GLEDER SEG TIL FREDAG: På bildet ser du Christian Lund (i midten ) fra Vassbonn fritidssenter sammen med lærling Mina Fjermerås (19) fra Vassbonn fritidssenter, frivillig Elsa Sofie Ullsgård (21) og daglig leder Petter Kaibo (33) for Hjørnet Ungdomskafe. I bakgrunnen ser du Andreas Lokken (18) fra Vassbonn fritidssenter, Hassan Naqvi (16) fra Ungdomsrådet i Nordre Follo, Sebastian Bjørnstad (18) fra Vassbonn fritidssenter.

Gir full gass for årets Sumprock

Når årets Sumprock går av stabelen førstkommende fredag, skal Jan Baalsruds plass fylles med ungdom fra hele kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år med pandemien, som har bremset all fest og moro, er arrangørene nå klare for å gi full gass igjen.

– Det er et rusfritt og gratis arrangement med konsert og mange ulike aktiviteter for ungdom, lover Christian Lund, som er både initiativtaker til det populære arrangementet og Sumprock-general gjennom alle årene.

FRA FORRIGE FESTIVAL: Bildet er fra Sumprock i 2019.

Sumprock er årlig tradisjon og vårens store begivenhet som samler hundrevis av ungdom i hjertet av Kolbotn. Årets festival, som går av stabelen fredag 20. mai og vil vare fra klokken 17:30 til 22:00, er et samarbeidsprosjekt mellom kulturskolen og fritidssentrene i Nordre Follo, Hjørnet Ungdomskafe, Kolben kulturhus, Nordre Follo gatekunst og mange frivillige.

Selv om festivalen varer i bare én dag, er den ikke liten av den grunn. Sumprock er fullstappet av spennende aktiviteter for ungdom, og er fremdeles den eneste festivalen på Østlandet hvor ungdom lager festival for ungdom.

– Det er fremdeles ungdom i kommunen som er ansvarlig for alle ledd i Sumprock. Dette er vi veldig stolte av, sier Lund.

Konsert og konkurranser

– Alle snakker om Sumprock på skolen. Denne festivalen er en viktig arene for ungdom hvor vi kan møte hverandre og bli bedre kjent. Jeg selv har vært med på alle Sumprock-festivalene siden jeg gikk på barneskolen, og det er alltid kjempegøy å se alle ungdommene som kommer og ha det gøy sammen, sier Mina Fjermerås (19) fra Vassbonn fritidssenter.

Hun gleder seg spesielt til konserten. De største trekkplastrene der er artist og TV-profil Adrian Sellevoll fra Bergen hiphop-duoen Capow x 2G fra Oslo.

ARTIST OG TV-PROFIL: Adrian Sellevoll fra Bergen er kjent fra blant annet «Farmen kjendis», «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» og «Ex on the Beach».
TIKTOK-KJENDISER: Hiphop-duoen Capow x 2G, som består av TikTok-kjendiser Bruno Capodistrias (Capow) og Imanuel Kimani (2G) fra Oslo, er kjent med blant annet «31. etasje».

I tillegg til de tre ovennevnte artistene kan du oppleve tre lokale artister fra Kolbotn. Disse er Lisa M (Lisa Marie Romberg-Haugan) samt Kais & Ole. Det kommer også flere gjesteartister fra Oslo, blant annet Ole Josef Kvalvaag og popgruppen T.S. & Patroon.

LOKAL KJENDIS: Lisa Marie Romberg-Haugan, kjent under artistnavnet Lisa M, debuterte som artist for to år siden.

– I tillegg til konserten blir det grilling og en rekke aktiviteter og konkurranser hvor ungdommene kan vinne alt fra iskrem og pizza til sommerleker, sykkelhjelm, planter og til og med et basseng. Og det hele skal avsluttes med et skumparty klokken 21:00, slik at alle ungdommene kan komme hjem rene og pene, og forhåpentligvis med flotte premier, sier Lund, og takker det lokale næringslivet og organisasjonene som har støttet arrangementet.

SKUMPARTY: Festivalen skal avsluttes med skumparty klokken 21:00.

