HELIKOPTERFORMASJON: På bilde ser du fire Bell-412-helikoptre som fløy i formasjon under frigjørings- og veterandagen i 2015 på Akershus Festning.
HELIKOPTERFORMASJON: På bilde ser du fire Bell-412-helikoptre som fløy i formasjon under frigjørings- og veterandagen i 2015 på Akershus Festning.

Julestjernen kommer flyvende over Kolbotn i dag

Rundt klokken 13:45 torsdag ettermiddag kan du se en julestjerneformasjon med flere Bell-412-helikoptre som skal fly lavt over Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir brukt et større antall helikoptre til dette oppdraget. Eksakt antall er foreløpig ikke bekreftet, men det blir under ti helikoptre. Disse vil danne en julestjerneformasjon og vil være synlige. De fly relativt lavt. Flyhøyden vil variere i forhold til terrenget, men den vil være på mellom 1.000 og 1.500 fot (304,8 til 457,2 meter), sier major Stian Roen, som er talsperson i Luftforsvaret.

Ifølge den foreløpige planen vil helikoptrene ta av fra Rygge flystasjon rundt klokken 12:30 i dag. De vil følge denne ruten: Rygge-Horten-Kongsberg-Drammen-Oslo-Kjeller-Kolbotn-Sarpsborg-Fredrikstad-Moss, med retur til Rygge rundt klokken 14:00, med forbehold om endringer i ruten underveis.

Ifølge Roen kan man se helikoptrene over Kolbotn rundt klokken 13:45.

Les også: Får to splitter nye politihelikoptre i kveld eller i morgen

BELL-412: Forsvaret har fløyet med Bell-412 i over 30 år, her med en M 134, 7,62 gatlingvåpen stikkende ut. Foto: Lars Magne Hovtun/ Hæren/ Forsvarets Mediesenter
BELL-412: Forsvaret har fløyet med Bell-412 i over 30 år, her med en M 134, 7,62 gatlingvåpen stikkende ut. Foto: Lars Magne Hovtun/ Hæren/ Forsvarets Mediesenter

Trening og julehilsen

– Flygingen er en del av det årlige flyprogrammet for besetningene i Luftforsvaret, sier oberst Thomas Orud Harlem, sjefen for 134 luftving på Rygge flystasjon.

Det norske Luftforsvaret har i dag totalt 18 Bell-412-maskiner fordelt på to skvadroner (tolv i Bardufoss og seks i Rygge). Formasjonsflyging er først og fremst god trening for besetningene, ifølge Orud Harlem. Han påpeker at det gjelder både det å planlegge en slik flygning, men også å fly med flere helikoptre i tett formasjon.

– Samtidig er dette en fin mulighet for oss til å være synlige og ønske god jul til befolkningen i flere av de områdene våre helikoptre opererer i til daglig, sier obersten.

Les også: Skylder på Forsvarets helikoptre fra Rygge

Fakta om Bell-412

 • Er et helikopter produsert av Bell Helicopter Textron.
 • Modellen er en videreutvikling av Bell-212, som igjen var basert på UH-1 helikopteret, også kalt Huey, som fløy for første gang allerede på slutten av 1950-tallet.
 • Vekt er 3.079 kg.
 • Marsjfart er cirka 222 km/t.
 • Topphastighet er 259 km/t.
 • Maks. flyhøyde er cirka 6.100 meter.
 • Maks. flytid er cirka 3,5 time (4,5 time med ekstra drivstofftank).
 • Kostnad: 9 millioner dollar USD.
 • Det norske Luftforsvaret har totalt mottatt 19 Bell-412 SP Arapaho-maskiner fordelt på to skvadroner (12 maskiner i Bardufoss og 6 maskiner i Rygge). Et helikopter gikk tapt i 1988.
 • I det norske Forsvaret brukes de nå i samarbeid med spesialstyrkene og står i beredskap for politiet og sivilbefolkningen døgnet rundt (tidligere ble de brukt primært til taktisk transportstøtte til Hæren). De kan også brukes til VIP- og ambulanseflyging, samt søk- og redningsoppdrag.
 • Det norske Forsvaret opererer Bell-412 med en tomannsbesetning.
Powered by Labrador CMS