VANSKELIG Å SE: Ungdommer på vei til Fløysbonn skole sist fredag morgen. Uten refleks blir de vanskelige å se i mørket.

Bruker ikke refleks

Snøfattig vinter gjør mørket enda mørkere. Ved to av ungdomsskolene i vårt nærmiljø er refleksbruken skremmende dårlig. – Holdninger må endres, sier Trygg Trafikk.

Publisert

Sist fredag morgen iverksatte Oppegård Avis en undersøkelse rundt to av ungdomsskolene i vårt nærområde. Resultatet er lite vitenskapelig, men likevel av oppsiktsvekkende karakter. Fra kl 0745 og cirka en halvtime observerte vi elevene som gikk til ungdomsskolene på Fløysbonn og Ingieråsen.

På vei til Fløysbonn var det 49 elever som passerte vår bil. Syv av dem brukte refleks. Samtidig parkerte en annen av oss i Edvard Griegs vei og observerte 110 elever som kom gående til Ingieråsen skole. Av disse forbipasserende noterte vi oss 83 personer uten refleks. Av de 27 elevene med refleks, brukte én av dem refleksvest. Noen brukte refleks rundt armen, mens andre hadde det festet til sekken.

Lavt

Seniorrådgiver Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk Viken ble ikke overrasket over de lave tallene Oppegård Avis presenterte.

FINN FREM: Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk Viken sier ungdom og voksne er vesentlig dårligere på refleksbruk enn barn.

– Dette var et lavt antall som brukte refleks, men vi vet dessverre fra egne undersøkelser at tallene over ungdom og voksne som bruker refleks er generelt lavt i hele landet, sier Sørensen.

Han påpeker at det er ekstra viktig å bruke refleks nå når snøen uteblir og det blir ekstra mørkt om morgen og kveld.

– Jo mer refleks man bruker, jo lettere blir man sett. Dersom man bruker refleks har bilisten lenger tid til å reagere enn om du går uten.

Bevisste foreldre

Rektor Erling Berrum ved Ingieråsen skole forteller at de har jevnlige oppfordringer om å bruke refleks.

– Det er garantert rom for forbedring. Alle elever burde gå med refleks når det er så mørkt som i disse dager. Det gjelder å endre ungdommens holdninger til refleks, og da er det viktig at også foreldrene involverer seg, sier Berrum.

Tirsdag denne uken presenterte Trygg Trafikk en ny undersøkelse som viser nedagng i refleksbruk blant den norske befolkningen. Reflekstellingene for 2019 viser at andelen nordmenn som bruker refleks gikk ned til 41 prosent fra 44 prosent i 2018. 

Livredder

Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk har klart svar på hvordan holdningene kan endres:

– En liten refleks kan være en livredder nå som det er mørkt både på morgenen og på kvelden. Mye av jobben går nok på det å «gidde» å ta refleksen på, for vi vet at mange har masse reflekser liggende i både skuffer og skap. Finn frem refleksene, og ta den på er det beste tipset, sier Hans Martin Sørensen.

Kommunalsjef for oppvekst i Nordre Follo , Sten Tore Svennes, oppfordrer både unge og voksne til å bruke refleks.

– Dette er et viktig tema som gjerne kan bli tatt opp i ungdommens egne organer som klasseråd, elevråd og ungdomsråd og av foreldrene i FAU. Jeg vil også oppfordre foresatte og andre som møter ungdommen gjennom idrettsforeninger, kultur og andre fritidsarenaer til å bidra til å sette fokus på refleksbruk og til å bruke refleks selv. 

Powered by Labrador CMS