SKAL SKYTE SNØ: Her ligger de ni siste kanonene av totalt 30 nye snøkanoner som skal blande vann og trykkluft, og skyte ut kunstsnø til stor vinterglede for alle! Driftsansvarlig Ludvig Daae er veldig fornøyd!

– Dette blir kanonbra!

Så lenge det er minusgrader, skal de 30 nye snøkanonene i Ingierkollen Slalåmsenter sørge for at du kan stå på ski. Nå skal vinteren bare komme!

Publisert

Det har tatt fem år å installere de til sammen 30 nye snøkanonene på Ingierkollen Slalåmsenter.

De siste ni kanonene kom tirsdag 19. september, og nå er driftsansvarlig Ludvig Daae i full gang med å støype fundamenter. Her gjør de all jobben selv!

Ett lasteplan i minuttet

GLEDER SEG: Ludvig Daae er driftsansvarlig ved Ingierkollen Slalåmsenter, og gleder seg til ny sesong.

– Nå er vi kun avhengige av kulde for at det skal bli snø i bakken. Ved fem minusgrader går de optimalt, og da kan produserer de 11 kubikkmeter kunstsnø i minuttet! Til sammenligning tar et vanlig lasteplan ti kubikkmeter! Sier Daae engasjert.

Ergo; på ett døgn produserer snøkanonene til sammen 15 800 kubikkmeter snø! Det må være minst -2,5 grader for at kanonene skal kunne produsere snø, og det avhenger også av luftfuktigheten.

Les også: Knallsuksess for BUA!

Hvis det er veldig tørt, kan de produsere snø ved 0 grader, men siden det er høy luftfuktighet her i Oppegård, bør det være kaldere enn -2,5.

– Dette er snøkanoner av nyeste generasjon, og produserer effektivt og bruker halvparten av strømmen. Før kunne vi ikke bruke alle kanonene samtidig, men det kan vi nå. I tillegg lager de halvparten så mye støy! Det er naboene glad for, sier han og smiler.

PS! Saken fortsetter under bildet!

SNØMASKIN: Her er vannslangene som skal føre vannet opp gjennom snøkanonen, før det utsettes for trykkluft, og kommer ut som snø!

Folk må møte opp

I slutten av februar i år la slalåmsenteret ut en Facebook-melding som oppfordret folk til å bruke slalombakken, hvis ikke kom de til å legge ned. Og dét ga resulater! Nå håper Daae at engasjementet har holdt over sommeren, og at folk ikke glemmer budskapet.

Les også: Familiekos i høstværet

– Vi håper på en god sesong selv om det blir en dårlig vinter! Og hvis det blir en god vinter med kulde og mye snø, er jeg ikke i tvil om at det blir en god sesong, sier han, og legger til:

HVIT VINTER: Selv om det ikke er hvitt på trappen din, blir det snø her! Så lenge det viser minst minus 2,5 på gradestokken, kan du kose deg i bakken!

– Folk tror det ikke er snø i bakken bare fordi det ikke er snø på trappen deres. Men de tar feil, så lenge det er et par minusgrader, er snøkanonene i gang!

Alltid i pluss

Sist sesong holdt de på frem til påske. De regner med å starte opp i månedsskiftet november-desember, men alt avhenger av været. Ikke av snøen, men av kulden!

– Slalåmanlegget har alltid gått i pluss. Men det har generelt vært et fallende besøk både i skiavdelingen i sportsbutikker og på alpintanlegg. Det har vært dårlige vintre de siste årene, og derav mindre interesse, sier han.

HELT KANON: De er ni meter lange, veier 200 kilo hver, og koster 60.000 kroner per stykk!

Helt avhengige av kanonene

Én kanon koster omtrent 60.000 kroner, er ni meter høy, og veier cirka 200 kilo. Ganger du prisen for én med 30, kommer man nesten opp i 2 millioner kroner.

– Uten kanonene hadde vi bltt nødt til å legge ned driften. Vi er helt avhengige av dem, spesielt nå som det har vært så milde vintre. Derfor var det helt avgjørende for oss å inviestere i disse kanonene for å kunne fortsette driften fremover, forklarer Daae.

 

Powered by Labrador CMS