SIKTER MOT 17. MAI OG PINSEN: – Vi må kunne forvente en smitteøkning i kjølvannet av dette, dog forhåpentligvis lett og forbigående, skriver kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i den siste risikorapporten. Foto: Sigbjørn Vedeld
SIKTER MOT 17. MAI OG PINSEN: – Vi må kunne forvente en smitteøkning i kjølvannet av dette, dog forhåpentligvis lett og forbigående, skriver kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i den siste risikorapporten. Foto: Sigbjørn Vedeld

– Vi må kunne forvente en smitteøkning

Smittetallene i Nordre Follo går fortsatt sakte nedover, men en ny langhelg i forbindelse med pinsen utgjør en risiko.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag eller torsdag hver uke publiserer kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold en risikorapport om Covid-19-utbruddet i Nordre Follo kommune. Her plasserer hun risikovurderingen på ett av de totalt fem risikonivåer:

  • Nivå 1 – Kontroll
  • Nivå 2 – Kontroll med klynger
  • Nivå 3 – Økende spredning
  • Nivå 4 – Utbredt spredning
  • Nivå 5 – Ukontrollert spredning

I den ferske risikorapporten per onsdag 19. mai skriver Myhrvold at denne uken ligger risikonivået i Nordre Follo mellom nivå tre ("økende spredning") og nivå fire (nest høyeste risikonivå, "ukontrollert spredning"), men hun anbefaler å trappe det ned til risikonivå tre. Dette forklarer hun med følgende:

– Vi er i en nedadgående kurve når det gjelder smittetallene, og man må anta at det lokale R-tallet (reproduksjonstallet) er under 1. De siste dagers smittetilfeller er samlet i noen få smitteklynger, således representerer tallene en mer kontrollert situasjon enn de rene tallene kanskje skulle tilsi. Vi har lavere andel positive tester til tross for flere testede. Det er lite belastning på Ahus som har akuttfunksjon for Nordre Follo, det er få innlagte og få dødsfall, påpeker kommuneoverlegen i risikorapporten.

* R-tallet står for reproduksjonstall, og viser hvor mange personer én person med koronasmitte smitter videre. Hvis R=1, vil hver smittede person i snitt smitte én annen person.

Siste dager på høyt tiltaksnivå

I snart to måneder (siden 26. mars) har Nordre Follo vært på det såkalte tiltaksnivå B (høyt tiltaksnivå), som varer til og med fredag 21. mai.

Det har allikevel kommet betydelige lettelser av tiltak i perioden:

  • Grunnskolene gikk fra rødt til gult nivå fra 10. mai.
  • Fra 24. mai vil de tre videregående skolene i Nordre Follo gå fra rødt til gult tiltaksnivå.
  • Fra 13. mai ble det gjort en forskriftsendring som tillater gruppetreningstimer utendørs for voksne i regi av treningsbransjen.

– Jeg er ikke nødvendigvis bekymret for smitte under selve treningsaktiviteten, men snarere bekymret for den atferden som skjer i forbindelse med møter mellom mennesker: sosialisering før og etter trening, samtaler ansikt til ansikt og at man eksempelvis kjører i samme bil til og fra trening, skriver kommuneoverlegen.

UTENDØRSTRENING: Det er mange som trener ute året rundt. Her ser du gjengen fra Friskis&Svettis Oppegård som koser seg med kveldstrening i finværet på Sofiemyr. Bildet ble tatt tirsdag 18. mai. Foto: Yana Stubberudlien
UTENDØRSTRENING: Det er mange som trener ute året rundt. Her ser du gjengen fra Friskis&Svettis Oppegård som koser seg med kveldstrening i finværet på Sofiemyr. Bildet ble tatt tirsdag 18. mai. Foto: Yana Stubberudlien

Det er for tiden gult tiltaksnivå i barnehager og grunnskolen, men det anbefales å fortsette videre på rødt tiltaksnivå i voksenopplæring og introduksjonsprogram for flykninger.

121 PÅVISTE TILFELLER FOR TO UKER: Kilde: Nordre Follo kommune
121 PÅVISTE TILFELLER FOR TO UKER: Kilde: Nordre Follo kommune

Flere i karantene

Per onsdag 19. mai var 515 personer i karantene. Dette er en økning fra 355 personer for en uke siden.

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Nordre Follo er ikke belastet direkte av pandemien.

Antall innbyggere innlagt på Ahus med Covid-19 er under fem (konkret tall oppgis ikke av kommunen).

