DARTSPILLER FRA OPPEGÅRD: Til helgen arrangeres turnering Yorker Open på Fagerstrand. Der gjør Mathias Myrvang Isaksen (14) comeback etter en skulderskade han pådro seg i sommer.

Drømmer om å spille dart i utlandet

Mathias Myrvang Isaksen (14) fra Oppegård fikk dilla på dart for to og et halvt år siden. I dag er han den eneste aktive juniorspilleren i hele Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Det beste med dart er å få være meg selv! Jeg får også bedre øye-hånd koordinasjon, mer fokus og bedre mattekunskaper, sier 14-åringen fra Oppegård.

Han påpeker også at det er sosialt og gøy. Dart er nemlig en sport som samler alle typer mennesker, og du trenger ingen særskilte egenskaper for å bli med.

Kort om dart:

  • Dart er et engelsk spill hvor deltakerne kaster piler mot en rund måltavle, med spesielle spilleregler.
  • Måltavlen er inndelt i ringer og sektorer som gir bestemte poeng.
  • Dart er en profesjonell sport, men er også vanlig som et sosialt spill, spesielt i De britiske øyer, Skandinavia, Nederland og USA.
  • Den første dartklubben i Norge var Dartsklubben av 1950 (klubben er fortsatt aktiv).
  • Den seriøse dartspillingen i Norge er organisert i Norges Dartsforbund NDF. De arrangerer årlig Norgesmesterskap, kretsmesterskap og klubbturneringer.

Som alle de andre aktivitetene ble også dartmiljøet rammet av pandemien, men aktivitetene har nå sakte begynt å komme tilbake til normalen.

FIKK DILLA PÅ DART: Mathias Myrvang Isaksen startet med dart våren 2019. Han er nå heltent på dart og trener daglig.

Klar for Yorker Open

Til helgen arrangeres Yorker Open, som er en turnering i dart. Den skal foregå på Breidablikk Grendehus på Fagerstrand. Der gjør Mathias Myrvang Isaksen, som er den eneste aktive juniorspilleren (spilleren under 18 år) i hele Norge, comeback etter en skulderskade han pådro seg i sommer.

Oppegård-gutten ble operert tidlig i september, og med hjelp av dyktige fysioterapeuter fra Greverud og Kolbotn har han fått minimale følgeskader, og er raskt blitt klar for spill igjen.

Mathias forteller at Yorker Open samler spillere fra hele Norge, fra landets beste spillere til landets yngste spiller. Nytt av året er også at arrangementet skal strømmes direkte på Facebook, så alle kan følge med. I tillegg vil flere av finalene foregå på scenen.

FIKK HJELP ETTER SKULDERSKADE: Mathias ble operert tidlig i september, og med hjelp av dyktige fysioterapeuter fra Greverud og Kolbotn, er han raskt blitt klar for spill igjen.

Siden julen 2018

Interessen for dart dukket opp hos Mathias for cirka tre år siden da stefar Alex Myrvang-Steff introduserte det for ham på TV. VM i dart, med de beste spillerne i verden, arrangeres alltid i julen.

Stefar Alex har spilt dart i Irland før han kom til Norge. Etter hele familien ble introdusert for dart i julen 2018 bestemte Mathias seg for å slutte på fotball og begynne med dart våren 2019.

Siden det ikke finnes andre aktive dartspillere under 18 år i Norge var det veldig vanskelig å finne en klubb som ville ta imot en junior. I løpet av sommeren fikk familien kontakt med Yorker Dartklubb på Fagerstrand, og de tok imot Mathias med åpne armer.

– I tillegg til klubbkompiser i Yorker, har jeg hatt god hjelp fra mange i dartmiljøet. Særlig Jack Marius Kristiansen, Tor Andre "Takjo" Kjenner Johansen, Stig Jarle Knudsen, men også mange andre, sier 14-åringen fra Oppegård.

Klubbkvelder

Siden den gang har utviklingen innen dart gått fort. I løpet av de to siste årene har Mathias vært gjennom mye.

– Det er utfordrende å spille mot voksne, sier den unge spilleren.

Han trener mest hjemme, men også ute på klubbkvelder hos ulike dartklubber.

– Klubbkveld er en slags miniturnering. Yorker Dartklubb har klubbkvelder cirka hver andre eller tredje uke, forklarer Mathias.

Problemer er at det ikke finnes noe organisert dartmiljø i Nordre Follo. Derfor er Mathias nødt til å dra til Nesodden eller Oslo for å trene.

Vil spille i utlandet

14-åringen fra Oppegård, som går i niende klasse på Flåtestad skole, drømmer om å kunne satse videre på dart og få mulighet til å spille det i utlandet. Han nevner JDC Foundation Tour eller Q-School (Junior Darts Corporation) som drømmemål, men for å komme dit er han avhengig av sponsorer.

– Hvilke mål har du for neste år og ellers?

– Nå må jeg komme tilbake i form etter skulderskaden. Jeg er så heldig å få god oppfølging fra fysioterapeuter og satser på å være der jeg var før skaden til jul. For 2022 er målet å spille dart i utlandet, først i Sverige og senere i land som Nederland, Irland og Danmark.

VIL SPILLE PROFESJONELT: 14-åringen fra Oppegård, som går i niende klasse på Flåtestad skole, drømmer om å kunne satse videre på dart og få mulighet til å spille det i utlandet.

«Fun and games»

– Har du noen forbilder innen dart?

– I Norge må det være Henrik Etterup fra Bergen. Han er både flink, fokusert og hjelpsom. Internasjonalt er Gerwin Price et stort forbilde.

– Hvilke råd kan du gi til dem som ønsker å begynne med dart?

– Ta kontakt med meg og bli med på en klubbkveld. Det er ikke skummelt, bare «fun and games», sier 14-åringen.

Powered by Labrador CMS