HJERTELIG GJENSYN: Sofi Arenö møtte igjen Lucia (15) etter at katten forsvant fra hjemmet i svenske Årjäng i mars.

– Vi trodde katten vår var død

Den 15 år gamle katten dukket opp i barnehagen på Svartskog. Det skulle vise seg at den hadde vært på skikkelig langtur.

Publisert

Det er snaue tre uker siden. I barnehagen på Svartskog dukker det opp en katt ingen har sett før. Den er både tam og kjælen. På værmeldingen snakkes det om uvær med lyn, torden og mye regn. Da tas den ukjente katten hjem til Hilde og Kristin, som driver Gården på Svartskog. Åtte år gamle Pauline og den voksne katten finner raskt tonen.

Den dyrevante familien finner raskt ut at katten ikke er chippet, men den har et tatovert ID-merke i øret.

– Derfra startet vi detektivarbeidet, forteller Hilde Aukrust.

Forsøkte sosiale medier

Bilder av katten ble delt i en rekke forskjellige grupper på sosiale medier, men ingen eier ga seg til kjenne. Samtidig ga Pauline katten navnet Lucy. De ble raskt veldig gode venner, men ting skulle vise seg å skje.

PS! Saken fortsetter under bildet!

GODE VENNER: Pauline ga Lucia navnet Lucy før hun fikk vite hva den voksne katten egentlig het.


I svenske Årjäng, like over grensen ved Ørje bor Sofi Arenö med mann og tre barn på to, seks og åtte år. I mars i år hadde de vært to uker på ferie utenlands. Familiens kjære huskatt var vant til å være hjemme alene, og hadde blitt passet av naboen.

– Det har skjedd før at katten vår har blitt borte over lengre tid, men den kommer alltid tilbake. Denne gangen søkte vi lenge, men til ingen nytte. Den var sporløst borte. Etter noen uker måtte vi sørgende slå oss til ro med at den aldri vil komme tilbake. Vi trodde katten vår var død, sier Sofi.

Fikk napp

Merkingen i øret skulle nemlig vise seg å bli løsningen på kattegåten på Svartskog. Da Hilde og Kristin ikke fikk napp i norske registre, gikk de over til å søke i Sverige. Der tok det ikke lang tid før de fikk match hos familien i Årjäng.

– Jeg skjønte ingenting da jeg fikk telefonen fra Norge i dag. Jeg hadde egentlig ikke tid, men jeg satte meg i bilen med en gang, forteller Sofi, som forrige fredag ettermiddag fikk et tårevått og hjertelig gjensyn med katten sin.

Samtidig ble det også avskjed for åtte år gamle Pauline, som ved en tilfeldighet ga katten nesten samme navn da den kom til gården. Lucy het egentlig Lucia.

– Det går bra, for vi har ganske mange dyr her på gården, sier Pauline.

– Dette viser bare hvor viktig det er å merke husdyrene. Lucia hadde aldri blitt gjenforent med familien sin uten merkingen i øret, sier Kristin Aukrust, som er utdannet veterinær.

Lang avstand

PÅ VEI: Lucia ble litt fortumlet da hun ble plassert i buret og båret ut i bilen.

Verken hun eller eier Sofi har noen klar teori om hvordan Lucia har kommet seg fra Årjäng til Svartskog. Kjører du bil er avstanden cirka 11 mil.

PS! Saken fortsetter under bildet!


– Min mann jobber mye i Norge, og har et hus på Kolbotn. Det kan selvsagt være at katten har blitt med ham i bilen som blindpassasjer. Likevel er det et godt stykke fra Kolbotn og ut hit til Svartskog, sier Sofi - som lykkelig kunne sette buret med Lucia i bilen og kjøre hjem til Sverige.

– Jeg vet det er tre barn som venter veldig spent til vi kommer hjem i dag, sier Sofi Arenö.

Powered by Labrador CMS