Bombesaken

BLE LEVERT SOM VANLIG POST: Pakken ble levert til politihuset som vanlig post.
BLE LEVERT SOM VANLIG POST: Pakken ble levert til politihuset som vanlig post.

Fremstilles for fengsling etter drapsforsøk

40-åringen, siktet for drapsforsøk etter at det ble funnet en skarp bombe på politihuset i Ski, fremstilles for fengsling i dag ved Halden tingrett klokken 16:00.

Publisert

Oppegård Avis skrev at deler av politihuset i Ski ble evakuert onsdag morgen etter funn av en mistenkelig pakke som ble levert inn med posten klokken 08:00. Den første meldingen om den mistenkelige pakken ble registrert klokken 09:01. 

Klokken 13:30 ble pakken uskadeliggjort ved skyting. Det visste seg at det var en skarp, reell bombe som hadde til hensikt og potensiale til å gjøre skade på mennesker.

Politiet har siden onsdag morgen jobbet intenst for å avklare saken mest mulig og finne ut hvem som har sendt pakken til politihuset i Ski. Øst politidistrikt har blant annet hatt bistand fra flere nasjonale beredskapsressurser, Kripos og PST. 

Ble pågrepet ved Skedsmo senter

Ved klokken 15:30 fredag ettermiddag ble mannen pågrepet i en udramatisk aksjon ved Skedsmo senter i Akershus.

Han ble siktet for drapsforsøk, men nekter straffskyld. Ifølge politiet er han godt kjent av dem fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol.

Les også: Bombegruppen kom frem etter tre kvarter

Ustabil og dømt for bombetrussel tidligere

Den pågrepne mannen beskrives av politiet som ustabil og tidligere dømt for bombetrussel.

I 2008 parkerte han en bombebil utenfor Lørenskog lensmannskontor. Han satte da en hvit Ford Mondeo med en betydelig mengde sprengstoff foran lensmannskontoret. Det skal ha vært gassflasker, bensin, et stearinlys og et pulver som ikke er identifisert, men antas å være svært brennbart, i bilen. Mannen overga seg til slutt til politiet, og ble seinere dømt til ett års fengsel. For et halvt år siden tagget han ned det samme lensmannskontoret og Nedre Romerike tingrett, skriver VG.

Mannen er godt kjent i både Follo-distriktet og i Romerike lenger nord, og har en lang historikk med konflikt med det lokale politidistriktet, skriver Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal mannens historie være knyttet til psykiatri og ikke ideologi. Personer med kjennskap til mannen beskriver at han føler seg som en normal borger som føler seg overkjørt av systemet, skriver Dagbladet.

Navnet til vedkommende dukket tidlig opp i politiets etterforsking onsdag, og det ble satt inn store ressurser for å finne ham.

Hadde overvåkingskamera

Ifølge VG hadde politiet utplassert spanere i mannens nabolag natt til fredag, fordi de trodde at han var hjemme. Fredag ved 13.30-tiden kjørte politistyrker til mannens bolig, men det visste seg at han ikke var hjemme likevel. Politiet hadde da fått opplysninger om at mannen på et tidspunkt hadde vært på en konkret adresse i Oslo sentrum, hvor det ble utplassert en spaner like ved, skriver VG.

Ifølge VGs opplysninger holdt mannen en lav profil på rømmen, ved å ikke gjøre korttransaksjoner eller bruke mobiltelefonen. Ved 15:30-tiden ble mannen pågrepet ved Skedsmo senter.

Ifølge VG ble det inngått en avtale med advokat John Christian Elden om at mannen skulle melde seg for politiet, men at mannen ble pågrepet før dette skjedde.

– Han tok kontakt og kom på mitt kontor i dag tidlig da han så på sine overvåkningsskjermer at politiet var på hans bopel. Vi kontaktet politiet for å høre om de ville ha kontakt med ham, men da vi ikke fikk tilbakemelding før jeg måtte i retten klokken 09:00 dro han igjen etter å ha ventet til 09:30, sier Elden til VG.

VG er kjent med at politiet under spaningen visste at mannen skulle ha overvåkingskamera tilknyttet leiligheten sin.

Fremstilles for fengsling

Klokken 16:00 lørdag 8. desember fremstilles 40-åringen for fengsling ved Halden tingrett.

Videre etterforskingsskritt vil inkludere avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser. Politiet vil så snart det er praktisk mulig undersøke mannens leilighet.

Politiet har ingen grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen.