KJEMPET HARDT: Kolbotns A-lag serieåpnet svært godt på hjemmebane, men måtte gi fra seg poengene til gjestene fra Lille Tøyen.

Kolbotn-herrene gikk på uheldig tap i serieåpningen

Ble du sittende hjemme og så på Eliteserie-åpningsrunde mellom Kristiansund og Molde? Da gikk du glipp av knall underholdning på Sofiemyr kunstgress.

Publisert

Kolbotn IL Lille Tøyen 1-2: Kolbotn IL hadde full kontroll på kampen i årets allerførste oppgjør i 4.divisjon (avdeling 3) mot Lille Tøyen lørdag ettermiddag, men tapte til slutt.

Tidlig titteloppgjør?

Kolbotn kom på en hederlig tredjeplass i denne avdelingen. Målet var jo å unngå nedrykk etter omstruktureringen av det norske ligasystemet, men laget meldte seg nesten i kampen om opprykk. Kolbotn spilte mot et lag som kom på 2. plass i denne avdelingen forrige sesong, nemlig ett poeng foran oss.

Man kunne sikkert lure på hvordan Lille Tøyen klarte det, ettersom de ikke er noe teknisk godt lag. Derimot er de svært fysiske, har en spiss som er umulig å flytte på, og en kantspiller som kan herje med spillere i høyere divisjoner.

– Nordstrand, Nesodden og Grorud 2 er opprykkskandidatene denne sesongen. Målsetningen vår er å komme i topp seks, sier Knut Slatheim, spiller-trener til KIL.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Taktikk og lagarbeid

– Vi har 17, 18 spillere i troppen, men ikke et fast førstelag. Det finnes alltid muligheter for spillere som får lite spilletid å være med i laguttaket på kampdager hvis de presterer bra på treningen, sier Slatheim.

Kolbotn IL stilte opp med en 4-3-3 formasjon, og det funket bra i deler av 1. omgang. Laget spilte med et jevnt tempo på pasninger, og kom seg i bakrommet ved flere anledninger selv om Lille Tøyen lå dypt og spilte på kontringen.

– Trygghetsfølelsen sniker seg litt inn når vi styrer kampen så mye som vi gjør. Det gjør at vi er ukonsentrerte i en del avgjørende situasjoner. Man blir hardt straffet hvis spissene ikke tar vare på sine sjanser, sier Slatheim.

Det var svært merkbar at Kolbotn hadde en klar plan når det gjaldt forsvarsarbeid og generelt lagarbeid. Forsvarslinjen lå ganske dypt tidlig i 1. omgang, men etter hvert flyttet linjen høyere og høyere opp på banen i jakten etter en scoring. Det skulle de straffes for senere i kampen.

I tillegg var spillet til herrene våre fokusert på å spille ballen ut av forsvar og jobbe ballen inn i boksen selv om de hadde oppspillspunktet Knut Slatheim på topp. I motsetning til det var Lille Tøyen lite opptatt av å spille på gressmatten. Taktikken deres var fokusert på å spille superdirekte til den svære spissen på topp.

Målløs til pause

At det sto 0-0 til pausen var en stor overraskelse for alle. Det var et absolutt stormløp på målet til Lille Tøyen. I det førtiende minuttet kom det et herlig innlegg inn i boksen fra venstrekant, og midtbanespilleren Vladimir Karlov kom seg mellom begge midtstopperne til Lille Tøyen, men headingen gikk på feil side av høyre stolpe for Kolbotns del.

Tre minutter senere gjentok samme hendelse på nytt. Det kom et nytt innlegg fra venstrekant og Karlov fikk hodet på ballen for den andre gangen. Igjen gikk ballen på feil side av høyre stolpe. Så nært begge gangene. Det var helt klart at Lille Tøyen ikke kunne stå imot presset mot slutten av 1. omgangen, og burde ha ligget under.

