GODT MOTTATT: Hege Kaspersen, Astrid Stormoen og Kaja Ulbrandt Thoresen har hatt nok å gjøre når årets celleprøvedag ble gjennomført.

– Jeg valgte det fordi det var enkelt

I dag møtte mange kvinner opp på Kolbotn helsestasjon for å ta celleprøven. Ordføreren mener det er viktig å benytte seg av tilbudet, som kan redde liv.

Publisert Sist oppdatert

250 000 norske kvinner har latt være å ta celleprøve de siste ti årene, viser nye tall fra Kreftregisteret. Celleprøven er viktig for å avdekke utviklingen av livmorhalskreft.

På helsestasjonen på Kolbotn og Ski møtte mange kvinner i dag opp, når celleprøvedagen ble gjennomført. Tilbudet er gratis, og en mulighet for kvinner som ikke ønsker å ta celleprøven hos fastlegen, til å ta det hos en erfaren jordmor. Med omtrent 90 celleprøver på en dag, er det vel trygt å si at tilbudet er godt mottatt av kommunens kvinnelige innbyggere.

– I det store og hele har de aller fleste møtt opp til den avtalte celleprøvetimen på Helstasjonen på Kolbotn. Tilbudet har vært svært populært, sier jordmor Kaja Ulbrandt Thoresen som mener at de nå skal ha rukket over alle som stod på venteliste også.

Noen fakta om celleprøve

  • Regelen er at kvinner mellom 25-33 år skal ta celleprøve hvert tredje år, men dersom du er over 34 år, er den nye regelen at du skal sjekkes hvert femte år.
  • Selve prøven er fort gjort. Før skrapte man av cellene, men nå er det bare å snurre en liten børste to ganger, så tar den av cellene som trengs. Børsten puttes i en lufttett, steril boks og sendes inn.
  • Det går maks 8 uker før du får svar, på grunn av at A-hus har ekstra mange prøver å håndtere nå. Hører du ikke noe innen da er prøven grei.
  • Celleprøven er viktig for å avdekke utvikling av livmorhalskreft. Dette gjelder også unge kvinner som er behandlet for HPV-viruset, som er en del av forstadiet til livmorhalskreft.

Tryggere med jordmor

– For noen er det viktig at det er gratis, for andre at det ikke er fastlegen som utfører prøven. At vi er kvinner og jordmødre har nok mye å si, sier Ulbrandt Thoresen.

– Vi vet at det er lenge siden noen av kvinnene har tatt prøve, og mange har utsatt det. Når de har hatt muligheten til å komme hit, har de gjort det. Grunnen vet vi ikke, men vi antar at det kan føles tryggere med en jordmor.

Helsestasjonen har et stort ønske om å fortsette neste år.

VIKTIG TILBUD: Ordfører Hanne Opdan (t.h) besøkte Kolbotn helsestasjon under årets celleprøvedag. Jordmor Kaja Ulbrandt Thoresen og Cecilie Evenrud, virksomhetsleder for barn og unge, og migrasjonstjenester.

– Vi håper å nå de som er kalt inn i løpet av året. I år har vi nådd ut til flere av de vi ikke har nådd ut til før, og vi registrerer også flere utenlandske navn, påpeker Ulbrandt Thoresen.

Vurderer informasjon på introduksjonskurs

– Vi vurderer å starte med informasjon på introduksjonskurs for å nå ut til flere av de vi ønsker, sier Ulbrandt Thoresen.

Det er et initiativ ordfører Hanne Opdan liker. Hun var innom helsestasjonen på besøk under årets celleprøvedag, og mener generelt at det å prate om å ta celleprøver skaper en større bevissthet rundt tematikken.

– Å ta celleprøve er en livsforsikring som er viktig å benytte seg av dersom man har muligheten. Både for seg selv og for pårørende, sier Odan.

Selv har hun allerede vært og sjekket seg, og hun forteller at også hennes døtre gjør det samme.

– Det handler om å bevisstgjøre egne barn. Og selv om man kan kjenne seg sårbar når man kommer, er det en viktig ting å få gjort, sier hun.

BENYTTET SEG AV TILBUDET: Marianne Linnerud tok celleprøve på celleprøvedagen på Kolbotn helsestasjon.

Det er enkelt

En som dukket opp for å ta prøve denne dagen, er Marianne Linnerud som nylig har flyttet til området. Hun forteller at hun egentlig ble innkalt i fjor, men at hun glemte det da.

Når hun fikk påminnelse om dagen på Facebook, og så hvor lettvint alt var lagt opp for henne, var det ikke tvil om at hun skulle ta prøven i år.

– Jeg valgte det fordi det var enkelt. Det er et flott tilbud, og noe vi snakker alt for lite om, sier hun.

Powered by Labrador CMS