VAKSINERING I NORDRE FOLLO

– SETTER ALT VI FÅR: – Ingen vaksinedoser kastes. Vi setter alt vi får, sier Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune
– SETTER ALT VI FÅR: – Ingen vaksinedoser kastes. Vi setter alt vi får, sier Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune

Får 1610 enkeltdoser denne uken

Denne uken får Nordre Follo kommune 1610 enkeltdoser med vaksine hvorav mesteparten skal gis som dose to. Fra neste uke skal AstraZeneca gis til innbyggerne i risikogruppe tre (75 til 84 år), som er i tråd med FHIs nyeste anbefaling.

Publisert

– Hittil har vi fullvaksinert 1.657 innbyggere (tilsvarer 3,66 prosent av befolkningen over 18 år) og 2.209 ytterligere personer venter på dose to, sier Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Etter at de 2.209 personene har fått dose to, vil antall fullvaksinerte i vår kommune øke til 3.866, som tilsvarer cirka 8,5 prosent av de totalt 45.300 innbyggerne over 18 år.

Får tre vaksinetyper

Forrige uke fikk Nordre Follo kun 272 vaksinedoser hvorav kun 72 av dosene var dose én til innbyggerne i risikogruppe tre (75 til 84 år). Resten av vaksinene fikk innbyggerne i risikogruppe fem (55 til 64 år med underliggende sykdommer/tilstander).

Denne uken får kommunen en mye større vaksineleveranse sammenliknet med forrige uke, men antall vaksiner er allikevel mindre enn tidligere forventet. Grunnen til det er at Norge får færre doser av AstraZeneca denne uken. Vaksineleveransen til kommunene blir dermed mindre enn tidligere forventet.

– Nordre Follo skulle få 60 hetteglass med AstraZeneca i uke ti, men får kun 40 av disse. Totalt gir disse 400 enkeltdoser, sier Biermann.

Hun sier de ovennevnte dosene skal gis som dose én til innbyggerne i prioriteringsgruppe fem (55 til 64 år med underliggende sykdommer/tilstander) samt prioritert helsepersonell.

– Vaksinedosene til risikogruppe fem skal fordeles mellom nesten alle legekontorene i Nordre Follo, sier Biermann.

I tillegg vil kommunen få 85 hetteglass med Pfizer-vaksinen (cirka 510 enkeltdoser) og 70 hetteglass med Moderna-vaksinen (cirka 700 enkeltdoser).

Mesteparten som dose to

De fleste av Phizer-dosene som skal settes denne uken, det vil si 66 hetteglass (cirka 396 enkeltvaksiner) av de totalt 85 hetteglassene, skal gis som dose to til innbyggerne i risikogruppe tre (75 til 84 år), mens de resterende 19 hetteglassene (cirka 114 enkeltvaksiner) skal gis som dose én til den samme risikogruppen.

– Dosene med Moderna-vaksinen skal gis som dose to til risikogruppen tre, sier Biermann.

– Vi har cirka 2000 innbyggere som tilhører risikogruppe fem. Cirka 10 prosent av disse eller cirka 200 innbyggere har blitt fullvaksinert hittil. Av de totalt 3.626 innbyggerne som tilhører risikogruppe tre har vi vaksinert cirka 31 prosent (1.106 innbyggere) med én dose, og cirka 985 innbyggere får dose to denne uken, sier Biermann.

Til sammen vil Nordre Follo kommune få 1610 enkeltdoser denne uken hvorav mesteparten skal gis som dose to.

Pfizer og AstraZeneca neste uke

STATUS PER I DAG: 3.847 har fått dose 1 og 1.653 er fullvaksinert med to doser.
STATUS PER I DAG: 3.847 har fått dose 1 og 1.653 er fullvaksinert med to doser.

Neste uke fortsetter kommunen videre med vaksinering av risikogruppe tre.

– I uke elleve forventer vi en leveranse av Pfiser-vaksinen (94 hetteglass eller cirka 564 enkeltdoser hvorav kun 18 enkeltdoser skal gis som dose to, resten skal gis som dose én) og AstraZeneca, men foreløpig er det uklart hvor mange doser av den sistnevnte vi får, sier Biermann.

Hun forklarer at grunnen til at kommunen nå vaksinerer personer i risikogruppe fem istedenfor fire, er at AstraZeneca-vaksinen, som kommunen har fått, ikke har vært godkjent for personer over 65 år.

– Like god som Pfizer

AstraZenecas vaksine er altså den tredje i rekken som fikk godkjenning til bruk i EU og Norge. Lite dokumentasjon på effekt blant eldre personer har gjort at flere land har valgt å kun gi vaksinen til personer under 65 år, deriblant Sverige. Flere land, blant annet Sveits sa at de ikke ønsket å bruke vaksinen i det hele tatt.

