HØYTIDELIG: Feiringen av St. Barbara er en høytidelig markering.Foto: Klaus Eriksen

Feiring i dypet

Mandag 4. desember ble tunnelboremaskinene til Follobanen stoppet for å feire tunnelarbeidernes egen skytsengel St. Barbara. Nå er de imidlertid i gang igjen, og på vei ut av Oppegård i retning Ski.

Publisert

Fire såkalte TBM-maskiner (tunnelboremaskiner) ble satt i drift på Åsland like ved der politiets beredskapssenter er planlagt.

Maskinene borer hull på nesten 10 meter i diameter. To går i retning Oslo, og to går innom Oppegård kommune på vei til Ski.

Maskinene i retning Ski har nå krysset under E6 omtrent der inngangsportalen til Nøstvettunnelen i Assurdalen ligger.

NB! Saken fortsetter under bildet! Se også bildekarusell fra seansen øverst!

Møt før

HØYTIDELIG: Feiringen av St. Barbara er en høytidelig markering.

Med andre ord er «romlingen» i Oppegård kommune i ferd med å bevege seg over til våre naboer i sør.

Les også: Nå er det gjennomslag for Follobanen

De to maskinene i retning Ski har nå boret fire kilometer og 4,2 kilometer, og det er ventet at de ser dagens lys tidlig i 2019 i den digre byggegropen mange sikkert har sett på høyre side like før man kommer inn til Ski om man kjører på Skiveien fra Oppegård.

NB! Saken fortsetter under bildet! Se også bildekarusell fra seansen øverst!

PREST: Presten holdt gudstjeneste i fjellet der tunnelboremaskinene ble startet opp for rundt et års tid siden.

Stille

Men mandag 4. desember var det altså stille alle steder for å feire St. Barbara. Dette er skytsengelen til yrkesgrupper som jobber med eksplosiver, og dagen feires av tunnelarbeidere, spesielt i katolske land.

Follobanen drives av spansk-italienske Acciona Ghella JV der personer fra ca. 60 land er involvert, og mange kommer fra land sør i Europa.

Les også: Anna og Magda fra Oppegård tygger fjell for Follobanen

– St. Barbara feires over hele verden 4. desember for å beskytte tunnelarbeiderne, men det er viktig å huske på at man alltid må være fokusert, slik at alle kommer trygt hjem til sine familier, sa anleggsdirektør Matteo Ortu.

Han takket alle arbeiderne for stor innsats så langt, og la til at fremdeles gjenstår mye tunneldriving før TBM-maskinene er gjennom i tidenes største norske infrastrukturprosjekt.

HØYTIDELIG: Feiringen av St. Barbara er en høytidelig markering.Foto: Klaus Eriksen.

NB! Saken fortsetter under bildet! Se også bildekarusell fra seansen øverst!

God fremdrift

Selv om de to tunnelløpene, hvert løp ca. 20 kilometer lange, drives hovedsakelig av fire TBM-maskiner (tunnelboremaskiner) og ikke tradisjonell boring og sprenging, er St. Barbara også disse tunnelarbeidernes skytsengel.

Les også: Anna og Magda er i gang med fjelltyggingen

SPANSK-ITALIENSK: Matteo Ortu (t.v.) fra den spansk-italienske entreprenøren og Anne-Kathrine Kalager fra byggherre Bane Nor.

Rundt 400 mennesker var samlet til gudstjeneste nede i tunneldypet, og senere ble det servert lunsj på anleggsområdet på Åsland der enda flere deltok.

NB! Saken fortsetter under bildet! Se også bildekarusell fra seansen øverst!

Takket arbeiderne

Drivingen av Follobanen går godt. Totalt er 65 prosent av TBM-tunnelene boret ferdig og med betongelementer montert. 20.000 meter TBM-tunnel er boret ut etter at første maskin ble startet for ett år og tre måneder siden.

I retning Oslo ligger entreprenøren ca. fem måneder foran første tidsplan, begge løpene er drevet ca. 6 km hver. I retning Ski er man omtrent på planen.

Les også: Slik kan Kolbotn stasjon bli

– Takk for en nydelig seremoni, og takk til alle arbeiderne som har gjort en fantastisk jobb. Sikkerhet er alltid høyeste prioritet, og med dette i fokus skal vi drive resten av tunnelene sikkert videre, sier prosjektleder Anne Kathrine Kalager hos byggherren Bane Nor.

Powered by Labrador CMS