OPPEGÅRD KUNSTFORENING FYLLER 40 ÅR

VARER HELE SOMMEREN: Utstillingen, som åpnet i begynnelsen av mai, kan du oppleve når du går fra Kullebunden Spiseri i retning mot det gamle rådhuset. Bildene er utstilt i vinduene til tidligere H&M-butikken på Kolbotn Torgs øvre plan. Foto: Yana Stubberudien

Inviterer alle til kunstutstilling på Kolbotn torg

– Her kan du oppleve forskjellige kunstneriske uttrykk – figurative så vel som abstrakte og fargerike så vel som svart-hvite, sier styreleder for Oppegård kunstforening, Lars Kleivan.

Publisert Sist oppdatert

På grunn av pandemien har Oppegård kunstforening det siste året måttet avlyse mange av sine normale aktiviteter: utstillinger i Kolben galleri, medlemsmøter, galleri og museumsbesøk.

FORNØYD: – Det er fint å kunne vise bilder til publikum uten at disse må besøke et galleri, sier styreleder for den lokale kunstforeningen, Lars Kleivan.

– Stor var derfor gleden da senterleder Marianne Thoresen-Larsen for Kolbotn Torg henvendte seg til oss med spørsmål om vi kunne stille ut bilder i utstillingsvinduene som ble ledige da H&M-butikken flyttet ut. Det ville jo ta litt tid før byggearbeidene til de nye leietakerne (legesenteret og tannlegene fra Tårnåsen) skulle starte, forteller Lars Kleivan, styreleder i kunstforeningen.

Dette resulterte i at den lokale kunstforeningen kunne stille ut en del av sine bilder i de vinduene som tidligere viste frem tidsriktige klær for store og små.

– Dermed kunne vi holde en utstilling i overensstemmelse med koronareglene uten at publikum måtte gå innendørs for å besøke et galleri. Alle bildene kan nå sees fra gateplan, sier Kleivan.

Les også: – Det er helt natta at kommunen skal bestemme hva som skal være på et kjøpesenter

Det meste av sommeren

Utstillingen, som åpnet i begynnelsen av mai, kan du oppleve når du går fra Kullebunden Spiseri i retning mot det gamle rådhuset. Bildene er utstilt i vinduene til tidligere H&M-butikken på Kolbotn Torgs øvre plan.

Kleivan sier at dette gir forbipasserende en anledning til å se forskjellige kunstneriske uttrykk – figurative så vel som abstrakte, fargerike så vel som svart-hvite.

Det er en rekke kunstnere som er representert: Rigmor Iversen, Stine Vogt, Berit Østeng, Kai Fjell, Guro Synnestvedt, Theodor Synnestvedt, Øivind Brune, Ellen Linde Nielssen, Conny Andersen og Eva Harr.

– Utstillingen står gjennom det meste av sommeren. Vi håper mange vil stoppe opp for å ta i øyesyn de ulike bildene og danne seg en oppfatning av det de ser, sier han.

Fyller 40 år i år

Siden oppstarten 19. mars 1981 har den lokale kunstforeningen tilbudt utstillinger, medlemsaftener og reiser til inn- og utland til glede for mange oppegårdinger.

– Oppegård Kunstforening fyller 40 år i år. Utstillingen på Kolbotn Torg ga oss en fin mulighet til å profilere foreningen og jubileet, påpeker styrelederen.

Han sier at gjennom disse årene har kunstforeningen bygget opp en samling på cirka åtti bilder ved kjøp av minst et bilde på de fleste av de utstillingene de har hatt.

En god del av disse bildene pryder veggene på institusjoner som Høyås bo- og rehabiliteringssenter og Bjørkås sykehjem, til glede for beboerne, de ansatte og besøkende.

– Svært mange av bildene er laget av lokale kunstnere, men samlingen inneholder også bilder av nasjonalt kjente kunstnere, sier Kleivan.

Opptatt av gode opplevelser

Kunstforeningen er opptatt av å tilby sine medlemmer deltakelse i et nettverk som gir dem gode opplevelser.

– Vi følger det vitenskapelige kjente faktum at folk som er medlem av et nettverk ofte lever lenger en person uten en slik tilknytning. Det er også bevist at kunst er godt for folkehelsen, og er av betydning for terapi og behandling både når det gjelder somatiske og psykiske lidelser, påpeker Kleivan entusiastisk.

– Vi håper, sier han videre, at de som arbeider med å skape mer liv og atmosfære på Kolbotn Torg får øynene opp for hvilken rolle kunst og kultur kan spille i et slik prosjekt.

Kunstvandring

Kunstforeningens styre forsøkte også andre ting for å gi medlemmene et tilbud innenfor rammene av myndighetenes koronaregler, ifølge Johanne Torgersen, som er styremedlem i kunstforeningen.

Hun er også turleder for Den norske turistforening sammen med et av kunstforeningens medlemmer gjennom mange år, Tore Stensrud.

– Dermed kom ideen om en kunstvandring opp. Dette innebar at 30 medlemmer fra de to organisasjonene skulle delta på en kunstvandring fra Sofiemyr til Kolbotn Torg/ Rådhusparken den 12. juni, sier Torgersen.

I løpet av vandringen skulle deltakerne besøke mer enn 20 kunst- og kulturobjekter med ressurser fra Historielaget som guider. Vandringen skulle avsluttes med lunsj på Gamle Tårnhuset restaurant.

Uheldigvis tillot ikke reglene at vi kunne gjennomføre et slik arrangement. Derfor ble turen utsatt til 4. september. Foreningen måtte også avlyse en tur til Kistefos, den blir nå gjennomført 19. august i år.

– Dette har vært et spesielt år. Nå gleder vi oss til å kunne ta opp aktivitetene våre igjen, sier Lars Kleivan optimistisk.

Les også: Sørget for kortreiste kunstopplevelser i 40 år

Powered by Labrador CMS