I GODT SELSKAP: På bildet kan du se fylkesmann i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, mellom Knut Arild Hareide og Kjell Magne Bondevik. Bildet ble tatt under Kjell Magne Bondeviks offisielle mottakelse i Operaen i forbindelse med hans 70-årsdag 3. september 2017.

Fra fylkesmann til statsforvalter

Fra 1. januar 2021 får fylkesmannen et nytt og kjønnsnøytralt navn.

Publisert Sist oppdatert

Det er allerede mange stillingstitler i samfunnet som over tid har både formelt og uformelt endret navn. Helsesøster har for eksempel blitt blitt helsesykepleier og kontordame har blitt sekretær.

Regjeringen bestemte i fjor å endre flere kjønnsspesifikke stillingstitlene i alle statens virksomheter slik at de blir kjønnsnøytrale, for markere at disse stillingene er åpne både for kvinner og menn.

KART OVER VIKEN OG OSLO: Rundt 25 prosent av hele Norges befolkning (cirka 1,2 millioner mennesker i 51 kommuner) bor i det som heter Viken. Kart: Fylkesmannen.no

I går vedtok kommunestyret i Nordre Follo ansettelsen av ny administrativ leder i vår kommune og endret samtidig tittelen fra rådmann til kommunedirektør, og snart skal navnet "fylkesmannen" skrotes.

Les også: Sjekk hvem representerer Nordre Follo i Viken fylkesting

Over 50 forslag

Fra 1. januar 2021 får fylkesmannen et nytt og kjønnsnøytralt navn, og skal hete statsforvalter, skriver NRK. På nynorsk blir navnet «statsforvaltar».

Prosessen med å finne et kjønnsnøytralt navn både til stillingen som fylkesnavn og navnet på virksomheten startet i fjor sommer.

Ifølge NRK fikk regjeringen inn over 50 navneforslag etter at dette ble kjent, med alt fra guvernør, statsdirektør og statsforvalter til fylkeshøvding, fogd og nesseregent.

Les også: Han blir den første kommunedirektøren i Nordre Follo

– En traust tittel

Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, sier til VG at hun er fornøyd med sin nye tittel. Hun har tidligere uttalt at hun håpet at det nye navnet skulle bli guvernør.

– Det er en traust tittel, men den er både uten «fylke» og uten «mann», så jeg er godt fornøyd med nytt navn. Det blir nok færre som tar kontakt med oss når de skal til fylkeskommunen nå. Mange har tidligere blandet fylkesmannen og fylkeskommunen, sa Haugland til VG.

Haugland tiltrådte som fylkesmann i Oslo og Viken 1. januar 2019. I perioden 2011 - 2019 var hun fylkesmann i Oslo og Akershus.

Les også: Vil legge ned monsterfylket

Likte "guvernør" bedre

Språkrådet var negative til å bruke navnet "guvernør", ettersom det ikke har en norsk opprinnelse og ofte forbindes med amerikansk politikk. I stedet foreslo Språkrådet "Statens oppsyn" med kortvarianten fylkesoppsynet. Hvis ikke fylkesoppsyn faller i god jord, vil Språkrådet tilrå fylkesembetet eller "Statsembetet".

– Jeg har generelt stor tiltro til Språkrådet, men i denne saken synes jeg ikke de gjorde noe god jobb. De hadde noen underlige forslag. Vi må huske at når ordet direktør kom til Norge, så var det også en ny tittel, påpekte Haugland til VG.

Assisterende statsforvalter ubesatt for tiden

Stillingen som assisterende fylkesmann i Viken og Oslo er ubesatt for tiden.

Ingvild Aleksandersen er ansatt som assisterende statsforvalter og hun tiltrer 1. januar 2021. Aleksandersen er udannet jurist og kommer fra stillingen som divisjonsdirektør for forvaltning i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet.

Tidligere har Aleksandersen vært avdelingsdirektør og assisterende fylkesmann hos Fylkesmannen i Finnmark. Hun avsluttet der som fylkesmann i 2018.

Les også: Dette mener lokalpolitikerne om Viken

Powered by Labrador CMS