NYSTEMT: Pianoet i grendehuset er nystemt. Til helgen blir det kunstutstilling og musikk ved Torild Brandtzæg Andersen.

Inviterer til å være nær på avstand

I helgen kan du oppleve kunst og musikk i Grendehuset på Oppegård

Publisert

Lørdag 20. juni gikk startskuddet for oppussingen av det 100 år gamle grendehuset «Vellet» på Oppegård.

– Takket være cirka 20 personer som har bidratt gjennom sommeren og høsten har vi klart å tøye budsjettet og fått gjennomført mange nødvendige tiltak. Huset er nå klart til gjenåpning."

– Vi rev ut det gamle gulvbelegget og rydda ganske mye. Jeg tror det har blitt kjørt bort 4-5 lass med bare søppel, sier ildsjel Geir Hokholt.

Nytt lydutstyr

Etterpå har tak og vegger i hovedsalen og i gangen blitt malt. I tillegg ble det lagt nytt gulv, og denne uken blir det montert nytt lydanlegg.

– Vi søkte tilskudd fra Viken fylkeskommune, og fikk tildelt 50.000 kroner. Dermed blir det anlegg med teleslynge, trådløse mikrofoner og en prosjektor. Grendehuset har med dette fått gode konferansefasiliteter, sier Hokholt.

PS! Saken fortsetter under bildet!

UTFORDRINGER: – Vi har sagt at hvis vi ikke får driften her bærekraftig i løpet av en femårsperiode, må fremtiden revurderes, sier Geir Hokholt.

Førstkommende helg skal gjenåpningen av det oppussede grendehuset markeres når den lokale kunstneren Torild Brandtzæg Andersen har utstilling i lokalene. Arrangementet har fått det tidsriktige navnet «Nær i Avstand».

– Mange av utstillingene mine er blitt avlyst på grunn av korona. Derfor tok jeg kontakt med «Vellet» for å få til noe her, og dette ble en fin kombinasjon for også å markere at grendehuset er åpent igjen, sier Torild Brandtzæg Andersen.

Nært og personlig

Lørdag og søndag blir det utstilling av malerier i begge rommene. I tillegg kommer kunstneren til å ha en liten intimkonsert. Tidligere i høst vant Torilds bidrag og ble den nye kommunesangen for Nordre Follo.

PS! Saken fortsetter under bildet!

NYTT GULV: Hovedsalen i grendehuset har fått nytt gulv, og denne uken kom det nye lydanlegget på plass. Det gamle sceneteppet blir også byttet ut.

– Jeg vil spille noen av mine sanger. Det skal bli nært og personlig. Utstillingen starter klokken 12 begge dagene, og jeg vil tro intimkonserten begge dager begynner ikke så lenge etter åpningen.

Den lokale kunstneren lager akrylmalerier med fjell og abstraherte landskap. I et av rommene på «Vellet» blir det også montert opp en lysskinne, sponset av lokale Light House Company på Trollåsen.

– Det er et kjempestort pluss, både for denne og kommende utstillinger i lokalet.

Trygt besøk

De som kommer til «Vellet» i helgen kan også få litt bevertning, koronavennlig dandert i egne kuverter. Torild Brandtzæg Andersen forteller at smittevernet vil være godt ivaretatt.

– Alt skal være ordentlig og gjennomført. Navn blir registrert ved ankomst i tilfelle smittesporing. Vi håper publikum vil komme. Litt av greia med navnet er at vi skal være nære, men samtidig på avstand. Det er hyggelig å kunne gjennomføre noe som vil føles nært, sier Brandtzæg Andersen.

Selv om oppussingen av «Vellet» er ferdig i denne omgang, står det flere utfordringer og venter.

Utfordringer for grendehuset

– Vi har sagt at hvis vi ikke får driften her bærekraftig i løpet av en femårsperiode, må fremtiden revurderes. Det er krevende å drive et grendehus. Tidligere fikk vi tilskudd fra Oppegård kommune, men til nå i år har vi ikke fått noe fra Nordre Follo.

–Vi har skrevet brev til kommunen, hvor vi har en forventning om at grendehus av denne typen sees under ett i hele kommunen. Slik vi har forstått det, finnes det grendehus i gamle Ski kommune som driftes og dekkes av kommunen. Her hadde Oppegård en annen praksis, og vi ønsker at denne blir lik i den nye kommunen.

Hokholt sier koronaperioden har ført til en betydelig nedgang i en del typer utleie, for eksempel private arrangementer og fester.

– Konfirmasjoner og selskaper går mer som normalt, sier Geir Hokholt.

Powered by Labrador CMS