UTFORDRENDE START: Like før koronakrisen åpnet Thomas Kihlman tannlegevakt i Kolbotn sentrum. Nå nærmer hverdagen seg normalen igjen.
UTFORDRENDE START: Like før koronakrisen åpnet Thomas Kihlman tannlegevakt i Kolbotn sentrum. Nå nærmer hverdagen seg normalen igjen.

Åpnet tannlegevakt i sentrum

Men nysatsingen hos Kolbotn Tannhelse skjedde nærmest samtidig som Covid-19 lammet samfunnet vårt.

Publisert

Det har vært spesielle tider de siste ukene. Thomas Kihlman og hans Kolbotn Tannhelse flyttet inn i nye lokaler i Ingierveien 6 for et drøyt år siden. En stortstilt oppussing til 5 millioner kroner skapte en tipp topp tannklinikk, og 1. mars i år utvidet Kihlman tilbudet med å åpne tannlegevakt.

– Kort fortalt har vi nå åpent hver dag hele året, men du kan si at starten på tilbudet ble litt annerledes enn vi hadde trodd, sier Kihlman.

Imponert over pasientene

– Basalt smittevern er alltid en del av hverdagen vår.

Thomas Kihlman, daglig leder Kolbotn Tannhelse

Bare noen dager etter at Tannlegevakta på Kolbotn åpnet, ble landet nærmest stengt ned på grunn av Covid-19-pandemien. Kolbotn Tannhelse fulgte rådet til Tannlegeforeningen, og holdt åpent, men med strenge restriksjoner.

Mange på klinikken ble permittert i den tyngste tiden, men holdt åpent som en vakt for å være tilgjengelige. Fem av seks konsutlasjoner ble tatt over telefon.

PS! Saken fortsetter under bildet!

TAR FORHOLDSREGLER: Thomas Kihlman og tannhelsesekretær ­Therese Johansen jobber i topp moderne lokaler i Kolbotn sentrum.
TAR FORHOLDSREGLER: Thomas Kihlman og tannhelsesekretær ­Therese Johansen jobber i topp moderne lokaler i Kolbotn sentrum.


– Det var imponerende å se og høre tålmodigheten som rådde blant pasientene da landet stengte ned. Jeg trodde ærlig talt det skulle bli veldig vanskelig, men selvdisiplinen og solidariteten blant oss har vært forbilledlig.

– På klinikken jobbet vi etter et strengt smittevernregime. I tillegg foretok vi mange konsultasjoner og rådgivninger via telefon. Folk har vært utrolig flinke og tålmodige i tiden som har gått. Vårt tilbud har vært der først og fremst for å unngå at pasienter havnet i helsekøen, sier Thomas Kihlman.

Ikke dyrere

Mange tannleger har fått kritikk for at de har lagt på et til dels stort hygienepåslag etter at Covid-19 traff samfunnet. Kihlman er ikke blant dem som har gjort dette.

– Det er viktig å understreke at vi har gjort alt vi skal. Jeg synes likevel ikke dette rettferdiggjorde at vi skulle legge på prisen generelt. Det er ikke et ekstra gebyr for utvidede smttervernstiltak som avgjør om vi flyter eller synker.

Etter uker med strengt smittevernnregime er tannlegekontorene nå tilbake til en tilnærmet normal hverdag, men dette innbefatter selvsagt å jobbe i et sterilt miljø.

– Basalt smittevern er alltid en del av hverdagen vår.

Alltid tilgjengelig

Tannlegevakttilbudet til Kolbotn Tannhelse innebærer at de har åpent lørdager, søndager og røde dager, i tillegg til normal åpningstid. I tillegg kan du alltid treffe en tannlege på telefon om noe akutt skulle oppstå.

– Vi har vært heldige som har funnet dyktige, unge kolleger, som kan jobbe vakter på klinikken samtidig som de leser og skriver på videreutdanning. I tillegg har vi en strategi om at vi som jobber her bor lokalt. Dermed har vi ikke lang vei til jobb dersom vi har vakt og akutte situasjoner skulle oppstå, sier Thomas Kihlman.