent Høie (H) tidligere i høst.

Siden forrige uke har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra våre lesere som sier at flere kommunale legesentre har gått tomme for influensavaksinen. Det betyr at personer i risikogrupper må få vaksinen på apotek og betale flere ganger så mye.

Les også: Kun målgruppene blir vaksinert frem til 1. desember

Må betale 380 til 500 kroner per vaksine

Mangelen på vaksiner hos fastlege fører til at personer i risikogrupper blir henvist til apotekene, som fremdeles har noen vaksiner igjen, men på apoteket koster det nærmere 400 kroner å ta årets influensavaksine.

"Mannen min og jeg, begge over 65 år, fikk tatt vaksine på Apotek 1. Uten resept koster det 380 kroner per vaksine. Vi sjekket også med Aleris på Frogner. Pris for en vaksine der er 500 kroner. Frikort gjelder verken der eller på apotek, så med andre ord, folk over 65 år eller i risikogrupper får ikke nødvendigvis influensavaksine nå", skriver en av leserne til oss.

Tomt på tre legesentre

I tidligere Oppegård kommune har vi fem kommunale legesentre per i dag. Tre av disse er gått tomme for årets influensavaksiner.

Ifølge helsesekretærene på Solgården legesenter på Kolbotn, Tårnåsen legesenter og Greverud legesenter gikk de tomme for vaksiner for en uke siden.

Fastlegene på de ovennevnte legesentrene sier at de har bestilt flere vaksiner, men vet ikke ennå når de får disse siden det meldes om vaksinemangelen over alt.

90 vaksiner på Trollåsen

På Trollåsen legesenter har de fortsatt 90 vaksiner igjen, men de er beregnet for legesenterets egne pasienter som er i risikogrupper. Det bekreftes av helsesekretær Marte Rasmussen.

– Vi har hatt et opplegg med såkalte vaksinekvelder med to fastleger som setter inn vaksiner til våre pasienter i risikogrupper, med åtte pasienter per lege i løpet av en kveld. Vi nærmer oss målet når det gjelder vaksinering av våre pasienter i risikogrupper, men vi har fortsatt noen pasienter igjen som ikke har vaksinert seg ennå, så vi sparer de resterende vaksinene for disse, sier Rasmussen.

106 vaksiner på Toppenhaug

På Toppenhaug legesenter i Oppegård har de 106 vaksiner igjen, men også disse skal spares for egne pasienter i risikogrupper.

Ifølge helsesekretæren på Toppenhaug har de bestilt årets vaksiner ut ifra legesenterets tidligere erfaring med dette. Hun sier at de resterende influensavaksinene skal spares for pasientene i risikogrupper som ikke ennå har vaksinert seg.

Bare 60.000 doser igjen

FHI prøver fremdeles å få tak i mer vaksine, men har foreløpig ikke lykkes. De sier at det er bare 60.000 doser igjen, men behovet er større enn det.

Dosene apotekene har, har de selv kjøpt inn fra vaksineprodusentene. De er en privat aktør som leverer en tjeneste som de tar betalt for.

Det er opp til kommunene å bestemme hvordan de vil organisere influensavaksinasjonen i sin kommune. Kommunene kan derfor inngå avtaler med private aktører, som for eksempel apotek, for å få vaksinert målgruppene.

Oppegård Avis har foreløpig ikke lyktes med å innhente en kommentar fra administrasjonen i Nordre Follo.

Les også: Nå kan du vaksinere deg på apoteket

Tomt på Apotek 1 Kolbotn

Flere apoteker i kommunen har gått tomme for vaksiner, blant annet Apotek 1 på Kolbotn.

– Vi har gått tomme for årets influensavaksine. Den forsvant hos oss før sesongen har startet. Dessverre får vi ingen nye forsyninger i år, men Apotek 1 på Bryn og Apotek 1 i Drøbak har noen vaksiner igjen. Disse gis kun til pasienter i risikogrupper, etter henvisning fra lege, sier sykepleier Meliha Halilcevic ved Apotek 1 Kolbotn.

420 kroner på Vitusapotek

På Vitusapotek på Sofiemyr har de fortsatt mange vaksiner per i dag. Disse gis til personer i risikogrupper og etter henvisning fra lege.

Uten resept koster det 420 kroner per vaksine og med resept fra lege koster det 419 kroner.

Les også: Derfor må du betale for influensavaksinasjon på apotek

Powered by Labrador CMS