Skumparty og afterparty

Det blir en stor, oppblåsbar hinderløype Jan Baalsruds plass, med blant annet strikkeløpet Bungee Run og sumobryting. Om du liker å danse hiphop, kan du bli med på Dance Battle i Kolbens sal to, hvor ungdommer fra 7. trinn og oppover skal delta i en dansekonkurranse.

Utenfor Kolben kan du møte NAF som sørger for et show med bilbeltesimulatoren "Bråstoppen". Nordre Follo Gatekunst skal også lage et lite show hvor de skal lage et kunstverk på en veggplate. I Kolbens foajé blir det også VR Kingspray, en virtuell, graffitibasert gatekunst hvor deltakerne skal bruke VR-briller.

Etter skumparty på Jan Baalsruds plass klokken 21:00 kan ungdommene fra 9. trinn og opptil 25 år bli med på afterparty på Hjørnet Ungdomskafe, som skal holde åpent frem til klokken 02:00.

– Vanligvis har vi cirka 30 besøkende per kveld, men det var helt vanvittig med besøk siden i fjor høst. Enkelte kvelder var over 150 ungdommer innom Hjørnet, sier daglig leder Petter Kaibo (33) ved Hjørnet Ungdomskafe.

Fra lastebil til proff scene

Det var for 23 år siden at den aller første Sumprock ble arrangert på Kolbotn.

FESTIVALEN I MYRA: Sumprocken ble for første gang arrangert i 1999 på gressletten mellom Kolbotn stasjon og det tidligere Samfunnshuset.

– I 1999, da den første festivalen ble arrangert på stedet hvor Kolben kulturhus står i dag, var det ingen bygninger. Det var kun en stor gresslette med sump. Du kunne sette deg fast i gjørma hvis du sto der, forklarer initiativtaker Christian Lund, som jobber til daglig som leder for Vassbonn fritidssenter.

Den første festivalen hadde en lastebil som scene. Siden den gang har det skjedd store endringer. Det brukes nå mye penger på både scene og lyd samt på alt av innhold, med mange ulike aktiviteter for ungdom.

SCENE I DAG: Årets festival skal arrangeres utenfor Kolben kulturhus.
SCENE FOR 23 ÅR SIDEN: Den første festivalen hadde en lastebil som scene.

Patriotiske

FØRSTE PROGRAM: Plakaten er fra den aller første Sumprock-festivalen i 1999.

Under anleggsarbeidene med bygging av Kolben kulturhus var Sumprock arrangert i et par år i rådhusparken på Kolbotn. I noen få år ble også scenen flyttet til generasjonsparken, men de aller fleste gangene ble Jan Baalsruds plass valgt inn som en arena for festivalen.

Det er ikke lenger mye rock under Sumprock, og det er heller ikke noe sump i Kolbotn sentrum i dag, men patriotismen har vokst hos ungdommene i Oppegård som vil beholde det opprinnelige navnet på festivalen.

– Da planleggingen av årets festival startet i vinter, var også navnet til festivalen drøftet, men det ble ikke foretatt noen endringer. Sumprock er et så godt etablert navn her lokalt at ungdommene ville gjerne beholde det, ikke minst for å ta vare på det historiske rundt festivalen og stedet, sier Lund.

– Ikke bare én gang i året

Ungdommene Oppegård Avis har snakket med, kommer med bønn til kommunen.

– Vi har behov for flere slike arrangementer, og ikke bare én gang i året, sier Hassan Naqvi (16), som sitter i Ungdomsrådet i Nordre Follo.

Det er også mange som er bekymret for skjebnen til Hjørnet Ungdomskafe, som kan bli revet om kort tid. Den nye lokasjonen er ikke valgt ennå.

Salgsprosessen for eiendommene i rådhuskvartalet, inkludert Hjørnet, skulle starte tidlig i 2022. Hjørnet, som har vært drevet av kommunen i seks år, ligger midt i smørøyet på Kolbotn, på den kommunale eiendommen øst for Gamle Oppegård rådhus.

– Dagens plassering er den mest ideelle. Vi håper kommunen lytter til oss og lar oss være her. Vi ønsker også at kafeen holdes åpen hele uken, inkludert lørdag og søndag. Dette er en viktig møteplass for oss, sier Naqvi.

Powered by Labrador CMS