IKKE MAT FUGLER: Det er ikke påvist fugleinfluensa i Nordre Follo, men allikevel bør du ikke mate fugler. Foto: Yana Stubberudlien
IKKE MAT FUGLER: Det er ikke påvist fugleinfluensa i Nordre Follo, men allikevel bør du ikke mate fugler. Foto: Yana Stubberudlien

Økt risiko for fugleinfluensa: – Ikke mat fugler

Det er påvist fugleinfluensa i Norge, også nord, sør og vest for Nordre Follo. Mattilsynet fraråder mating av fugler som blant annet gjess, ender, måker og svaner.

Publisert Sist oppdatert

Det er påvist såkalt høypatogen fugleinfluensa i Norge, Sverige, Danmark og flere land i Europa.

Hele Norge regnes som et høyrisikoområde for fugleinfluensa, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Fugleinfluensaen som nå påvises er først og fremst en risiko for fugler, og ikke for mennesker. Risikoen for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav.

Nedenfor kan du finne et digitalt kart over påvisningene av fugleinfluensa i Norge. Kartet ble sist oppdatert for en uke siden og viser ingen registreringer i vår kommune, men flere påvisninger i områder nord, sør og vest for Nordre Follo.

Kart over påvisninger - fugleinfluensa (oppdatert 22.04.2021)

KART OVER PÅVISNINGER AV FUGLEINFLUENSA: Sist oppdatert torsdag 22. april. Kilde: Mattilsynet
KART OVER PÅVISNINGER AV FUGLEINFLUENSA: Sist oppdatert torsdag 22. april. Kilde: MattilsynetSvært smittsomt for fuglene

Fugleinfluensa skyldes et virus som hører naturlig hjemme hos en rekke ville fugler, spesielt fugler som lever i og ved vann.

Husk også at fugleinfluensa er svært smittsomt for fuglene. Når vi mater fuglene, samles de i store grupper og da kan smitte lett spre seg.

Det er også svært lite sannsynlig at katter eller andre kjæledyr blir smittet.

Av hensyn til generell smittefare skal man alltid unngå å ta på syke og døde fugler. Har du ikke vært i kontakt med smittede fugler, trenger du ikke bekymre deg for om du er smittet.

Det er fortsatt trygt å mate småfugler på fuglebrettet.

Meld fra til Mattilsynet om døde fugler

Mattilsynet oppfordrer folk som ferdes langs sjø og vann og våtmarksområder om å informere Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved funn av sjuke eller døde fugler av disse artene:

  • andefugler (ender, gjess og svaner)
  • måkefugler
  • vadere
  • rovfugler (spesielt ørn og musvåk)
  • åtseletere (kråke og ravn).

Dette gjelder spesielt i områder som fungerer som rasteplasser for trekkfugler.

– Fugler som er døde av ytre skader, er avmagra eller råtne er i utgangspunktet ikke aktuelle å undersøke for fugleinfluensa. Men, ved funn av døde fugler av de ovenfor beskrevne artene uten synlig dødsårsak, bør du kontakte oss, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Mattilsynet skriver at smittesituasjonen kan endre seg raskt så det gjøres derfor fortløpende vurderinger av situasjonen.

Powered by Labrador CMS