Søppelaksjonen

FANT MYE SØPPEL: Det dumpes bildekk, sykkelhjul, tomme malingspann, armeringsjern, plaststripser, gummimatter, vannslanger, brannslukningsapparat, sparkesykkel og mye annet.

Sjekk hva vi fant i nærområdet!

"Det er like mye og farlig søppel i området rundt Kolbotntjernet og deler av Gjersjøen de seks gangene vi var ute i feltet", skriver Khanh Thanh Nguyen, leder for Framtiden i våre hender Oppegård.

Publisert

Det var en svært vellykket søppelaksjon i området rundt Kolbotntjernet og deler av Gjersjøen lørdag 12. oktober.

Søppelaksjonen er et treårig samarbeidsprosjekt mellom kommunen og lokale frivillige organisasjoner Natur og Ungdom, Miljøagentene, Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender.

HJALP TIL: Markus Mæland syntes det var godt å bidra med søppelryddingen i lokalmiljøet 12. oktober.

Follo Ren forsyner oss med poser og hansker og henter oppsamlede søppel. Vi har plukket søppel vår og høst i tre år.

Oppegård Avis har støttet opp med oppslag, intervju og bilder av arrangørene i forkant. Aksjonen markerte med en felles fest ved start og slutt.

Festbildet nedenfor markerer avslutningen på aksjonen som må betegnes som en stor suksess.

Rundt Kolbotntjernet og deler av Gjersjøen

FORTJENT FESTMIDDAG: Avslutningen på den svært vellykkede aksjonen ble markert med fest.
FRIVILLIG: Ingrun Roan har også bidratt mye.

Vi vet at det er masse søppel spredt over hele kommunen, men vi har begrenset aksjonsradiusen rundt Kolbotntjernet og deler av Gjersjøen.

Vi vil helst ikke at plast og gjenstander som naturen bruker hundrevis av år å bryte ned havner i vannet og skader dyrelivet samt forurenser våre vann. Aller minst i Gjersjøen som er vårt drikkevann.

Som et sisyfosarbeid

– Det er like mye og farlig søppel i området de seks gangene vi var ute i feltet.

Vi vet at noen skoler også står for søppelplukking i de samme områdene. Likevel ser det ut som vi driver et sisyfosarbeid. Det er like mye og farlig søppel i området de seks gangene vi var ute i feltet.

Det ser ut som at folk bruker naturen som sin søppelplass.

Her dumpes det bildekk, sykkelhjul, tomme malingspann, armeringsjern, plaststripser, gummimatter, vannslanger, brannslukningsapparat, sparkesykkel og mye annet.

FANT ELSYKKEL:

Tidligere fant vi handlevogn og handlekurv fra Mega.

Fant en elsykkel fra BUA Oppegård

En gledelig begivenhet for undertegnende som også er ansvarlig for BUA Oppegård fra den siste søppelaksjonen (12. oktober), var at en av våre plukkere fant en elsykkel som tilhører BUA Oppegård.

FRIVILLIG: Ingrun Roan har også bidratt mye.

Like før aksjonen startet fikk jeg melding om at vi nok en gang ble frastjålet en elsykkel under utlån. Jeg ble ganske trist til sinns og klarte nesten ikke å konsentrere meg om dagens aksjon.

Sykkelen ble parkert foran Kolben på fredag. Låst med forhjul mot sykkelstativet. Da låneren kom dagen etter for å levere sykkelen, oppdaget hun at sykkelen var borte. Kun forhjulet sto igjen.

Har en verdi på 30.000 kroner

TRE MED LENKE RUNDT.

En av våre plukkere fant sykkelen liggende i krattet bak Kolben. Han tok bildet og viste meg den. Den var med forhjul på så jeg trodde at det var den sykkelen som forsvant i mai. Men det viste seg at tyven forsøkte å sette i et erstningshjul for det som var låst fast i stativet. Forsøket var tydelig mislykket så tyven kom ikke langt med sykkelen og dumpet den like godt nedenfor Kolben.

Sykkelen har en verdi som ny på cirka 30.000 kroner. Så selv om den nå var ramponert og uten sete, er det likevel en overkommelig pris å få den i stand igjen for utlån.

Funnet ble møtt med jubel og glede for alle som deltok i aksjonen. Låneren ble informert. Hun sa "nå får jeg tåre av at den er funnet».

Et tre med lenke rundt

– Det er lite vi kan gjøre med skogbrannen i Amazonas, men dette treet i nabolaget må vi vel kunne redde?

Khanh Thanh Nguyen

Et annet funn var et tre med lenke. Noen har festet en kraftig lenke rundt treet.

Mange har sikkert sett fugler, hval, selunger, skilpadder med tau og eller fiskesnører rundt halsen eller kroppen.

DUMPET TREBÅT:

Tauet skjærer seg sakte inn i kjøttet eller er festet slik at de ikke får spise, svømt og fly, slik at de dør en langsom og smertefull død.

Slik følte jeg det også da jeg så dette treet med lenken rundt. Det er lite vi kan gjøre med skogbrannen i Amazonas, men dette treet i nabolaget må vi vel kunne redde? 

 

Har rapportert til kommunen

Vi har fått med oss mye i løpet av to til tre timers innsats, men det et mye mer der ute.

Også ting som er for tunge å få hente opp av vannet slik som en råtten trebåt og en komfyr, eller noe som er for smått slik som halvoppløste isoporbiter og mikroplast.

 

Båten og bildekkene, som befinner seg i området ved Gjersjøen nedenfor slalombakken, er for tunge og ikke mulig for våre plukkere å ta opp. Det bør bli kommunens oppgave å ta i et tak.

Oppfordring til innbyggere

Videre, selv om vi har avsluttet vår felles kamp mot søppel, betyr ikke at det er slutt på søppelet i vårt nærmiljø. Det vokser opp som giftige sopp etter regnet.

Vi oppfordrer derfor folk om å fortsette kampen på eget initiativ. Plukkestenger kan lånes i BUA Oppegård.  

Og til slutt vil jeg si en stor takk til arrangørene, kommunen og Follo Ren for et godt samarbeid.

Les også: Brosteinsdekke i forfall

Powered by Labrador CMS