COVID-19: Syv nye tilfeller

FORVENTER FLERE SMITTETILFELLER: – Vi forventet nye sporadiske smittetilfeller og eventuelt lokaliserte utbrudd i Nordre Follo kommune fremover, men vi jobber hele tiden for å stoppe smittekjeden så raskt som mulig som ledd i strategien til de sentrale helsemyndighetene, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
FORVENTER FLERE SMITTETILFELLER: – Vi forventet nye sporadiske smittetilfeller og eventuelt lokaliserte utbrudd i Nordre Follo kommune fremover, men vi jobber hele tiden for å stoppe smittekjeden så raskt som mulig som ledd i strategien til de sentrale helsemyndighetene, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

– Vi forventet nye sporadiske smittetilfeller og eventuelt lokaliserte utbrudd i Nordre Follo

Siden fredag forrige uke har kommunen registrert syv nye smittetilfeller. Blant de smittede er det ett barn under tolv år.

Publisert

Kommunen jobber fremdeles med det samme smitteutbruddet som startet 24. juli da tre personer ble bekreftet smittet i helgen og to ytterligere personer fikk påvist covid-19 tirsdag denne uken, ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

– Vi kan ikke utelukke at ikke flere vil bli positive i relasjon til dette utbruddet.

Hun sier til Oppegård Avis at ett barn under tolv år er blant de smittede (bekreftet smittet tirsdag denne uken).

Smittesporing

 • Smittesporing spiller en avgjørende rolle i den norske strategien for å bekjempe covid-19 epidemien.
 • Hver gang et covid-19-tilfelle bekreftes, skal det settes i gang smittesporing, og alle nærkontakter skal få beskjed om at de kan ha vært utsatt for smitte.
 • De skal følges opp i ti dager etter siste kontakt med den smittede, enten i karantene eller med testing og smittevernråd.
 • Kilde: Helsedirektoratet

I relasjon til dette er det fire personer som er smittet av det vi kaller indekstilfellet (red. anm.: indekstilfellet er den første personen som er testet positivt på covid-19), sier kommuneoverlegen.

Kommuneoverlegen har tidligere sagt til Oppegård Avis at denne konkrete smittekjeden startet i utlandet.

Vi kan ikke utelukke at ikke flere vil bli positive i relasjon til dette utbruddet, men vi opplever å ha kontroll på nærkontaktene og selve utbruddet, sier Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, og legger til at alle som er bekreftet smittet isoleres utenfor sykehus.

Husk at ingen har immunitet mot covid-19, heller ikke spedbarn. Oppegård Avis har tidligere skrevet at et barn på under tre måneder ble bekreftet smittet i vår kommune i april i år. 

Les også: Spedbarn smittet av korona

To smittetilfeller i dag

Antall innrapporterte smittetilfeller i Nordre Follo:

 • 11. mars-23. juli: 103 meldte tilfeller og tre dødsfall (22. mars: 1 dødsfall (eldre mann over 67 år), 1. april: 1 dødsfall (voksen person under 67 år) og 10. april: 1 dødsfall (voksen person under 67 år).
 • NYTT UTBRUDD: 24. juli: 2 meldte tilfeller
 • 25. juli: 0 meldte tilfeller
 • 26. juli: 1 meldt tilfelle
 • 27. juli: 0 meldte tilfeller
 • 28. juli: 2 meldte tilfeller hvorav ett barn under tolv år.
 • 29. juli: 2 meldte tilfelle
 • Totalt per 29. juli: 109 innrapporterte smittetilfeller og tre dødsfall.

Onsdag formiddag 29. juli informerte kommunelegen om en ny voksen person som ble smittet uavhengig av utbruddet som startet fredag forrige uke, ifølge Johnsen Myhrvold.

Denne personen er smittet på utenlandsreise, sier Johnsen Myhrvold.

Onsdag ettermiddag ble det meldt inn enda et nytt smittetilfelle.

Denne personen er smittet gjennom nærkontakt med en bekreftet smittet, sier Phu Le Huynh Xuan, som er assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

110 smittede i Nordre Follo

Mandag 27. juli skulle det ha vært en måned siden det siste innraporterte tilfellet med covid-19-smitte i Nordre Follo, med 103 smittetilfeller og tre dødsfall siden de to første tilfellene i Nordre Follo ble registrert onsdag 11. mars.

Med de syv nye smittetilfellene siden 24. juli har Nordre Follo 110 personer som er smittet med covid-19 per i dag, ifølge kommunens innraporteringer. 

Vil ikke informere om hvor smitten slår ut

Kommuneoverlegen vil ikke si i hvilke deler av kommunen smitten slår ut. Flere lesere har etterlyst informasjon om dette. Det har også blitt påpekt at Nordre Follo kommune er den 15. mest folkerike kommunen i Norge, med nær 60.000 innbyggere, og at det ikke skal så mye til før ubruddet kan blusse opp.

Jeg forstår spørsmålet, men i denne sammenhengen er ikke Nordre Follo kommune særlig stor og bevegelsesaktiviteten er nå generelt stor i hele regionen, i landsdelen og slik at det ikke vil være av stor betydning å presisere dette nærmere. Dette er også begrunnet i personvernhensyn. Befolkningen bes følge basale smittevernråd med god håndhygiene og holde en god meters avstand til personer de ikke kjenner – slik vil befolkningen være tryggest uavhengig av hvor i kommunen, landsdelen eller landet man er, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Jeg skulle fortsatt ønske meg den type informasjon, for jeg tror det hadde bidratt til at vi alle fikk oss en liten nyttig påminnelse om/når vi reelt sett ser at smitten er nær oss. Jeg tror vi alle har en til dels ganske avslappet holding til dette nå, selv om vi teknisk sett vet hva som gjelder, skriver en av leserne våre som kommentar til det ovennevnte.

TESTSTASJON PÅ LANGHUS: Langhus bo- og servicesenter holder til rett i nærheten av Langhussenteret.
TESTSTASJON PÅ LANGHUS: Langhus bo- og servicesenter holder til rett i nærheten av Langhussenteret.

Forventer sporadiske smittetilfeller og lokaliserte utbrudd

Vi forventet nye sporadiske smittetilfeller og eventuelt lokaliserte utbrudd i Nordre Follo kommune fremover, men vi jobber hele tiden for å stoppe smittekjeden så raskt som mulig som ledd i strategien til de sentrale helsemyndighetene, sier kommuneoverlegen.

SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi. Kilde: FHI
SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi. Kilde: FHI

Hun vil oppfordre alle innbyggere til å følge med på råd fra helsemyndighetene, særlig i forhold til innreisekarantene og generelt ha lav terskel for å teste seg for koronavirus ved kommunens teststasjon på Langhus bo- og servicesenter.

Gratis å teste seg for covid-19

– Kommunen har god testkapasitet for tiden. Det er gratis å teste seg for covid-19 og man kan teste seg alle dager i uken, også lørdag og søndag. Man må selv ringe Testtelefonen på 33 20 09 93 og avtale tidspunkt for testing, sier Johnsen Myrvold.

De vanligste symptomene ved covid-19, ifølge FHI, likner symptomer ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange har hoste og/eller feber. Senere i forløpet er det en del som utvikler tungpustethet. Ved mindre alvorlig sykdom kan symptomene også minne litt om allergi.

Powered by Labrador CMS