STEMNING: Når Rambow rapper og sola skinner på Kolbotn, vil man ikke være noe annet sted.

En Kolbotn-kveld av de sjeldne

Sommer, sol, konsert og et folkehav som synger i kor. Det kunne vært Coachella, det kunne vært Karpe i Spektrum eller Justin Bieber på Operataket, men nei. Det er Kolbotn og Sumprock 2023.

Publisert

Den høye lyden fra scenen nærmest øredøver området og setter pulsen i folkehavet. Vi ankommer endagsfestivalen for barn og unge litt før kl 19, og allerede da kryr det av liv. Hoppende glade småbarn i kø til klatrevegg og hoppeslott, ungdomsgjenger foran scenen og selvfølgelig en del foreldre som trolig har tolket festivalplakatens «FRI ALDER» noe bokstavelig.

VARIERT: Jan Baalsruds plass var omdannet til et stort lekeland for barn og unge. Her var det mye latter og glede i løpet av kvelden.

Den gode stemningen nærmest slår imot deg. Det er et virvar av folk og lyder, og vi får lederen av ungdomsrådet, Hassan Naqvi, til å gi oss en liten oversikt.

– Vi har en stor hovedscene og har fått med oss en god del lokale up-and-coming artister. Litt rundt omkring har vi hinderløyde og klatretårn, mest for barn, og opp trappa kan man teste ut hvordan det er å være opp-ned i en bil fra NAF, og senere i kveld er det skumparty, når artistene er ferdig på scenen, forklarer Hassan Naqvi, som selv er opptatt med å være fotograf for kvelden.

OVERSIKT: Til tross for mye som skjer, har leder av ungdomsrådet, Hassan Naqvi, alltid kontroll.

Barn og familie

Tredjeklassingene Mariel og Lilje koser seg stort og har allerede rukket gjennom de fleste aktivitetene da vi snakker med dem kun en time etter festivalstart.

– Det gøyeste var hoppeslottet, sier Mariel.

Sumprock later til å være populært også hos de yngste, og jentene forteller at de har møtt mange klassekamerater.

– Det er mange fra skolen her, sier Vassbonnjentene.

Ingerid Bølstad er her sammen med familien, selv om mann og barn for øyeblikket ser ut til å ha forduftet til fordel for det store klatretårnet. Selv holder hun fortet midt på torget og roser festivalen.

– Jeg er veldig imponert over at Kolbotn har et sånt stort arrangement. Vi trenger det, sier hun. Hun er overrasket over hvor mange barn det er på torget.

– Det passer for både barn og ungdom. Jeg har med Axel på seks og Vilde på ni, og begge koser seg veldig. Jeg har egentlig tenkt at det er mer for ungdom, men jeg er positivt overrasket, sier tobarnsmoren.

– Kommer dere til å dra igjen?

– Ja! Absolutt, sier Bølstad.

FORNØYD FORELDER: Ingerid Bølstad er imponert over Sumprock og lover å komme tilbake.

Ungdommer på toppen av trappa

På toppen av trappen fra Jan Baalsruds plass finner vi 15-åringene Julie og Francesca, som nettopp er kommet fra en halsbrekkende tur –en aldri så liten runde opp-ned i bilen på standen til NAF, som helt klart tydeliggjør behovet for bilbelter.

– Det var morsomt – vi var opp-ned! Oppsummerer Francesca kort og greit.

Hun er og vant med festivalen og kommer hvert år.

– Jeg har vært her veldig mange ganger, og det har vært gøy, sier Francesca.

OPP-NED: Julie og Francesca har både vært rundt på Kolbotn torg og rundt sin egen akse.

I samme trapp finner vi en gjeng 09-ere som er litt delte i sin oppfatning. Gutta mener fjorårets festival var bedre, og savner en kjent og kjær fritidsklubb-aktivitet.

– Det er ikke sumodrakter her, det var det i fjor. Vi spurte om det på møtet, sier Matteo, litt skuffet.

– Hoppeslott er for treåringer, sier Even.

– Jeg ville heller tatt en tur med bestemor i bilen, sier Matteo humoristisk.

Venninnen Annelin syns det blir litt vel negativt og bryter inn.

– Det er veldig god stemning, og det er veldig gøy å møte venner, sier hun.

Katempa er også fornøyd, selv etter en runde i bilen til NAF.

– Det var veldig gøy, men litt skummelt, sier hun.

– Bra musikk!

Ved scenen foran Kolben finner vi tiendeklassingene Rebekka og Cornelia.

– Jeg syns det er veldig bra stemning her, sier Rebekka, og begge er fornøyde med artistene. De har begge vært her før og husker bandet Kais & The Clique fra fjoråret.