AstraZeneca blir nå anbefalt til personer over 65 år. Det opplyste direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse tidligere i dag. Hun sa at FHI har fått nye data om denne vaksinen fra blant annet Storbritannia, som bekrefter at AstraZeneca er like god som Pfizer-vaksinen og gir en like god beskyttelse.

– Kommunen følger FHIs anbefaling og vil fra neste uke (uke elleve) tilby AstraZeneca-vaksine til innbyggere i risikogruppe tre (75 til 84 år), sier Biermann.

– Kan vaksinere 1.000 om dagen

Vaksinering i regi av kommunen foregår på to ulike steder denne uken: Kolben kulturhus og Ski Storsenter.

– Vi startet med vaksinering på Ski Storsenter torsdag forrige uke. Det har fungert veldig bra hittil. Her kan vi vaksinere 1.000 personer om dagen hvis vi får mange vaksiner. Det er kapasiteten på hvor mange som kan sitte til observasjon etter vaksinering som begrenser i forhold til å vaksinere enda flere på det aktuelle stedet. Pasientene må observeres i tjue minutter og enkelte pasienter må være under observasjon enda lengre, sier Biermann.

– Det er bare å vente på tur

– Det er mange som ringer oss for å dobbeltsjekke at de er registrert hos oss. Mange lurer også på når konkret de kan bli vaksinert. Har dere registrert dere i Helseboka, gjelder det bare å vente på tur, sier Biermann.

Fordi kommunen ennå ikke vet når og hvor mye vaksine de får framover, kan de dessverre ikke si når de ulike gruppene kan bli vaksinert.

– De som betjener Vaksinetelefonen kan heller ikke svare på dette. Vi forholder oss til de prioriterte risikogrupper, og gjør ikke prioriteringer innenfor de ulike prioriteringsgruppene, sier Biermann.

Slik foregår registrering

Husk at alle innbyggere over 65 år skal vaksineres av helsepersonell i kommunen, og kan nå registrere seg i appen Helseboka.

– Yngre personer (risikogruppene 4B, 5, 6 og 7) med underliggende sykdommer skal vaksineres hos fastlegen og må selv ta kontakt med sin fastlege, sier Biermann.

Når det gjelder personer som er yngre enn 65 år som ikke tilhører risikogruppene, skal disse vaksineres av kommunen og må registrere seg i Helseboka.

Har du fastlege utenfor kommunegrensen?

I det siste har det dukket opp en ny problemstilling for risikopasientene som er bosatt i Nordre Follo, men som har fastlege i en annen kommune enn Nordre Follo.

– Dersom du bor i Nordre Follo men har fastlege i for eksempel Oslo, kan du bli vaksinert av din fastlege i Oslo, forklarer Biermann.

Hun oppfordrer alle de aktuelle pasientene som tilhører de ovennevnte risikogruppene om å ta kontakt med fastlegen i forbindelse med vaksinering utenfor kommunens grenser.

– Får du ikke vaksinert deg der allikevel, ring Nordre Follo kommune på Vaksinetelefonen 940 12 310 mellom klokken 09:00 og 14:00 mandag til fredag for å kunne bli vaksinert i Nordre Follo, men først må du ta kontakt med din fastlege og be vedkommende om å få en bekreftelse på hvilken risikogruppe du tilhører.

Prioritert helsepersonell

Rundt 20 prosent av vaksinene blir tildelt prioritert helsepersonell.

– Vi begynner å nærme oss målet når det gjelder vaksinering av prioritert helsepersonell. De aller høyest prioriterte gruppene er fullvaksinert. Dette gjelder helsepersonell som har takket ja til vaksinering og som jobber på sykehjemmene, legevakten/KAD, helsestasjonene, legekontorene og innen kommunens hjemmesykepleie. Vi har ventet litt med å vaksinere tannleger, men nå har vi bedt dem om å melde interesse, sier Biermann.

Prioriteringsrekkefølgen av risikogruppene:

1. Beboere i sykehjem ✔️

2. Alder 85 år og eldre ✔️

3. Alder 75-84 år (vaksinering pågår: cirka 31 prosent (1.106 innbyggere) har fått dose én og cirka 985 innbyggere får dose to denne uken)

4A. Alder 65-74 år og 4B) personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp

5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (vaksinering pågår: ca. 10 prosent eller 200 personer er fullvaksinert)

6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander

7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander

8. Alder 55-64 år

9. Alder 45-54 år

Prioritering av helsepersonell parallelt med risikogruppene:

  • Inntil 20 prosent av tilgjengelige vaksiner i kommunene kan gis til utvalgte grupper av helsepersonell i primærhelsetjenesten.
  • Disse vaksineres parallelt med de ulike prioriteringskategoriene av risikogrupper.

NYHETER NORDRE FOLLO VAKSINERING

Powered by Labrador CMS