DEN GLEMTE HELT: Sykepleieren, og alle andre som jobber med de eldre og syke, trenger mer respekt, mener Nicholas Wilkinson,1. kandidat til Stortinget.

Rett til heltid

På kvinnedominerte arbeidsplasser har deltid blitt normalen. Problemet er blitt så stort at det spiser i stykker tryggheten i arbeidslivet, skriver Nicholas Wilkinson.

Publisert

Faste, hele stillinger gir bedre kvalitet på tjenestene i Oppegård, færre sykemeldinger, og gladere ansatte med tryggere liv. Heltid er bedre for ansatte, fellesskapet og brukerne. Derfor må heltid bli en rettighet.

Den fjerne drømmen

VIL GI RETT TIL HELTID: SVsNicholas Wilkinson, 1. kandidat til Stortinget.

Er du kassaarbeider eller helsefagarbeider er som regel heltid kun en fjern drøm. Vi trenger alle hele inntekter og jobber for å leve, men halve stillinger er likevel det eneste mange av oss får.

Deltid har blitt et så stort problem at heltid kan virke umulig. På historisk mannsdominerte arbeidsplasser organiserer de arbeidet slik at heltid er det vanlige.

På kvinnedominerte arbeidsplasser har deltid blitt normalen. Problemet er blitt så stort at det spiser i stykker tryggheten i arbeidslivet. 

Det vil ta tid å rydde opp. Derfor er det viktig at vi starter nå.

Les også: – Stopp støyen, ikke beredskapen

Hver tredje kvinne

Har du jobb halve tiden får du også bare halve lønnen. Det er en hær underbetalte folk i Norge som ønsker å jobbe mer. De er mange menn, men det store flertallet er kvinner. Nesten hver tredje kvinne i Akershus har kun deltidsjobb. 

Min venninne Christina Beck Jørgensen vil jobbe for at folk skal ha det godt. Likevel har hun bare 16,9 % stilling som hjelpepleier. Hun har venninner i deltidsjobber som ringer og gråter fordi de ikke vet om de har råd til husleia neste måned.

Holder Norge i gang

Christina og de andre underbetalte kvinnene holder Norge i gang. De sikrer bestemor god omsorg på sykehjemmet og at du kan handle mat på butikken. Vi er avhengige av dem. Uten dem stopper Norge. De går på jobb hver dag og takler utfordrende pasienter og tunge sykdommer på strak arm.

Selv med deltidsstillinger står de på hver eneste dag for å holde fellesskapet i gang.
De får ikke betalingen til aksjemeglerne. De får ikke glamouren til skuespillerne. De har ikke heltestatusen til politibetjentene. 

Les også: Bevar Rosenholm-sumpen

Norges anonyme helter

Likevel gjør de jobben. De er Norges anonyme helter. De fortjener bedre. De fortjener hel lønn og hel, fast stilling. Folk lever hele, ikke halve, liv. Derfor må stillingene være hele, og jobben må være slik at det går an å stå i hel stilling. 

Hele stillinger gir kvalitet

Folk i hele stillinger er sjeldnere syke, og de utvikler kompetansen sin og blir bedre i jobben. Noen undersøkelser viser at vi faktisk kan spare penger på mer heltid fordi bruken av sykevikarer og ekstravakter faller dramatisk.

I stedet kan den samme helsearbeideren som uansett ville tatt ekstravakten bli værende på sykehjemmet i sin egen hele stilling. 

Les også: Beredskapssenteret ønskes velkommen

På høy tid

Kulturen med deltid gir dårligere helsetjenester, mer sykefravær i butikkene og lavere kompetanse. 

Det er på tide å gi de anonyme heltene respekten de fortjener. Oppegård kommune har i samarbeid med Fagforbundet startet et viktig prosjekt for heltid, men vi må videre.

 

Lovfest retten til heltid.
Nicholas Wilkinson
1. kandidat
Akershus SV

Powered by Labrador CMS