– Det er veldig bra musikk! Sier Cornelia.

– Jeg så de som spiller nå, i fjor, sier Rebekka.

Sumprock virker å være ganske populært, også i denne aldergruppen, de kan bekrefte at det snakkes om på skolen, og de har møtt en del kjente i løpet av kvelden.

– Jeg vil si at det er ganske greit oppmøte, sier Rebekka.

LIKER MUSIKKEN: Rebekka og Cornelia er storfornøyd med musikken og stemningen på torget.

Sjofer stjerner

«Rambow! Rambow!» roper folkemengden unisont i det Simon Tedros Negash aka Rambow entrer scenen. Raptalentet fra Furuset, født i 03, ble kåret til månedens Urørt i starten av 2021 og har nå over 15 tusen følgere på Instagram.

Det er ingen tvil om at det er han som er festivalens store trekkplaster. Opprinnelig var det mest lokale band som spilte på Sumprock, men selv om det nå er mer kjente artister som får mest oppmerksomhet, er det ingen tvil om at oppegårdingene også slår ring om egne talenter.

STJERNE: Rambow er noe av det største som finnes i norsk musikk akkurat nå. I hvert fall hvis du spør ungdommen.

I løpet av kvelden har vi blant annet fått høre de lokale bandene The Concept, T20H & Saeed og Kais & The Clique, samt Ole Josef Kvalvaag og Kill Ginger. Sistnevnte er fra Langhus og ble for to år siden kåret til månedens Urørt og spådd en lysende fremtid som kommende artist. Og begeistret, det er det mange som er. Bortenfor scenen møter vi et energisk firkløver som opprømt forteller om møtet med artisten.

– Hvordan har dere det?

– Det går bra! Det går bra! Det er veldig gøy! Kommer det ivrig fra Vassbonngjengen.

– En på scenen tok mobilen hans! Mobilen til Jonas, og så spurte han hva han het, og så ropte alle «Jonas, Jonas»!, hører vi fra et sammensurium av stemmer.

ENERGISK GJENG: for Herman, Jonas, Even og Philip gleden så stor at intervjuet går på inn- og utpust.

– Det var Kill Ginger! Det var veldig gøy! Roper guttene i kor. Det ryktes at kvelden avsluttes med skumparty, men denne gjengen har allerede tjuvstarta.

– Vi har kjøpt vannpistoler, for det er veldig mange som skyter med vannpistoler. Man blir våt, forklarer de energisk, før energien tar over og de bare blir nødt til å løpe mot scenen.

Fornøyd

På torget finner vi en selvskreven deltager; Christian Lund, Vassbonnlegenden som har vært med å arrangere Sumprock i en årrekke. Han er kort og godt storfornøyd.

– Jeg er veldig fornøyd, dette er veldig gøy. Det er så mange folk som har funnet veien til torget!

– Sammenlignet med andre år, hvordan er det i år?

– Jeg er fortsatt litt i vakuum etter pandemien. I fjor var det et helt fantastisk år, og flere sier at dette er bedre enn i fjor. Litt andre aktiviteter, litt andre innslag på scenen og et kjempefint vær i dag, fantastisk, og god stemning fra lenge før klokka seks, sier han smilende, før han er rask med å trekke frem ungdommene som er med å arrangere festivalen.

LEGENDEN: Christian Lund er som alltid på plass og storfornøyd med kvelden.

Ungdomsdrevet

– Vi har hatt 25 ungdommer som har hjulpet til siden klokka var 12 i dag, sier Christian og geleider oss backstage for å møte de dedikerte festivalarbeiderne Benjamin, Kristian, Sebastian og Konrad fra Tårnåsen.

Jeg har vært med på litt planlegging, av aktiviteter og artister. Akkurat nå er vi dørvakter, og passer på at det ikke kommer noen inn, sier Benjamin.

– Det var noen som prøvde å komme seg inn, men det gikk helt fint, forklarer Kristian.

Ildsjelene jobber gratis, men mener de får mye igjen for det.

– Vi har fått en burger, vi får pølse hvis vi vil og så får vi gratis brus. Vi får betalt i mat, sier Kristian.

– Mye av det er for opplevelsen. Vi gjør ikke det her for penger, vi gjør det fordi det er gøy, det er en stemning her ute, og det er nok betaling for oss, egentlig, sier Benjamin.

DEDIKERTE: F.v. Konrad, Kristian, Sebastian og Benjamin stiller alle blidt opp for å lage en bra kveld for oppegårdingene.
Powered by Labrador CMS