OPPGITT: Alpinbakkesjef Ludvig Daae frykter strømprisen kan ødelegge alpinsesongen 2022. Her er han avbildet i 2018 da snøkanonene ble oppgradert.

OPPGITT: Alpinbakkesjef Ludvig Daae frykter strømprisen kan ødelegge alpinsesongen 2022. Her er han avbildet i 2018 da snøkanonene ble oppgradert.

Frykter kroken på døra

Om dagens strømpriser fortsetter er det ikke sjans i havet at det lokale alpinanlegget i Ingierkollen åpner i vinter.

Publisert Sist oppdatert

Til det er de alt for avhengige av strømprisen, for å i det hele tatt overleve.

– Vi er tre måneder unna sesongstart og produksjon av kunstsnø, men med en strømpris på 4-5 kroner er det helt usannsynlig at vi åpner bakken i år, begynner Ludvig Daae.

IKKE OPTIMIST: Ifølge Daae er det foreløpig ikke mye å være optimistisk for med tanke på skisesongen 2022.
IKKE OPTIMIST: Ifølge Daae er det foreløpig ikke mye å være optimistisk for med tanke på skisesongen 2022.

I et normalår har Ingierkollen en strømregning på rundt 300.000 kroner. Ille nok, men om strømprisen holder seg på dagens nivå, uten noen form for reelle støtteordninger, vil strømregningen til Daae & co tidoble seg.

Frykter grov feilinvestering

Man trenger ikke være matematiker for å forstå at et lite lokalt alpinanlegg i Norge ikke kan operere under de forutsetningene.

– Det sier seg selv at det ikke går. Da vil strømregningen overskride omsetningen vår i et normalår, fortsetter Daae.

Han er ikke videre optimistisk foran årets sesong. Spesielt ikke siden han akkurat har investert tungt i nytt utstyr.

– Akkurat nå skal vi i gang med å bytte ut luftforsyningsanlegget til snøproduksjonen, og vi har investert i en ny prepareringsmaskin. Alt av overskudd fra de de to siste sesongene er brukt for å investere i fremtiden, men det kan vise seg å være en grov feilinvestering, frykter Daae.

Helt avhengig av kunstsnø

Selv ikke en snørik vinter kan sikre driften. De er rett og slett avhengige av solide kompensasjonsordninger på strømprisen.

– Vi er helt avhengige av kunstsnø. Ingierkollen har aldri vært drevet av natursnø. Det er derimot ikke snakke om å prøve å snølegge bakken med dagens forventede strømpris, sier han.

Hva slags hjelp må til fra myndighetene, for at bakken skal kunne holdes åpen?

– Hjelp fra myndighetene? Det er jo de som har laget dette systemet. Det er helt «galimatias» å tro på noe hjelp fra dem. Vi får bare satse på at den norske befolkningen våkner og ser hvor det grønne skiftet er i ferd med å føre oss, og at det resulterer i et press. For det som skjer nå er at alt som finnes av småindustri går rett vest. Det er ikke bare jeg som er avhengig av en noen lunde edruelig strømpris.

Powered by Labrador CMS