STÅR PÅ: Virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE i Oppegård kommune (innfelt) forteller at forholdene er utfordrende.

Har måket og strødd i hele natt

Vær- og føreforholdene er utfordrende også for kommunen, men virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE forteller at man jobber aktivt med veiene kontinuerlig.

Publisert

De siste dagenes mange værmessige utfordringer har vært en prøvelse for førere av alle typer kjøretøy i Oppegård. Både biler, busser og lastebiler har slitt voldsomt med føret, og i kommunen jobbes det aktivt for å gjøre veiene best mulig fremkommelige, men virksomhetsleder Heidi Tomten medgir at det er utfordrende.

Les også: Busskaos i Valhallaveien

– Mildvær, snøsmelting og regn har gjort veiene vanskelig framkommelig. I løpet av onsdagen ble de fleste veiene brøytet, og en del er strødd. Flere steder har snøsmeltingen og regnet laget store dammer i veien. Disse fjernes ved at vannet ledes til sluk, forteller Tomten.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Regn og atter regn

AV VEIEN: I går kjørte en lastebil også av veien på Greverud.

Snøfallet som har kommet fra og med tirsdag i forrige uke og frem til nå har skapt utfordringer, og gårsdagens regn gjorde ikke situasjonen noe enklere.

– Regnet som kom i går gjør veiene glatte til tross for at vi strødde tidlig på dagen i går. I tillegg medfører regnet at sålen av is og snø som har lagt seg på veiene løsner. Derfor har det vært behov for å måke og stør igjen. Dette arbeidet startet vi med på kvelden i går og det har pågått utover natten. En del kanter og svuller blir tatt med høvel, opplyser Tomten,

Les også: Ruter: – Kjettinger er ikke nødvendigvis løsningen

Hun ber Oppegård-folket om å kjøre forsiktig. 

– Alle oppfordres til å være varsomme i trafikken, det er vanskelige kjøreforhold nå, sier Tomten til slutt.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Kaldere vær i vente

Mildværet og regnværet som har kommet det siste døgnet varer heldigvis ikke evig. 

Torsdag den 25. januar blir mild med et par plussgrader i snitt for døgnet, men i morgen, fredag den 26. januar, kommer kuldegradene tilbake, og det blir i helgen ned mot minus seks grader.

Les også: Busskaos i Valhallaveien

Dette kan igjen føre til glatte veier de neste dagene, for alt som har smeltet og regnet nå, kan fryse på igjen, og da blir det glatt.

AV VEIEN: Denne bussen føk av veien på Sofiemyr i går. Det var den andre gangen dette skjedde på bare syv dager.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Gode tips

Ta det derfor med ro i trafikken, og følg gjerne disse generelle rådene for kjøring oå vinterføre: 

For å kunne styre presist og følsomt på glatta er det viktig å tenke på følgende:

 • Hold løst i rattet. La også fingertuppene ha kontakt med rattet.
 • Holde hendene symmetrisk på hver side av rattet.
 • Skyv i rattet. Ved å skyve oppover kjenner du bedre endringer i veggrepet. Jo dårligere veigrep, dess mindre motstand. I det forhjulene mister veigrepet «mister» du også motstanden i rattet. 
 • Et annet viktig råd, er å sjekke grepet på veien og ta en bremsetest før du kjører ut på trafikkerte veier! 
 • Bremselengden øker om vinteren. Avpass alltid kjøringen etter forholdene, hold riktig fart og ha riktig avstand til bilen foran deg.
 • Lær deg å oppfatte hvor glatt det er. Kjenn på endret motstand i rattet, registrer når veigrepet glipper ved akselerasjon og prøvebrems på steder det er trygt.
 • I sprengkulde gir snøen et bedre grep enn når temperaturen er rundt null grader. Velg riktig spor i veien. Søk alltid etter underlag med best grep.
 • Husk at inn mot kryss og rundkjøringer er det ofte glatt fordi snøen har blitt polert av bilenes dekk ved bremsing og oppstart. Husk også at broene kan være ekstra glatte.
 • Skal du opp en glatt bakke, bør du få med deg farten inn i bakken og være følsom på gassen. Begynner du å spinne; slakk av, ikke gass på. Har du bil med antispinnsystem, så må du la systemet jobbe.
 • Moderne biler har antiskrens. Det betyr at den gamle lærdommen med å trå inn kløtsjen når du får skrens, ikke alltid er det smarteste du gjør. Systemet fungerer ofte bedre hvis du justerer med gassen eller bremsen.
 • Avpass farten i svinger. Riktig fart får deg trygt gjennom.
 • Ha respekt for glatte nedoverbakker. Tyngdekraften gjør at bilen sklir raskere nedover bakken hvis du har fort høy fart.
 • Må du gjennomføre en nødmanøver, brems opp og ikke sving for brått. Prøv å styre mot utveier eller et område som fører til minst mulig personskade.
 • Når du kjører bil, skal du bare kjøre bil. Telefon, GPS, mat og drikke forstyrrer.
 • Sist, men ikke minst: Sjekk at du har gode vinterdekk. Vi anbefaler at mønsterdybden i dekkene er minst 4 millimeter, selv om lovkravet er 3 millimeter.
Powered by Labrador CMS