Ahus er i nå i grønn beredskap og det er ikke meldt om forsinket svartid på Covid-19-prøvene ved laboratoriet på Ahus.

Fortsatt langsom forbedring

Den langsomme bedringen i smittesituasjonen fortsetter etter oppbremsingen vi så forrige uke, ifølge ukens risikorapport.

Kommunen har et pågående utbrudd ved Kolbotn skole, med 18 smittede direkte tilknyttet skolen. Siden smitteveien i utbruddet er kjent, oppleves det som kontrollert.

Det foreligger også et lite utbrudd i Ødegården barnehage, med totalt fire smittede, og et lite utbrudd i tilrettelagte boliger i Ski (Lysneveien 61), med to smittede, men disse oppleves også under kontroll.

Antall «nye» smittetilfeller i Nordre Follo for de siste to ukene per 100.000 innbyggere er 190 for uke 19 mot 210 på samme tid i uke 18. Vurderingen fra FHI er fremdeles at trenden nå ikke lengre er «usikker» men «sannsynligvis synkende».

47 VS. 78: Diagrammet viser antall smittetilfeller i Nordre Follo uke for uke (per onsdag hver uke), slik kommunen har meldt disse inn til FHI. Kilde: Nordre Follo
47 VS. 78: Diagrammet viser antall smittetilfeller i Nordre Follo uke for uke (per onsdag hver uke), slik kommunen har meldt disse inn til FHI. Kilde: Nordre Follo

Forventer en smitteøkning

Det har nettopp vært en langhelg, en id-markering og en 17. mai-feiring, og vi står nå også foran en ny langhelg i relasjon til pinsen. Kommuneoverlegen påpeker at dette utgjør risiko for økning i smittetallene siden den største andelen av smitten skjer i sosiale sammenhenger og i hjemmet.

– Vi må kunne forvente en smitteøkning i kjølvannet av dette, dog forhåpentligvis lett og forbigående. Vi har også en pågående russetid for avgangskullet 2002, men her er det satt inn avbøtende tiltak som russen synes å benytte seg av. Dette i form av tilbud om hurtigtester ved våre to teststasjoner med kort svartid, skriver Myhrvold i rapporten.

7 av 47 kunne ikke spores tilbake

Det meldes om god kapasitet på testing i Nordre Follo. Hittil har det vært en målsetting fra staten at kommunene tester 5 prosent av befolkningen. Cirka 2,9 prosent av lokalbefolkningen i Nordre Follo ble testet for Covid-19 den siste uken (1.738 innbyggere i uke 19 vs. 1.666 innbyggere i uke 18).

Gjennomsnittstallet for de som har testet positivt falt fra 4,7 i uke 18 til 2,7 prosent i uke 19 til tross for at flere personer ble testet i uke 19 enn i uke 18.

Kommuneoverlegen påpeker i rapporten at det er travelt for smittesporingsteamet i enkelte perioder, men at teamet synes ikke overbelastet.

Samtidig nevner Myhrvold at det har vært utfordrende å komme frem til andel tilfeller med ukjent smittevei, og denne uken er det telt opp på en ny, mer nøyaktig måte.

Forrige uke var andel positive tilfeller med ukjent smittevei på rundt 20 prosent. Denne uken er den satt til 14,5 prosent, det vil si 7 av de totalt 47 tilfellene i uke 19 ikke kunne spores tilbake.

Dobbelt så mye smitte hos barn og unge

Det har ikke vært påvist smitte i aldersgruppen over 65 år de siste to ukene.

Diagrammet over aldersfordeling blant de smittede de siste to ukene viser dobling i antall smittede blant barn og unge mellom 5 og 14 år (økning fra 15,6 til 30,3 prosent), som henger sammen med det pågående utbruddet ved Kolbotn skole.

Andelen smittede blant ungdom og unge voksne mellom 15-24 år (russen) er forholdsvis stabil (20,6 prosent for uke 17-18 vs. 21,2 prosent for uke 18-19). Kommuneoverlegen ser ingen dramatisk økning i grunnsmitten i denne aldersgruppen, og heller ingen pågående utbrudd blant russen.

– Avgangskullet født i 2002 har muligheter for å teste seg ved hurtigtest ved våre to teststasjoner (Ski og Kolbotn), og vi ser at mange benytter seg av dette. Vi har inntil nå sett god smitteatferd hos årets russ i vår kommune, påpeker Myhrvold.

Powered by Labrador CMS