JULETJERNER: Visste du at de første julestjernene kom til Norge på 1930-tallet og at planten kommer fra Mexico?

Gode julestjerne-råd

Visste du at de aller fleste julestjerner dør av drukning? Med disse grønne mestertipsene overlever julestjernene dine til langt utpå nyåret.

Publisert Sist oppdatert

De aller fleste er veldig tradisjonelle når det gjelder pynt, og spesielt når det nærmer seg jul. Da er det julestjerner det går i. I 2019, det siste året før koronaen satte sine spor, solgte Mester Grønn på Kolbotn Torg over 6 000 julestjerner alene.

GIR GODE RÅD: Beate Vestlund-Fjermerås og hennes kolleger gir mer enn gjerne gode råd om planter og blomster i førjulstiden.

På landsbasis går det bortimot 4 millioner julestjerner totalt, forteller butikksjef Beate Vestlund-Fjermerås.

– Vi håper å selge noe lignende i år også.

Gode råd

Er du en av de mange som skal kjøpe julestjerne i år, er det noen ting det kan være greit å vite.

– Julestjerner trenger lite vann. Hva «lite vann» er, avhenger av hvor varmt du har det hjemme, men rådet er å vanne jevnt og lite. Det er betydelig flere julestjerner som dør av drukning enn av uttørking, sier butikksjefen.

Kjøper du en julestjerne nå og steller «pent» med den, så lever den fint over jul. Men da må du tenke på kulde og trekk. For akkurat som de fleste som kjøper julestjerner, er også planten sensibel for både kulde og trekk.

– Julestjerner er svært sensibel for kulde og trekk, så her er det gjerne varme og stabile temperaturer som gjelder. Opprinnelig kommer denne planten fra Mexico, så da skjønner nok folk litt bedre hvilket klima de foretrekker.

NY FARGE: Vi prøvde å foreslå lakserosa, men da fikk vi stygge blikk. Korrekt omtale er cinnamon, må vite.

Fair Trade

Mester Grønn er ifølge seg selv den eneste blomsterhandleren i landet som kun har Fair Trade-merkede julestjerner. Da kan du være trygg på opphavet og at bøndene som dyrker produktene har levelige arbeidsforhold.

Engasjementet stopper ikke der.

– Hos oss får du ikke julestjerner med glitter på, selv om det er aldri så populært. Glitteret som gjerne brukes til dette er definert som mikroplast, og det skal vi ikke ha noe av i Mester Grønn. Miljøvern går foran forfengelighet, sier Beate.

Mye å tenke på

I tillegg til den klassiske julestjernen, som for øvrig også kommer i andre farger enn rød, er det mye svibler og Amaryllis det går i.

– Det er gjerne de tre det går i, men de siste årene har julerosen (Hellborus) også blitt populær. Den er både en eksklusiv og fin staude som egentlig ikke trives så godt inne. Her er det nemlig viktig å sette den litt kjølig, hvis du vil ha den lenge. Er du riktig så flink kan du også plante den ute til våren, og bare glede deg til neste blomstersesong, sier Vestlund Fjermerås.

LITE VANN: Amaryllis er en løkplante som skal ha lite vann. I motsetning til for eksempel Azalea som skal ha mye vann.

Svibler og Amaryllis er for øvrig begge løkplanter som også skal ha lite vann. De har nemlig fuktighet og næring i løken. Vanner du forsiktig rundt løken etter hvert som den vokser, så er mye gjort.

En annen plante mange går for i julen er Azalea. Og det er her det blir riktig forvirrende for undertegnede. Denne planten skal nemlig ha mye vann, og den tåler absolutt ikke å tørke ut. Den liker heller ikke for tørr luft.

Krever kunnskap

Det skal i det hele tatt mye kompetanse til for å drive en blomsterbutikk.

– Det må faktisk ekstremt mye kompetanse til for å holde liv i hele butikken, for den er jo bokstavelig talt levende. Derfor behandler vi også plantene våre med respekt og kjærlighet, bedyrer Mester Grønn-sjefen.

HØY KOMPETANSE: Spør du om råd her kan du være sikker på at juleplantene dine lever til jul, og kanskje vel så det.
Powered by Labrador CMS