BER FOLK TENKE SEG OM: Kim Bertseth i IF på Trollåsen viser frem noen produkter IF har lansert sammen med kjente klesdesignere for å få unge til å bli flinkere på refleksbruken.
BER FOLK TENKE SEG OM: Kim Bertseth i IF på Trollåsen viser frem noen produkter IF har lansert sammen med kjente klesdesignere for å få unge til å bli flinkere på refleksbruken.

– En svært billig livsforsikring

En snøfattig og mørk vinter kan være skummelt om du ikke synes i trafikken, og det er de unge som synder mest med refleksbruken.

Publisert

I morgentimene den 5. desember skjedde det som helst ikke skal skje. En fotgjenger ble påkjørt i fotgjengerfeltet rett utenfor Sofiemyr senter. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men møte mellom fotgjenger og bil kan være skjebnesvangert.

Denne hendelsen er langt fra enestående, skal vi tro
salgssjef Kim Bertseth i IF Skadeforsikring på Trollåsen.

– Nei, den er dessverre ikke det. Fire av ti nordmenn har vært nær ved å kjøre på fotgjengere uten refleks, viser en undersøkelse If Skadeforsikring tidligere har gjennomført. Det er ganske høye tall, sier han,

Refleksfokus

I 2015 var det i alt 13 dødsulykker med fotgjengere innblandet, viser en statistikk fra Statens vegvesen og Vegdirektoratet. Fem fotgjengare ble påkjørt i mørket, og tre av disse brukte ikke refleks. I syv av ulykkene ble det registrert manglende bruk av refleks.

– Det er ofte de yngste som synder mest når det gjelder refleksbruk. IF fikk gjennomført en undersøkelse som viste at for eksemel i aldersgruppen 18-30 år, er det 630.000 som ikke bruker refleks. Årsaken som oppgis er enten at man ikke har refleks, eller at man synes man ser dum ut. Med tanke på at ulykkesrisikoen er høyest i nettopp denne aldersgruppen, er det en tankevekker, sier Bergseth.

Nettopp derfor har IF et samarbeid med motedesignere for å lage reflekser som ser kulere ut, enkelt og greit. En hel kolleksjon er lansert i år, blant annet med tøffe reflekssekker og oppbevaringstøy.

Sjekk forskjellen!

Før du leser saken videre, har vi satt opp en montasje for deg for å vise hvor mer synlig du blir med et refleksprodukt på deg.

Kim Bergseth står rundt 50 meter unna vår bil med og uten refleks på seg i vintermørket. Forskjellen er ganske stor! Swipe med musen eller fingeren for å se forskjellen!

Swipe med fingeren eller musen for å se forskjellen med og uten refleks på femti meters avstand.

Flinkest på trening

Faktum er at vi ofte er flinkere til å være synlige når vi gjør alt annet enn hverdagslige ting.

– Vi er blitt flinke til å passe på at de minste barna har på seg refleks. Men så snart barna blir så store at de begynner å gå ut alene, glemmer foreldrene å følge opp, og refleksbruken synker. Vi er flinkere til å bruke refleks når vi er ute og trener eller går tur, enn når vi går i butikken eller utfører andre dagligdagse gjøremål. Det ser man langs veiene her lokalt ofte, sier Bergseth.

– Det er nettopp på hverdagslige ærender mange ulykker skjer. Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli skadet i trafikken med hele 85 prosent. Refleks er en billig livsforsikring, sier han.

Ansvar

Møte mellom metall og menneske kan fort ende opp tragisk. Selv om det er bil mot bil som topper ulykkesstatistikkene, blir ofte følgene svært fatale om en bilfører kjører på en fotgjenger.

– Bilistene må være ekstra aktpågivende i de mørke månedene, men også vi som fotgjengere må ta et ansvar for egen sikkerhet. Det gjør vi ved å bruke refleks og opptre varsomt i trafikken.

Ikke påbudt

Når det gjelder manglende refleksbruk, har dette ikke noe å si ved erstatningsutmåling ved en ulykke. Det er fordi det i dag ikke er noe påbud om bruk av refleks.

– Et påbud hadde nok vært vanskelig. Det hadde blitt som om man skulle bestemt hva folk skulle ha på seg, men det finnes så mange gode og forskjellige reflekstyper i dag at det burde ikke være noe problem å bruke det. Dessverre er det ikke alltid dét vi tenker på når vi går ut av døren, sier Bergseth.

Powered by Labrador CMS