FASCINERTE: De små barna fra Haukeliveien barnehage på Myrvoll måpte av fascinasjon da Sandaas viste frem salamanderne.

Sim-salabim-salamander

Myrvoll Stasjon skal bygges midt blant salamanderen. Det betyr at amfibien må flyttes i mellomtiden, og Haukeliveien barnehage fikk være med.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 25. mai fikk Haukeliveien barnehage en helt spesiell opplevelse: nemlig flytting av den utrydningstruet arten salamanderen.

– Salamandere er svarte og gule og ser ut som små drager. Jeg gruer meg litt, men jeg tror det går bra, sier Mært på fem år fra Haukeliveien barnehage.

Salamanderne må bestå

Bakgrunnen for prosjektet er at Trelasttomta, hvor det har bodd salamandere siden tidenes morgen, skal gjøres om til boligområdet Myrvoll Stasjon. Men for at salamanderbestanden skal bestå, må de flyttes fra Trelasttjernet, hvor mange av dem er nå, til en slags mellomstasjon, før de så flyttes tilbake til tjernet igjen.

Les også: Bli med til Gården på Svartskog

Det var flyttingen til «mellomstasjonen», et lite tjern sør for Trelastveien, som Haukeliveien barnehage var vitne til denne fredagen.

 Saken fortsetter under bildet. 

MYRVOLL: Her er barnehagen på vei til den midlertidige salamanderdammen.

Aldri gjort før

– Et så omfattende og stort prosjekt med utfisking av «alle» salamandere fra en såpass stor dam som Trelasttjernet, fjerning av fisk og graving av sikringsdammer, er nok ikke gjort i så stor skala i Norge før, sier reptilekspert Kjell Sandaas.

Egentlig skulle salamanderen flyttes til Lille Kolbotntjern, men siden det er fisk der, og fisk spiser salamandere, kan den ikke flyttes dit.

Les også: Fem år med «mila»

– Søknaden om å rotanon-behandle Lille Kolbotntjern for å fjerne fisken der har ligget i Miljødirektoratet i flere år nå, så jeg valgte heller å flytte salamanderne til en fiske-fri dam, forklarer reptileksperten.

REPTILEKSPERT: Kjell Sandaas vet det meste som er å vite om reptiler. I beholderen har han salamanderne som skal slippes ut i dammen bak ham.

 Saken fortsetter under bildet. 

Myrvoll stasjon

Det lille tjernet som amfibien skal bo i i omlag to år, er på sydsiden av Trelastveien. Etter to trygge år i denne dammen uten fisk, skal salamanderne flyttes tilbake til det «nye», rotanonbehandlede og større Trelasttjernet, hvor salamanderbestanden skal leve side om side med de fremtidige naboene på Myrvoll Stasjon.

Se bildeserie og flere salamandere her!

Powered by Labrador CMS