KREVER TILTAK: – Det som må til er en skikkelig analyse av hele kloakknettet med nedfall til Kolbotnvannet og Gjersjøen med påfølgene store investeringer for å bytte ut, tette og oppgradere kloakknettet i løpet av få år. Det er det eneste som vil hjelpe og det må gjøres før de kobler på hundrevis av nye boliger på gamle og utette rør med for liten kapasitet, sier Trond Grahnstedt.

– Bytt ut hele kloakknettet raskt

Med det elendige kloakknettet vi har i kommunen og stor utbygging av nye boliger vil Kolbotnvannet aldri bli bra.

Publisert Sist oppdatert

Jeg leser med stor interresse artiklene i Oppegård Avis om utslipp av kloakk til Kolbotnvannet.

Jeg har fra 1953 til 2013 bodd ved vannet og sett hvordan det har utviklet seg over tid. Tydeligvis var og er kloakkledningene ikke dimensjonert eller/og utette.

Les også: – Dette lukter ille

– God sikt flere meter ned i vannet

Da jeg lærte å svømme i vannet ved Solbråtan i 1959, var vannet klart med god sikt flere meter ned i vannet.

Problemene begynte etter at bebyggelsen på Sofiemyr kom på 1960-tallet. Etter som årene har gått har det bare blitt værre.

Bortkastet penger

Kommunen har i minst 40 år målt kvaliteten på vannet og brukt mye penger på rapporter fra NIVA og andre. Men det er det eneste de gjør. Nye rapporter og nye mennesker hele tiden.

Måten prøver tas på er også meget variabel, med varierende resultat på mange hundre prosent med E.coli-tarmbakterier (eller "dritt fra mennesker" som vi kan si rett ut).

– De er mest interessert i å bygge ut inntil vannet

For få år siden sa kommunens ansvarlige (husker ikke navnet) at vannet hadde vært sånn bestandig. Det er bare sprøyt. Vannet var klart og fint da jeg var liten gutt.

Da virksomhetsleder Stig Bell begynte i kommunen for over 15 år siden, var jeg i et allmøte med ham angående kvaliteten på vannet. Da var det ikke måte på planer og kloakkutslipp skulle stoppes i løpet av få år.

– Bruk mer penger på kloakknettet

Blir fint med bro rett over den kloakkfyllte Lillebukta, eller hva? Hvorfor ikke bruke mer penger på kloakknettet i stedet?

Med det elendige kloakknettet vi har i kommunen og stor utbygging av nye boliger vil vannet aldri bli bra. 

Å bytte ut 1,5%-2% av kloakknettet hvert år, samtidig som man bygger ut flere hundre nye boligenheter tilsier heller ikke at det vil bli bedre.

Store algeklumper og uklart vann

Jeg flyttet til Greverud i 2014 og har i år badet i Gjersjøen flere ganger, og ser nå de samme tegn til store algeklumper og uklart vann som startet problemene i Kolbotnvannet på 1960-1970-tallet.

Dette er drikkevannet vårt, og kommunen vil nok bare si at vannet er bra og renseanlegget virker som det skal, og så skal de henvise til en betalt rapport som sier det samme.

– Men fortsatt er det bare prat og unnskyldninger. Politikerne har vært mest interessert i å bygge ut inntil vannet, lage stier og bruer, men å VIRKELIG gjøre noe for å stoppe utslipp gjør de ikke.

Trond Grahnstedt, Vestre Greverud Terrasse

Tro ikke på dem, og fortsett å sette søkelys på dette. Det er første gang at pressen har gjort dette noen gang.

Tidligere har ØB skrevet litt om det, men hele tiden tatt svarene fra kommunen om at NIVA sjekker kvaliteten hele tiden. Og at de pumper litt oksygen inn i vannet og så blir det stille.

Det som må til er en skikkelig analyse av hele kloakknettet med nedfall til Kolbotnvannet og Gjersjøen med påfølgene store investeringer for å bytte ut, tette og oppgradere kloakknettet i løpet av få år.

DET er det eneste som vil hjelpe og det må gjøres FØR de kobler på hundrevis av nye boliger på gamle og utette rør med for liten kapasitet.

– Det har vært laget tiltaksplaner og løsningsforslag i ti år på ti år, men de er ikke fulgt opp.

Trond Grahnstedt, Vestre Greverud Terrasse

Powered by Labrador CMS