Ren aksjon

Andre omgang var en hendelsesrik og fartsfylt omgang. Lille Tøyen fikk prøvd seg på en del hjørnespark uten suksess, og det samme gjaldt for KIL. Kolbotn var mye mer leken i andre omgang, og spilte fritt. De fikk flere sjanser til å sette ballen i målet, men det skjedde bare ikke. I 60. minutt fikk KIL en drømmesjanse. Erik Tenden Nyborg ble satt fri på høyrekanten, og kunne fått et skudd på mål selv. Derimot bestemte han seg for å sette opp Slatheim.

Målet sto bokstavelig talt åpent, men Slatheim bommet fullstendig på ballen med sin svake høyre fot. Det kom ende flere sjanser, men Kolbotn slet voldsomt med å sette ballen i mål denne ettermiddagen. Herrene våre jaget etter en scoring en stund, og dette betydde at de tok flere risiko. Forsvarslinjen flyttet på seg helt til midtlinjen. I fotball gjør man jo dette for å komprimere spillet og støtte angrepsspillet. Samtidig kan dette utnyttes i et raskt blikk.

I det syttiende minuttet gikk planene opp i flammer. Kolbotn ble både straffet for å ha sløst bort sjanser og for å ha stått for høyt på banen. Lille Tøyens spiss Shire Standnes befant seg i bakrommet etter en gjennombruddspasning, og stormet mot mål. 1 mot 1 satt han ballen i målet, og dermed lå vertene bak 1-0.

15 frenetiske minutter mot slutten

Idet Standnes åpnet kontoen for sesongen, var det et bytte på vei. Jesper Hammer erstattet Knut Slatheim, og det ble satt fart i angrepsspillet til Kolbotn IL. Nå var Lille Tøyen på bakfoten. Hammer og Karlov kombinerte på 16-meteren før Karlov gjorde en gjennombruddspasning med hælen. Da kom Hammer på ballen og fikk et skudd på mål med sitt venstre bein, men Lille Tøyens keeper Luis Polanco gjorde en brukbar redning og beholdt  ledelsen. Det var enda mer aksjon like etterpå. Jesper Hammer befant seg helt alene i boksen til Lille Tøyen.

Her var det bokstavelig talt lettere å score enn å bomme. Bomme gjorde han. Ballen fløy et godt stykke over tverrliggeren. Kolbotn fikk da enda en sjanse. Det kom et innlegg fra høyrekanten, og forsvaret til Lille Tøyen kunne ikke klarerer ballen. Nyborg fikk tak i ballen og fikk snudd seg. Nyborg slo til, men traff uheldigvis venstre stolpe.

Fra vondt til verre

Ting gikk fra vondt til verre da Kolbotn ble igjen straffet for å stå for høyt. Kolbotn ble fanget kald på kontringen. Vingen Juan Rene Santos Contreras befant seg i bakrommet, og gjorde en ryddig avslutning forbi Kristoffer Steen, målvakten til KIL. Det sto nå 2-0 til bortelaget etter 80 minutter, og det virket uhyre vanskelig å få til og med ett poeng fra kampen.

Det var da Knut Slatheim bestemte seg for å komme tilbake på banen. Det tok ikke lang tid før han bidro. I 86. minutt fikk han tak i ballen utenfor 16-meteren, og fikk snudd seg. Da dro han til og fikk reduseringen fra 18-meter. En vanvittig prestasjon fra spiller-treneren. Han var forøvrig lagets toppscorer i denne avdelingen forrige sesong med 12 nettkjenninger.

Etter den sene scoringen bød ikke Kolbotn på mye. Det var faktisk Lille Tøyen som fikk muligheten til å øke ledelsen. Standnes fikk enda en mulighet, men sløste det bort helt på tampen. Til slutt endte kampen 1-2 til gjestene.

– Vi skaper jo mange sjanser, og på den måten vi ønsker å skape de på. Vi framsto svært bra defensivt i dag, men vi må slutte å miste ballen for lett, sier Slatheim.