FÅR TROPISK SOMMERBLOMST: Minnelunden på Jan Baalsruds plass blir beplantet med tropiske sommerblomster som i fjor. Cordyline australis "Red Star" (Cabbage Palm) er opprinnelig fra New Zealand og kan i utgangspunktet bli et stort tre, men i Norge brukes den som en stueplante eller som en sommerblomst som må overvintres frostfritt. På bildet kan du se restene av den fra i fjor. Foto: Yana Stubberudlien

Slik skal det plantes i Nordre Follo i år

Kommunen skal plante blomster for cirka 531.000 kroner i år. Plantelisten inneholder alt fra tradisjonelle stemorsblomster til Bidens Select Inferno.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av april i fjor brukte kommunen 64.000 kroner for å kjøpe 6.000 stemorsblomster, som ble plantet foran Nordre Follo rådhus i Ski sentrum, det vil si like mange planter som Bymiljøetaten i Oslo plantet i Karl Johans gate for fire år siden.

Mens rådhusparken i Ski bugnet av stemorsblomstene, fikk rådhusparken i "tvillingbyen" Kolbotn ingen blomster. Da Oppegård Avis tok kontakt med kommunen, viste det seg at kommunens lager for stemorsblomstene var tom. Etter oppslaget i Oppegård Avis fant kommunen allikevel noen stemorsblomster til det gamle rådhuset på Kolbotn bare noen få dager senere.

Totalbudsjettet for fjorårets beplantning i Nordre Follo var på 600.000 kroner, hvorav cirka 350.0000 kroner ble brukt på blomster i tidligere Ski kommune og cirka 250.000 kroner i tidligere Oppegård kommune.

Les også: Skeiv satsing på tvillingbyer?

Gratis stemorsblomster til innbyggerne

I gamle Ski kommune var det en tradisjon for at innbyggerne kunne komme og hente stemorsblomstene fra de store blomsterbedene ved rådhuset i slutten av mai før kommunen skiftet ut stemorsblomstene med sommerblomstene.

Det samme skjedde tirsdag 26. mai i fjor da de 6.000 stemorsblomstene foran Nordre Follo rådhus ble gitt bort til folk.

Samtidig ble Oppegård Avis kontaktet av flere innbyggere som etterlyste stauder istedenfor ettårige planter, ikke minst med tanke på de økonomiske utfordringene i kommunen.

Les også: Folk som bor i Ski klarer vel å kjøpe stemorsblomstene sine selv?

Begynner ved rådhuset i Ski

Det skal brukes 531.426 kroner på årets beplantning i hele Nordre Follo, ifølge virksomhetsleder Gry Larsen i Vei og park i Nordre Follo kommune.

Og som i fjor begynner kommunen med å plante stemorsblomstene ved rådhuset i Ski. Oppegård Avis har foreløpig ikke fått en oversikt over antall blomster som skal plantes der i år.

– Vi begynner beplantningen i år ved Nordre Follo rådhus. Her planter vi småblomstret stemor som godt tåler kaldt vær, og som dermed tidlig vi gi en fin ramme foran kommunens rådhus, sier Gry Larsen.

– Vi planter også tidlig i Kolbotn sentrum, inklusive det gamle rådhuset på Kolbotn. Der planter vi storblomstret stemor og Cordyline australis "Red Star". Vi planter ellers i Ski sentrum, på Greverud, Tårnåsen og Minnelunden på Jan Baalsruds plass, sier Larsen.

Cordyline australis "Red Star" (Cabbage Palm) er opprinnelig fra New Zealand og kan i utgangspunktet bli et stort tre, men i Norge brukes den som en stueplante eller som en sommerblomst som må overvintres frostfritt. Slike planter kunne du se ved blant annet Minnelunden på Jan Baalsruds plass i fjor. Til sammen vil det bli plantet 50 slike planter i hele Nordre Follo i år.

Les også: Slik hjelper du humlene

Sjekk årets beplantning

Tabellen nederst i saken viser hvilke typer blomster kommunen vil satse på i løpet av denne våren, med antall planter og kostnader for disse.

Årets planteliste har spennende navn som for eksempel guloransje, bievennlige sommerblomster Bidens Select Inferno (150 planter til totalt 4.000 kroner, men ut ifra antallet ser vi at kommunen satser spesielt på seks andre typer planter i år:

  • 1. Småblomstret stemor. Viola Sorbet XP Mix Blueberry Frost (5.650 planter): 62.150 kroner.
  • 2. Sunpatiens Compact Pink (4.475 planter): 143.200 kroner.
  • 3. Sunpatiens Comapct Deep Rose (4.475 planter): 143.200 kroner.
  • 4. Knollbegonia, Begonia Nonstop (2.000 planter): 50.000 kroner.
  • 5. Isbegonia, Begonia Semperflorens (2.000 planter): 22.000 kroner.
  • 6. Stemor storblomstret (2.000 kroner): 22.000 kroner.
Powered by Labrador CMS