HÅPER PÅ PENGER: Susann Faugli håper folk åpner lommebøkene sine og redder huset.

Nærmer seg kroken på døra

Nesten hundre år med historie kan snart bli historie dersom Grendehuset på Oppegård ikke får samlet inn to millioner til vedlikehold.

Publisert

Grendehuset på Oppegård er i bruk rundt 240 dager i året. Det er alt fra yoga til sjakk-kurs, dans, konfirmasjoner, bryllupsfeiringer, julegrantenninger, dåpsfester og korøvelser her, for å nevne noe. Grendehuset er populært, og det er elsket.

Dessverre er vedlikeholdssituasjonen på det gamle, flotte bygget nå så ille at andelshaverne nå vurderer å stenge dørene for godt og selge tomten.

– Per i dag har vi et akutt behov for to millioner kroner til oppussing. Kommer ikke disse pengene inn, er vi snart der at vi ikke klarer å holde huset åpent lenger. Det er nå rett og slett en fare for at dørene vil bli stengt for godt. Dette skjærer meg rett og slett rett i hjertet, men det går ikke å skyfle dette under teppet lenger. Situasjonen er prekær, og nå må noe skje raskt, sier Faugli alvorlig.

Få betaler

SLÅR ALARM: – Jeg er redd grendehuset kan bli stengt før folk skjønner hva de mister. Får vi ikke inn penger til vedlikehold snarest, kan det bli kroken på døra, sier hun.

Det er ikke småtteri som skal gjøres. Blant annet må taket enoveres og det må dreneres. Gulvene må byttes overalt, toalettene må oppgraderes, noen ruter må tas, scenen trenger en totalrenovering og modernisering, og i tillegg har kjøkkenet et enormt behov for oppgradering for å imøtekomme dagens krav.

Klikk her for å besøke Grendehuset på Facebook

Alle forsøk på å få inn penger har så langt sviktet. Giroer for å verve grendehus-venner blir kastet i søppelkassen i stedet for å bli innbetalt. Det er først og fremst folks gaver som kan være med å redde huset, ifølge Faugli, for kommunale kroner kan man se langt etter.

IKKE ETTER DAGENS STANDARD: Kjøkkenet er ikke akkurat moderne, og er ofte til hinder for flere arrangementer på grunn av sine mange begrensninger.


– Det koster bare to hundre kroner å bli grendehus-venn, og dette er noe alle har råd til. og disse pengene betyr så mye for huset. Etter at Kolben ble bygget, har det ikke akkurat strømmet til med kommunale kroner, selv om jeg helt klart mener at kommunen bør ta mer ansvar for huset, selv om det er eid av andelslag. Alle sør i kommunen har fått en giro i postkassen. De fleste her er veldig glade i huset, men skal det bevares, må rett og slett flere hjelpe oss med disse to hundrelappene, sier Faugli.

– Hadde alle som bruker huset her, og det er ikke få, betalt inn 200 kroner i året, hadde vi kommet langt på vei med oppussingen. Hvis vi nå hadde fått tatt et stort løft, kunne vi bevart huset og gjort vedlikehold fortløpende. sier Faugli.

MANGE DRØMMER: Susann Faugli har store drømmer for det gode, gamle grendehuset på Oppegård. Nå kan det hende drømmene knuses og huset forsvinner.

Store planer

Faugli har store drømmer for det gode, gamle grendehuset.

– Hvis vi hadde fått oppgradert og gjort huset i stand, kunne vi hatt enda flere arrangementer her. Det er så mye historie i disse veggene, og det er så viktig for oss sør i kommunen å ha et samlingssted, slik at vi slipper å reise til Kolbotn for å finne på noe, sier Faugli.

– Min største drøm er at vi nå skal få bukt med vedlikeholdsbehovet før det er for sent. Dessverre er jeg redd huset kan bli stengt før folk skjønner hva de mister, sier Faugli alvorlig.

UMODERNE: Toalettanleggene er mildt sagt ikke i god stand. Det lukter mugg i kjelleren hvor det er garderober og toaletter.

Klikk her for å besøke Grendehuset på Facebook

SLITENT: Det elektriske anlegget er ikke akkurat toppmoderne, og har for liten kapasitet.

 

Slik blir du venn

STASELIG: I nesten 100 år har grendehuset gledet befolkningen. Nå kan det forsvinne.

Hva husets skjebne blir, er foreløpig uvisst. I mellomtiden kan du være med på å redde huset. Ønsker du å støtte med kr 200 i året, send en e-post til grendehuset@gmail.com, eller innbetal til bankgiro 7877.06.70887

– Jeg er så utrolig glad i dette huset. Oppegård syd trenger et samlingssted, hvor man kan treffes uavhengig av kultur og interesser. Potensialet er stort her, og dersom vi hadde fått satt huset i ordentlig stand, kunne dette blitt et enda flottere sted, hvor vi kunne gjort så mye, avslutter Susann Faugli.

Fakta om Grendehuset Oppegård Syd: 

  • Ligger sentralt på Oppegård, rett ved Oppegård stasjon.
  • Grendehuset er eiet av et andelslag som består av Oppegård vel og andre lokale lag og foreninger. Privatpersoner, bedrifter og foreninger kan leie huset til ulike arrangementer.
  • Grendehuset ble bygd av Oppegård vel i 1919. Byggekomiteens formann var kjøpmann Ansten Hokholt.
  • Oppegårds første kino ble etablert her i 1920 og i 1924 fikk huset fast teaterscene. Oppegård vel eide og drev vellet fram til 1975. Da ble huset omdannet til et andelslag og fikk navnet AL Grendehuset.
  • Grendehuset står på lista over historiske bygninger i Oppegård og ble skiltet i 2003.
  • Huset har et enormt velikeholdsetterslep, og har et akutt behov for to millioner kroner ti lrehabillitering.
Powered by Labrador CMS