SV-politiker Nicholas Wilkinson vil boligspekulantene til livs.

Ta styringen over boligmarkedet

Bolig skal være et noe å bo i, ikke noe å spekulere i, skriver SV-politiker Nicholas Wilkinson.

Publisert

Vi må ta tilbake styringen over boligmarkedet i Oppegård. Høye priser låser tusenvis av unge ute. Samtidig truer nå en mulig boligboble fordi spekulantene kjøper og selger i stort tempo. Faller prisene raskt kan det ødelegge ved å gi mange familier høyere renter.

Bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i. Det er på tide å skape mer ro og stabilitet i boligmarkedet, og sikre unge muligheten til å eie sitt eget hjem. Det er på tide å skatte boligspekulantene og bruke pengene på boliger for folk flest.

Les også: Skal boligspekulantene til livs

Stenger unge ute

En kvadratmeter koster 44.600 kr i Follo. Unge og fattige har knapt råd til et halvt bad. Det gjør at de tvinges ut på leiemarkedet, selv om de taper penger der på sikt. Det er dyrt å være fattig.

STENGER UNGE UTE: Nicholas Wilkinson mener prisene er så stive at de unge stenges ute av boligmarkedet..

Hver eneste måned sparer du mindre enn du ønsker fordi mye går til leie i stedet. Samtidig øker boligprisene fortere enn du kan spare, og drømmen om egen bolig blir fjernere for hvert år som går.

Spekulantene driver opp prisene

Samtidig som boligmarkedet er en katastrofe for noen, er den blitt en gullgruve for andre. Det er få ting investorene tjener mer penger på enn boliger.

5,5 % av boligene i Oppegård er eid av boligspekulanter. Jeg er heldig og eier på Nordre Skrenten fordi mamma hjalp meg å kjøpe. De 5,5 % er kun rene sekundærboliger. Vi teller ikke med leiligheter der foreldre hjelper med å eie sammen med barna. Likevel er det mer enn hver tjuende bolig.

Les også: Salgsstart til høsten

Bolig har gitt spekulantene nesten garantert prisvekst og de får rentefradrag for hver eneste bolig de eier. Derfor har de flyttet pengene ut av næringslivet og inn i boligmarkedet. Det har gitt et ustabilt boligmarked med skyhøye priser, og de laveste investeringene i næringslivet på mange tiår.

Derfor advarer OECD, IMF og økonomene om at norsk økonomi står i fare. At boligpolitikken som hjelper boligspekulantene ødelegger for folks mulighet til å eie eget hjem.

Det er urettferdig at boligspekulanter skal få tjene seg rike på å eie 30 boliger (sponset med rentefradrag fra staten) samtidig som unge i Oppegård ikke får seg et hjem.

Bolig til alle

Bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i. Dagens politikk gir fare for boligboble, den kutter investeringene i næringslivet og den gjør at unge og fattige ikke får eie sitt eget hjem.

Derfor er det på tide å innføre en skatt på boligspekulanter. Det vil gi mindre spekulanter i boligmarkedet samtidig som det vil gi penger vi kan bruke på å bygge flere boliger for folk flest.

Les også: – Selg mens du kan!

Det er mange ting som må gjøres for å rydde i boligmarkedet, men et godt sted å starte er å kreve at boliger er for folk, ikke for å tjene penger.

Det er på tide å tørre å ta tilbake styringen over boligmarkedet.

Powered by Labrador CMS