BEKYMRINGSVARIANT: Det første tilfellet av den indiske virusvarianten B. 1.617.2, som er nå vurdert som en bekymringsvariant, har blitt påvist i Nordre Follo.
BEKYMRINGSVARIANT: Det første tilfellet av den indiske virusvarianten B. 1.617.2, som er nå vurdert som en bekymringsvariant, har blitt påvist i Nordre Follo.

Indisk virusvariant påvist i Nordre Follo

Det er meldt ett smittetilfelle med den indiske "bekymringsvarianten" av Covid-19 i vår kommune.

Publisert Sist oppdatert

Det kom frem i en pressemelding fra kommunen torsdag kveld.

Den smittede personen er allerede ute av isolasjon. Kommunen skriver også at det er gjennomført smittesporing som følge av det påviste smittetilfellet, og at det ikke er noe kjent smittespredning videre i samfunnet.

Tre undervarianter

Den indiske virusvarianten av Covid-19 ( B. 1.617), som har spredd seg til flere land og ført til en voldsom tredje smittebølge i India, finnes i tre undervarianter:

  • B. 1.617.1 har både mutasjonene L452R og E484Q i spikeproteinet (taggene på viruset). Disse knyttes til økt smittsomhet og mulig unndragelse av immunitet. Denne varianten er vurdert som en interessevariant.
  • B. 1.617.2 har ikke E484Q-mutasjonen, men det er denne undervarianten som nå kategoriseres som bekymringsvariant (VOC). Det er denne varianten som er identifisert hos en innbygger i Nordre Follo.
  • B. 1.617.3 har både mutasjonene L452R og E484Q, men denne varianten forekommer i mindre grad. Denne varianten er vurdert som en interessevariant.

Ikke mer alvorlig sykdom

Data fra Storbritannia tyder på at undervarianten B. 1.617.2 av indisk variant er minst like smittsom som den britiske varianten, men at den ikke gir mer alvorlig sykdom enn den britiske, som fortsatt dominerer i Viken og generelt i Norge, ifølge FHI.

FHI har per nå ikke kunnskap om at den indiske virusvarianten gir høyere risiko for alvorlig forløp, og heller ikke at vaksinene skal ha dårligere effekt på denne varianten.

Sporadiske tilfeller i Viken

Varianten B. 1.617.2 har de siste fire ukene økt raskt i andel analyserte prøver. Fra én prosent til 11 prosent.

Det er ikke bare i Nordre Follo, men i flere andre kommuner i Viken fylkeskommune og også og i Vestland at det ble påvist flere sporadiske tilfeller av den indiske varianten B. 1.617.2 de tre siste ukene.

Endret status

Det var for en drøy uke siden at Folkehelseinstituttet (FHI) endret status på B. 1.617.2 fra interessevariant (VOI-Variant of Interest) til bekymringsvariant (VOC-Variant of Concern).

Det skjedde etter at WHO hadde satt denne undervarianten av den indiske virusvarianten på en internasjonal bekymringsliste for Covid-19-variantene. Med dette mener både WHO og nå FHI at den indiske virusvarianten gir grunn til bekymring internasjonalt.

Statusendringen vil trolig bidra til at man både nasjonalt og internasjonal vil få bedre overvåkning av disse variantene slik at det igjen kan gjøres videre vurderinger av risiko.

Powered by Labrador CMS