TENNER LYS: Prest Johanne Norum Hansen tenner lys i Sofiemyr kirke.
TENNER LYS: Prest Johanne Norum Hansen tenner lys i Sofiemyr kirke.

Allehelgens - en dag for å minnes de døde

7. november markeres Allehelgensdag i kirkene. Denne dagen har lange røtter i historien, og er blitt en dag for å tenne lys og minnes de som har dødd.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det er lenge siden et dødsfall, kan man fortsatt kjenne på sorg og savn.

Johanne Norum Hansen begynte som prest i Kolbotn midt i koronatiden, og har det siste året hatt flere begravelser som har vært preget av antallsbegrensninger og avstand.

– Jeg tror det gjør noe med avskjeden å ikke få være tilstede i begravelsen. Å ha et rituale når noen dør er viktig, det gir oss mulighet til å minnes den som er død og gir rom for følelsene som kan dukke opp. Det er kanskje lett å hoppe over det å ta seg tid til å kjenne på de ulike følelsene som dukker opp etter et dødsfall, rett og slett fordi det kan være litt ubehagelig. Man kan bli både trist, sint, glad, oppgitt eller redd, og ingen av disse følelsene er feil å kjenne på. Ofte kommer følelsene litt hulter til bulter også. Det er heller ikke sånn at man nødvendigvis er ferdig med sorgen like etter begravelsen, selv om sterke følelser og reaksjoner kanskje ikke kommer like tett lenger, sier Norum Hansen

En ekstra minnedag

– I begravelser ønsker vi ofte å hedre og vise respekt for den avdøde, gi den avdøde en verdig avskjed og minnes spesielt de gode opplevelsene man har hatt sammen. Allehelgensdag er en slags forlengelse av det, hvor man igjen kan få ta fram de gode minnene fra den som er død, sier presten.

I år blir dette markert i kirkene på gudstjeneste kl. 11.00 og med minnekonsert i Sofiemyr kirke kl. 18.00 hvor navnene på de som har dødd det siste året i vårt område, blir lest opp. På allehelgensdag 7. november vil det også være mulighet til å komme inn i Kolbotn kapell på gravlunden fra 15.00-17.00.

Tenne lys for å minnes

I forbindelse med Allehelgensdag, vil diakon Ingunn Trageton Ileby og frivillige dele ut lys på Kolbotn Torg, Greverud senter og på Myrvoll, slik at de som vil kan bruke anledningen til å tenne et lys hjemme for å minnes sine kjære.

– Når vi nå går mot vinteren og mørkere tider, kan lyset minne oss på at det finnes håp og glede også i tunge og sorgfulle tider, sier Norum Hansen.

Powered by Labrador CMS