HARDTRENINIG: Laget til Carl Fredrik Hagen har ligget 14 dager i trening og akklimatisering i Australia før Touren. Carl Fredrik foran til høyre.
HARDTRENINIG: Laget til Carl Fredrik Hagen har ligget 14 dager i trening og akklimatisering i Australia før Touren. Carl Fredrik foran til høyre.

Proffdebuterer i Australia

Vanligvis går han mil etter mil på ski på denne årstiden. Men denne uken sykler Carl Fredrik Hagen etapperittet Tour Down Under i Australia i 40 varmegrader!

Publisert

Treningsiveren og allsidigheten er kanskje Carl Fredrik Hagen sin største styrke. 27 år gammel debuterer Oppegård-gutten i proffsirkuset på landevei for storlaget Lotto Soudal.

I fjor gjorde Calle sitt kanskje beste løp direkte på tv-skjermen under «Kongeetappen» av Tour of Norway. Hagen kjørte rett fra feltet i de knallharde stigningene bak hoppbakkene på Lillehammer og lå i brudd med to andre. De tre holdt unna et jagende felt helt til mål. Tredjeplassen på etappen og fjerdeplass sammenlagt var et definitivt gjennombrudd fra å være lovende til den ypperste Norgeseliten.

Belønningen fikk han i form av VM-uttak, der han var en av to kontinentalryttere i Norges stjernespekkede lag. Førstereisgutten Hagen imponerte kolossalt i en knallhard løype, helt til en punktering på verst tenkelige tidspunkt ødela for det som kunne blitt en sensasjonell VM-debut i Wien.

Knapt vært bedre

Men Carl Fredrik var blitt lagt merke til. Ikke mange ukene senere skrev han under proffkontrakt med det belgiske storlaget Lotto Soudal. Og i helgen debuterte han i World Tour-sammenheng, som den eldste rytteren som har fått proffkontrakt på det aller øverste nivå denne sesongen – i Australia.

– Jeg har blitt godt mottatt. Det er en hyggelig gjeng både av ryttere og i støtteapparatet.

Carl Fredrik Hagen

Down Under Classic er et kriteriumsritt i Adelaide, før det braker løs med seks-dagers rittet Tour Down Under. Lagkaptein og lagets nye stjerne er australske Caleb Ewan. Og debuten til både Ewan og Hagen kunne knapt vært bedre, da hjemmeyndlingen spurtbeseiret den tredoble verdensmester Peter Sagan til seier i det timeslange rittet der en rundløype på 1,7 kilometer ble syklet 30 ganger.

Carl Fredrik sin rolle var å taue inn eventuelle utbrytere, aldri la de få mer enn 40 sekunders forsprang, slik at spurtsterke Ewan var i posisjon før avslutningen. Og sammen med svært rutinerte Thomas De Gendt gjorde Hagen jobben sin. Etterpå vanket det godord fra kapteinen selv på lagets hjemmeside:

SPENT: Carl Fredrik Hagen er spent før proffdebuten.
SPENT: Carl Fredrik Hagen er spent før proffdebuten.

– Hagen og De Gendt gjorde en glimrende jobb med å kontrollere det tidlige bruddet og de andre fire Lotto Soudal rytterne holdt meg i god posisjon i fronten av feltet, sa Ewan.

– Ja, det ble en bra start, samtykker Carl Fredrik på telefon fra Australia.

Avsluttes søndag

Særlig siden han tidligere har hatt litt problemer med å få nok fart på beina i denne typen ritt, der det er bånn gass i en time. Nå gikk det over all forventning, til tross for at Hagen beskriver nivået som ekstremt høyt. Men:

– Jeg føler ikke at jeg henger noe etter.

Selve Tour Down Under avsluttes på søndag og alle etappene sendes på TV2 Sport2, både direkte og i opptak, for de som vil følge med.

Sykling er en lagidrett, og som førstereisgutt er Hagen sin jobb å være hjelperytter. Lagets mål er å få minst en etappeseier ved Caleb Ewan på en av de flate etappene, før det hele avsluttes med en knallhard etappe med en tøff stigning. Kanskje kan Carl Fredrik, som har sin styrke i bakkene, få en mulighet til å kjøre litt for egne sjanser allerede da, selv om dette ikke er veldig sannsynlig.

– Min oppgave er å «ta vind», hente drikke og mat og støtte laget med andre ting, sier Calle, som har ord på seg for å være en særdeles lojal og hardtarbeidende rytter.

– Men har jeg bein og nok energi skal jeg prøve hvis jeg får lov (å kjøre for egne sjanser, journ.anm.), legger han til, men presiserer samtidig at det nok er altfor tidlig og ikke noe som har vært diskutert.

Trives godt

Hagen trives allerede godt i Lotto Soudal.

– Jeg har blitt godt mottatt. Det er en hyggelig gjeng både av ryttere og i støtteapparatet.

I høst var han med hele laget på en veldig bra to-ukers samling på Rafa Nadal Sports Centre på Mallorca, der de også fikk hilse på tennislegenden selv. Og i skrivende stund har Carl Fredrik allerede vært et par uker i Australia. Han skal også sykle to ritt utenfor Melbourne uken etter Tour Down Under, så når han omsider setter kursen hjemover mot Tårnåsen – der han fortsatt skal bo – har han vært på farten i en hel måned.

– Det er digg med 25-30 grader og skyfritt hver dag, forteller han, men synes det var i overkant varmt med 37 grader under søndagens ritt.

Målet om å bli proff er nådd og nå starter selve proffeventyret for den sympatiske karen. Det skal bli spennende å følge Tårnåsen sin ferske sykkelproff i debutsesongen sin på det aller ypperste nivået innen sykkelsporten.