SKAL AVLASTE KOMMUNEN: Nå blir det også mulig å vaksinere seg på apoteket.
SKAL AVLASTE KOMMUNEN: Nå blir det også mulig å vaksinere seg på apoteket.

Økt trykk på vaksinasjon

Alle over 45 år skal få tilbud om oppfriskingsdose innen midten av januar. Frivillige organisasjoner, tannleger, ansatte i bedriftshelsetjeneste og helsepersonell i sykehus bes om å bistå kommunen i forbindelse med vaksineringen.

Publisert Sist oppdatert

Under pressekonferansen mandag kveld da regjeringen varslet om nye nasjonale koronatiltak, ble det påpekt av regjeringen at det haster med å få satt flere oppfriskningsdoser så snart som mulig.

Regjeringen ber nå Forsvaret om å bistå kommuner som får behov for det med vaksineringen. Det skal også bli enklere for kommunene å få vaksinasjonshjelp fra apotekene.

– Vi har som mål at alle over 45 skal få tilbud om oppfriskingsdose innen uke to, altså i midten av januar, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Situasjonen med økt omikronsmitte er dramatisk i flere andre land. Storbritannia varslet i går om at alle over 18 år skal få oppfriskningsdose innen utgangen av desember.

Fire og en halv måneder

Jonas Gahr Støre har også varslet at minimumsintervallet mellom andre dose og oppfriskningsdosen kortes nå ned fra fem til fire og en halv måneder for personer ned til 45 år, voksne med høy risiko for alvorlig sykdom som følge av covid-19 og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

FHI vil nå sende ut dobbelt så mange doser før jul slik at kommunene vil få mulighet til å vaksinere alle ned til 45 år hvor det har gått fire og en halv måneder mellom andre dose og oppfriskningsdose.

Disse bes om bistand

For å nå målsettingen for det ovennevnte tiltaket, tar regjeringen nye virkemidler i bruk. Støre har påpekt at kommunene gjør en kjempejobb, men de er under stort press.

– Vi ber derfor Forsvaret sette sammen team som kan bistå kommunene i vaksineringen. Frivillige organisasjoner, tannleger, ansatte i bedriftshelsetjeneste og helsepersonell i sykehus kan bistå i et slikt team, sier statsministeren.

Samarbeid med apotekene

Nå blir det enklere for kommunene å bruke apotekene i vaksineringen av befolkningen.

– Apotekene har signalisert at de er klare til å hjelpe med vaksineringen. Nå forenkles samarbeidet mellom kommuner og apotek ved at det utarbeides en standardavtale som kommuner kan bruke ved behov, sa Kjerkol.

Beskytter mot alvorlig sykdom

– Vaksinasjon redder liv. De som legges inn på sykehus nå er først og fremst uvaksinerte og eldre som kun har fått to doser. Dette understreker hvor viktig det er at folk nå takker ja til oppfriskningsdose. Vi regner med at oppfriskningsdosen beskytter mot alvorlig sykdom, også mot omikronvarianten, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen har påpekt at det er mest kritisk å få vaksinert alle over 65 år, personer 18 til 64 år med høy risiko for alvorlig sykdom som følge av covid-19 samt ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

Ansatte over 45 i skoler og barnehager

Når det gjelder oppfriskningsdose til ansatte i helsetjenesten, har det blitt påpekt at den er nødvendig for å beskytte helsepersonell og deres pasienter.

– Jeg vil minne om betydningen av at helsepersonell raskt får oppfriskningsdose. Dette gjelder både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, sa Kjerkol.

Regjeringen har også bedt kommunene prioritere ansatte over 45 år i skoler og barnehager når de er ferdig med vaksinasjon av risikogruppene over 65 år.

Powered by Labrador CMS